- wt lis 29, 2016 8:35 am
Cześć Kochani,
szukam poradnika, który skupia się na temacie dziecka. Jeśli planujesz mieć dziecko, nie wolno pomijać strony finansowej i potrzebujemy wszelkich informacji, które możemy zdobyć. Ważne jest dla nas dowiedzieć się, jak zdobyć tanie ubrania, jakie rzeczy są potrzebne i które z nich są najlepsze. Chcemy móc obliczyć, jakie środki finansowe musimy zapewnić, aby zapewnić podstawowe potrzeby. Kto może nam w tym pomóc?
Pozdrowienia
Myślę, że żaden poradnik tutaj nie pomoże, ponieważ każda para rodziców i każde dziecko są inne.
Dziecko karmione piersią początkowo nie potrzebuje jedzenia, podczas gdy nasze dziecko nienawidziło mleka matki. Ponieważ nie można od razu przejść na pokarm stały, moja żona przez pół roku odciągała mleko, a następnie musieliśmy przejść na proszek mleczny z kóz z Nowej Zelandii z powodu nietolerancji pokarmowej. Możesz sobie wyobrazić ceny.
Ci, którzy preferują pieluchy z tkaniny, prawdopodobnie wyjdą taniej niż Pampersy itp. Nie zdecydowaliśmy się gotować pieluch.
Pierwsze zakupy mogą sporo kosztować, ale mogą też być kupione używane, jeśli jako rodzice możemy to zaakceptować.
Mam wrażenie, że wszystko związane z tematami takimi jak ślub i dziecko ma dodatkową cenę.
Wpadliśmy przypadkiem na targi ślubne i dla dzieci, aby odwiedzić wystawców na targach ślubnych. Właśnie prezentowali wózek dziecięcy Hartan. Cytat Wózek Hartan to nie wózek dziecięcy, to styl życia Możesz szybko stracić 700-800€. Prosty wózek dziecięcy kosztuje niecałą połowę tego. A za używany wózek płacisz około 20% wartości Hartan, a to jeszcze nie jest segment luksusowy. Następne zakupy, takie jak lampa grzewcza, kubeł na pieluchy, poduszka do karmienia, gdzie powinieneś zastanowić się, czy naprawdę tego potrzebujesz, i jeśli tak, czy istnieje tańsza alternatywa? Nasz kubeł na pieluchy był małym kosmetycznym za mniej niż 10€, który mogliśmy postawić na stoliku do przewijania. Wiadomo, trzeba go czasem opróżnić. Ale jeśli nie mieszkasz na piątym piętrze, to powinno być możliwe.
Zamiast kojca kupiliśmy łóżeczko podróżne z wkładką. Było znacznie tańsze i można było używać go przez następne 3-4 lata nawet podczas noclegów poza domem.
Cała odzież nie kosztuje dużo za sztukę (jeśli nie chcesz ubranek z renomowanych marek). Ale koszty sumują się szybko, ponieważ dzieci szybko wyrastają z odzieży. Tutaj również można oszczędzać, jeśli dostaniesz rzeczy od krewnych i znajomych lub kupisz używane. Przedszkole/opiekunka/kosztują bardzo różnie. Możesz zacząć od darmowej opieki, ale słyszałem też o kosztach do 800€ miesięcznie. Warto się wcześniej zorientować.
Na koniec, drugie dziecko będzie znacznie tańsze, jeśli różnica wieku nie będzie zbyt mała i dzieci urodzą się w podobnej porze roku. W przeciwnym razie będziesz mieć zimowe ubrania dla jednego dziecka, a następnie potrzebujesz letnich ubrań w tej samej wielkości.
Widzisz, dziecko może kosztować od minus do plus i każdy sam decyduje.