Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie wstępne do przejęcia domu

Napisany przez Antonio
Cześć, dziękuję za szybkie przyjęcie. Mam pytanie dotyczące wstępnego finansowania mojego BV. Chciałbym kupić Dom, najlepiej za jedną trzecią do połowy szacowanej wartości. W zależności od zainteresowania osób. Ponieważ niestety jeszcze nie wpłaciłem wiele do mojego BV, zostałem poinformowany, że potrzebuję co najmniej 10% kapitału własnego. Nie było o tym mowy przy podpisywaniu umowy. BV wynosi powyżej 50000 euro i potrzebuję też około tej sumy. Pracuję od niedawna jako kierowca ciężarówki i moja pensja byłaby wystarczająca. Czy są jeszcze inne możliwości? Moi rodzice mnie wspierają, ale są emerytami o niskiej emeryturze.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Antonio.
W przypadku licytacji wymagane jest wniesienie 10% sądowej wyceny, które są deponowane w kasie sądowej.
Następnie możesz licytować.
Jednak proszę licytować dopiero, gdy otrzymasz potwierdzenie finansowania od banku.
Jednak moja aktualna wiedza mówi mi, że musisz sam zadbać o te 10% wpłaty.
Dlatego mam pytania:
- jaka jest wysokość sądowej wyceny?
- jaka jest wysokość twojego miesięcznego dochodu?
- ile oszczędności budowlanych aktualnie znajduje się na koncie oszczędnościowym?

Napisany przez matti85
I czy to, że obiekt zostanie sprzedany za 33%, także jest wątpliwe. Często po prostu dopuszcza się jedynie 70%, a następnie ewentualnie na kolejnym spotkaniu osiąga się 50% wartości.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@matti85, poprawne. W pierwszej terminie jest granica 70%.
Jednak tutaj, w regionie Stuttgart, obiekty również zostają sprzedane za 100% wartości szacunkowej.

Napisany przez BenniG
Cześć Antonio,
Co ma wspólnego umowa oszczędnościowa mieszkaniowa z przymusową licytacją?
Jeśli twój wymarzony Dom miałby wartość rynkową 150 000 €, musiałbyś wpłacić 15 000 € na konto sądu. To praktycznie bilet wstępu do postępowania licytacyjnego. Jeśli nie dostaniesz obiektu, otrzymasz swoje pieniądze z powrotem. To właśnie te 10%, o których piszesz, i jest to od dawna praktykowane w przypadku przymusowych licytacji.
Teraz masz umowę oszczędnościową mieszkaniową, która może mieć w sobie 5000 €. Zanim ta umowa oszczędnościowa może zostać użyta do sfinansowania, musi być do niej przydzielona. Dotyczy to 30-60% całkowitej kwoty umowy oszczędnościowej. Czyli co najmniej 15 000 €. Brakuje Ci więc również co najmniej 10 000 €. Przydzielona umowa oszczędnościowa może być traktowana jak udzielona obietnica kredytu hipotecznego.
Więc najlepiej jeszcze raz się zastanowić, czy obmyślona droga jest właściwą drogą - albo czy przymusowy obiekt licytacyjny w ogóle wchodzi w grę.
Ponieważ, jak pisze bankowiec, gdybyś na każdym terminie licytacji uzyskał zgody finansowe od banku i nie wylicytowałbyś odpowiednich obiektów, twój wynik w bazie danych finansowych (Schufa) stopniowo spadałby, co później utrudniałoby uzyskanie finansowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata