Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy spłacić teraz kredyt KfW?

Napisany przez HotteFred
Cześć, mam kilka pytań do ekspertów finansowych...
Od 2010 roku mam finansowanie nieruchomości, które składa się z następujących elementów:
20000€ - zwykły kredyt hipoteczny
70000€ - zwykły kredyt hipoteczny
50000€ - program wsparcia budownictwa mieszkaniowego KFW
35000€ - program wsparcia modernizacji KFW.
Ostatni ma oprocentowanie 3,09%. Mogę go spłacić dodatkowo w dowolnym momencie.
- Czy ze względu na obecne stopy procentowe może to być opłacalne, czy też nie ma dostępnych banków lub atrakcyjnych stóp procentowych? (nie poprosiłem jeszcze o ofertę).
- Czy mogę napotkać problemy z trzema powyższymi kredytami przy refinansowaniu? (wszystkie wygasną za 4-5 lat).
Czy ktoś mógłby mi udzielić kilku wskazówek na ten temat?
Dziękuję i pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
To prawdopodobnie zadziała tylko wtedy, gdy zdecydują się na zawarcie forward loan dla pozostałych 3 pożyczek, nikt nie będzie chciał tolerować pierwszeństwa. Ewentualnie spłacić obie pożyczki KfW (drugą z VFE) i zawrzeć forward loan dla dwóch pozostałych pożyczek.

Napisany przez BenniG
KfW w ogóle nie figuruje w księdze wieczystej, jedynie bank(i) udzielający pierwszych dwóch pożyczek.
Po prostu spróbuj zapytać w banku, czy można sfinansować tę część poprzez nową pożyczkę.
Jeśli wybierzesz okres kredytowania 5 lat, wtedy po 5 latach będziesz mógł przekształcić to w nową dużą pożyczkę.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@BenniG, oczywiście KfW również znajduje się w księdze wieczystej.
Bank, który sprawdza i zatwierdza finansowanie domu w wysokości 90 000 EUR, odpowiada również KfW jako instytucja pośrednicząca, zwana głównym wierzycielem.
Po przyznaniu pożyczki w wysokości 90 000 EUR, w księdze wieczystej klienta HotteFred zostaje zapisana hipoteka pożyczki bankowej i KfW z zabezpieczeniem hipotecznym.
Ogólnie, w przypadku HotteFred hipoteka wynosi 175 000 EUR.

Napisany przez HotteFred
Dziękuję za Waszą ocenę. Wtedy (około 1,5 roku temu) mój doradca powiedział, że to się nie opłaci.
Poprosiłem jeszcze raz o nową ofertę i jestem ciekawy, jakie będą teraz warunki.
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Co dokładnie zapytali?

Napisany przez HotteFred
Cześć,

konkretnie nic nie zapytałem, jedynie jak można zadać pytanie tutaj, czy mogłoby się udać i jakie byłyby warunki. Wtedy (początek 2015 roku) otrzymałem ofertę od Commerzbank, która by to zrobiła. Dokładnych warunków nie pytałem, bo wtedy nie było tego opłacalne. Właśnie widzę: doradca napisał, że musi szukać banku w drugiej kolejności oraz że będą również podział hipoteki oraz jej przeniesienie.

Pozdrowienia

P.S.: Jaka jest obecnie twoim zdaniem tendencja dotycząca refinansowania? Czy lepiej jest już teraz podpisać umowę (kredyty kończą się w połowie/koniec 2020 roku) czy jeszcze poczekać?

Napisany przez NaTwoim13
Dla obu pożyczek KfW natychmiastowe finansowanie, a dla 2020 do spłacenia pożyczek forward. W połączeniu byłoby to rozważane, w zależności od oceny, gdzie stawka procentowa może być w 2020 roku i co można im zaoferować dzisiaj, co również ma sens.
Osobiście podjąłbym decyzję o forward teraz, niezależnie od faktu, że można już uzyskać poprawę warunków także dla tych dwóch innych pożyczek.
Odszkodowanie za wcześniejszą spłatę KfW 124 odzyskają poprzez poprawę warunków w pozostałych latach, oszczędzają jednocześnie na opłacie za forward, unikają ryzyka zmiany stóp procentowych poprzez natychmiastowe podpisanie umowy kredytowej. Dla drugiej pożyczki natychmiast uzyskają poprawę warunków.

Napisany przez HotteFred
Cześć, dlaczego dla obu KFW jest finansowanie natychmiastowe? Mogę przecież spłacić tylko nr 124 dodatkowo, prawda?
Ponadto mam jeszcze pytanie: Jestem osobą odwołującą się od umowy (ale tylko w przypadku pierwszych dwóch kredytów). Czy może to stanowić dla mnie problem podczas refinansowania?
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Nie, oba pożyczki KfW można spłacić. Czy na drugiej pożyczce KfW również występuje opłata za wcześniejszą spłatę, zależy od programu.
Musisz spłacić obie, w przeciwnym razie element będzie zbyt mały.
Nie, jeśli wybierzesz odpowiednią pożyczkę z opcją Forward, możesz ją również spłacić wcześniej, w przypadku porównania lub decyzji z bankiem, który udzielał wcześniejszej pożyczki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata