Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Szukając poradnika dotyczącego dziecka.

Napisany przez lolania
Cześć kochani,
szukam poradnika skupionego na temacie niemowląt. Jeśli planujesz mieć dziecko, nie wolno zapominać o stronie finansowej, a potrzebujemy każdej informacji, jaką możemy uzyskać. Dla mnie/nas ważne jest dowiedzieć się, jak zdobyć tanie ubrania dla dziecka, jakie rzeczy są potrzebne i jakie z nich są najlepsze. Chcemy móc obliczyć, jakie budżet musimy przygotować, aby zapewnić podstawowe potrzeby. Kto może pomóc w tej sprawie?
Pozdrowienia

Napisany przez MagicMike
Cześć,
chciałbym się przejrzeć w bibliotece. Jest tam kilka książek traktujących ten temat, zawierających także kalkulacje kosztów.
Powodzenia

Napisany przez Lars04
Ma rację, że dobrze jest być finansowo dobrze ustawionym, by mieć dzieci. Jednak ludzie z małą ilością pieniędzy również mogą mieć dzieci i im również dobrze się powodzi. Przede wszystkim nie denerwujcie się. Ponadto, już zostało powiedziane, że dostępne są wszędzie materiały do czytania. Istnieją dobre książki branżowe i poradniki, które są dobre na swój sposób. Ponieważ większość z nich opiera się na doświadczeniach rodziców.

Możesz także skorzystać z internetu. Istnieje wiele forum, gdzie można się zarejestrować i zadawać pytania. Można także czytać poradniki w sieci, jednym z nich jest https://www.moms.de, gdzie można znaleźć wiele informacji. Portal skierowany jest do rodziców z dziećmi w każdym wieku, nie tylko w kwestiach wychowawczych, ale także w zakupach mebli i różnych innych rzeczy. Mogę Ci powiedzieć, że na pewno warto.

Napisany przez 2tneub

Cześć Kochani,
szukam poradnika, który skupia się na temacie dziecka. Jeśli planujesz mieć dziecko, nie wolno pomijać strony finansowej i potrzebujemy wszelkich informacji, które możemy zdobyć. Ważne jest dla nas dowiedzieć się, jak zdobyć tanie ubrania, jakie rzeczy są potrzebne i które z nich są najlepsze. Chcemy móc obliczyć, jakie środki finansowe musimy zapewnić, aby zapewnić podstawowe potrzeby. Kto może nam w tym pomóc?

Pozdrowienia

Myślę, że żaden poradnik tutaj nie pomoże, ponieważ każda para rodziców i każde dziecko są inne.
Dziecko karmione piersią początkowo nie potrzebuje jedzenia, podczas gdy nasze dziecko nienawidziło mleka matki. Ponieważ nie można od razu przejść na pokarm stały, moja żona przez pół roku odciągała mleko, a następnie musieliśmy przejść na proszek mleczny z kóz z Nowej Zelandii z powodu nietolerancji pokarmowej. Możesz sobie wyobrazić ceny.
Ci, którzy preferują pieluchy z tkaniny, prawdopodobnie wyjdą taniej niż Pampersy itp. Nie zdecydowaliśmy się gotować pieluch.
Pierwsze zakupy mogą sporo kosztować, ale mogą też być kupione używane, jeśli jako rodzice możemy to zaakceptować.
Mam wrażenie, że wszystko związane z tematami takimi jak ślub i dziecko ma dodatkową cenę.
Wpadliśmy przypadkiem na targi ślubne i dla dzieci, aby odwiedzić wystawców na targach ślubnych. Właśnie prezentowali wózek dziecięcy Hartan. Cytat Wózek Hartan to nie wózek dziecięcy, to styl życia Możesz szybko stracić 700-800€. Prosty wózek dziecięcy kosztuje niecałą połowę tego. A za używany wózek płacisz około 20% wartości Hartan, a to jeszcze nie jest segment luksusowy. Następne zakupy, takie jak lampa grzewcza, kubeł na pieluchy, poduszka do karmienia, gdzie powinieneś zastanowić się, czy naprawdę tego potrzebujesz, i jeśli tak, czy istnieje tańsza alternatywa? Nasz kubeł na pieluchy był małym kosmetycznym za mniej niż 10€, który mogliśmy postawić na stoliku do przewijania. Wiadomo, trzeba go czasem opróżnić. Ale jeśli nie mieszkasz na piątym piętrze, to powinno być możliwe.
Zamiast kojca kupiliśmy łóżeczko podróżne z wkładką. Było znacznie tańsze i można było używać go przez następne 3-4 lata nawet podczas noclegów poza domem.
Cała odzież nie kosztuje dużo za sztukę (jeśli nie chcesz ubranek z renomowanych marek). Ale koszty sumują się szybko, ponieważ dzieci szybko wyrastają z odzieży. Tutaj również można oszczędzać, jeśli dostaniesz rzeczy od krewnych i znajomych lub kupisz używane. Przedszkole/opiekunka/kosztują bardzo różnie. Możesz zacząć od darmowej opieki, ale słyszałem też o kosztach do 800€ miesięcznie. Warto się wcześniej zorientować.
Na koniec, drugie dziecko będzie znacznie tańsze, jeśli różnica wieku nie będzie zbyt mała i dzieci urodzą się w podobnej porze roku. W przeciwnym razie będziesz mieć zimowe ubrania dla jednego dziecka, a następnie potrzebujesz letnich ubrań w tej samej wielkości.
Widzisz, dziecko może kosztować od minus do plus i każdy sam decyduje.

Napisany przez viktor
nie martwcie się, róbcie dzieci. Jest tak wiele pomocy dla dzieci, już od samej ciąży. Urlop macierzyński, zasiłek chorobowy, zasiłek rodzicielski, dodatki rodzinne, .... w ten sposób dzieci nie są dużym dodatkowym obciążeniem finansowym. Pierwsze wyprawki dla dzieci można również kupić tanio używane, wciąż w bardzo dobrym stanie. Na portalu eBay, na pchlich targach dla dzieci, w organizacjach charytatywnych (Caritas, Diakonie, ---) można szukać ofert. Wyprawki dla dzieci są używane tylko krótko, więc nie opłaca się ich kupować nowych. Nawet nowe ubrania dziecięce stały się bardzo tanie dzięki Chinom. Trudniejsze będzie raczej związane z tym zwiększone obowiązki, podział czasu i pracy, mniej czasu wolnego, większe zobowiązania, .... ale co się nie robi dla dzieci. Tylko odwagi.

Napisany przez richtermelly
W pierwszych miesiącach dziecko rośnie tak szybko, że ubrania mogą być noszone tylko przez kilka miesięcy. Dlatego na razie nie kupuj za dużo, poczekaj, bo dostałam bardzo dużo rzeczy w prezencie i kupowałam tylko to, czego brakowało. Mój syn ma 5 lat i kupuję mu ubrania na wyprzedaży, także o numer większe, i odkładam je na bok. Stopniowo jednak zaczyna sam wybierać ubrania i decyduje, czy chce je mieć. Jestem samotną matką i bardzo zależy mi, żeby mój mały czuł się dobrze.

Napisany przez wurmwichtel

Cześć wszystkim,
Szukam poradnika skupionego na tematyce dziecięcej. Planując dziecko, ważne jest również brać pod uwagę stronę finansową i potrzebujemy jak najwięcej informacji na ten temat. Chcemy dowiedzieć się, jak zdobyć tanie ubrania, jakie rzeczy są potrzebne i które z nich są najlepsze. Chcemy móc obliczyć, jakie budżet musimy przygotować, aby zapewnić podstawowe potrzeby. Kto może nam pomóc w tym zakresie?

W skrócie, chociaż pytanie jest już starsze:
- Targi staroci
- Sąsiedzi
- Koledzy i koleżanki
- ogłoszenia na eBay
- Rodzina
Dla naszego małego szukaliśmy dobrze zachowanych używanych ubrań. W Sylwestra musiałem jeszcze szybko wyruszyć, bo wyrósł ze swoich ubrań, i wydałem ponad 100 € na 3 body, 2 kombinezony i jedną kurtkę.
Noszone przez niego ubrania wytrzymały niesamowicie trzy tygodnie - potem były mu za duże.
Z kolei od rodziny i koleżanek mojej dziewczyny dostaliśmy około 8 pełnych kartonów ubrań. Koleżankom daliśmy 150 €, od rodziny dostaliśmy ubrania za darmo i tylko kilka już nie nadających się do noszenia rzeczy wyrzuciliśmy.
W zasadzie potrzebna jest tylko pierwsza wyprawka, którą powinno się kupić dopiero wtedy, gdy wiadomo, jak duże będzie nowo narodzone dziecko. Moja teściowa trochę odleciała i wydała ponad 100 € na ubrania, których nasze dziecko z powodu swojego rozmiaru nigdy nie mogło nosić. To irytujące, bo za te pieniądze wolałbym czegoś innego od teściowej.
Sklep SpieleMax co dwa, trzy miesiące organizuje akcje oszczędnościowe, podczas których ceny są obniżane o około połowę. Być może inne sieci też to robią.
Poza tym: Rozejrzyj się po targach staroci i kupuj tylko to, co jest absolutnie konieczne.
Jeśli ktoś w Twoim otoczeniu krytykuje strategię ubierania dziecka: pokaż mu środkowy palec, bo kupowanie wszystkiego nowego służy jedynie porównywaniu się (popatrz, na co wszystko mogę sobie pozwolić dla dziecka!)
Pewne rzeczy i tak nie przejdziesz obok w sklepach bez ich kupienia. Kupujesz je głównie dla siebie, bo sądzisz, że Twoje dziecko je pokocha - dla malucha przez jakiś czas jest to jednak obojętne, co mu przed nos trafi. Najważniejsze, żeby można było sprawdzić, czy cokolwiek pasuje do buzi, czy można to obsikać!

Napisany przez Malapascua
Często jeżdżę na bazary dziecięce, ale nie jestem przekonany. Nie są tam naprawdę tańsze niż w Kik....

Napisany przez wurmwichtel
Otwórz szeroko nozdrza i zastanów się, co tam wąchasz. Pranie dwukrotnie -> śmietnik. Ponieważ Kik & Co używa najtańszego materiału. Zawsze można znaleźć coś tańszego! Za tę samą kwotę lepsze rzeczy to już bardziej wymagające zadanie i można sięgnąć po rzeczy z drugiej ręki. Ten, kto uważa, że powinien się za to wstydzić, sam sobie winien. Mam za mało pieniędzy, aby pozwolić sobie na tanie rzeczy.

Napisany przez Malapascua

No to otwórz szeroko nos w Kik i zastanów się, co czujesz. Dwa razy pranie -> Kosz na śmieci. Ponieważ Kik&co używa najtańszych materiałów. Zawsze można znaleźć coś tańszego!

Kik sprawdza większość rzeczy, które sprzedaje. Kiedyś pracowałem w laboratorium chemicznym, które także sprawdzało rzeczy dla Kik, dokładnie to samo co reszta. Cięcia u dorosłych totalnie kiepskie, ale dla dzieci jest to obojętne.

Ten, kto uważa, że powinien się za to wstydzić, sam jest sobie winien.

Na pewno jest żałosne kupować w Kik (klienci blisko 100% z tłem migracyjnym, podczas gdy na bazarku odzieżowym widać wielu rodziców bio), ale ubrania nie są gorszej jakości i to jest też mniej stresujące.

Osobiście mam za mało pieniędzy, żeby pozwolić sobie na tanie rzeczy.

Jak często niemowlę lub małe dziecko nosi swoje ubrania? 3-4 razy, potem już zazwyczaj są za duże. Wiele rzeczy dostałem w prezencie, reszta jest kupowana w Kik lub czasami w H&M. Teraz, gdy są więksi, chętnie kupuję również w Decathlonie. Na bazarkach odzieżowych szczególnie uciążliwe jest lewicowe nauczycielsko-inteligentystyczne publiczność. Markowa odzież tam też jest bardzo droga.

Napisany przez Camiarc
Też zrezygnowałbym z markowych butów dla dzieci. Oczywiście, jeśli planuje się więcej dzieci, można kupić lepsze buty (ponieważ będą noszone przez różne osoby), ale moim zdaniem ceny obuwia są zdecydowanie zawyżone. Dlatego też buty będą dopiero, gdy będzie umiała prowadzić.

Napisany przez 30Dollar
Uważam, że lepiej korzystać z różnych źródeł niż tylko jednego.

Napisany przez 2tneub
Interesujące, że mężczyzna tak się angażuje w kwestię poduszek do karmienia piersią.
Szkoda tylko, że tak rzuca się w oczy, że Klauss zawsze łączy się ze stronami porównawczymi firmy Three Palms z USA.

PS: Ponieważ wpis został usunięty, mój komentarz jest nieaktualny

Napisany przez Dante
Nie, musi tak być. W przeciwnym razie nie ma sensu odkopywanie tematów sprzed lat, jeśli nie można na tym zarobić.

Napisany przez Lars04
Ale wygląda na to, że normą jest reagowanie na wpisy sprzed 2 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata