Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie możliwe/realistyczne

Napisany przez Lat
Cześć wszystkim,
mam pytanie, czy finansowanie dla nas jest realistyczne czy raczej nie.
Fakty:
Dom z 1986 roku, w pełni wyremontowany przez sprzedającego i gotowy do zamieszkania.
Wymagana cena 225.000
Kupno bez pośrednika
Kupujący:
On, 36 lat, dochód 2150€ miesięcznie
Ona, 32 lata, dochód w sektorze publicznym 1150€
Dodatek rodzicielski 190€
Planowanie rodziny zakończone
Kapitał własny ok. 16.000€
Czy ma sens skontaktowanie się z naszym bankiem hipotecznym czy też jest to raczej nierealne z uwagi na naszą sytuację.
Mam nadzieję, że uda się jeszcze trochę negocjować cenę...
Dziękujemy za Wasze odpowiedzi
Pozdrawiamy Lat

Napisany przez Daukind
To zależy wyłącznie od liczb. Jednak Dom 30-letni nigdy nie zostałby przeze mnie kupiony bez opinii rzeczoznawcy.

Napisany przez Lars04
Mam jednak zamiar kupić Dom 30-letni wyłącznie z udziałem rzeczoznawcy.

Sądzę, że on to weźmie pod uwagę. Wszystko inne jest zbyt ryzykowne.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Z perspektywy liczbowej można przedstawić finansowanie.

Z kapitału własnego opłaca się koszty związane z zakupem, takie jak podatek od nieruchomości i notariusz.

Pozytywnym aspektem jest, że sprzedawca chce pokryć koszty remontu. Czy jako potencjalny nabywca można również wyrazić kilka życzeń?

Z dochodem w wysokości 3300 euro i zasiłkiem rodzinny można łatwo sfinansować kwotę 225 000 euro lub nawet nieco więcej.

Decyzja o negocjacjach cenowych zależy od lokalizacji, ogólnego wrażenia budynku oraz innych zainteresowanych nabywców.

Zbyt ostre negocjacje cenowe również odstraszają sprzedawców.

Chętnie pomogę dalej.

Napisany przez schunckt

...
Pozytywne jest to, że sprzedawca chce pokryć koszty remontu. Czy jako potencjalny nabywca można jeszcze wyrazić kilka życzeń?
...

Tutaj warto zapytać, co dokładnie będzie remontowane i kto to zrobi. Czy sprzedawca zrobi to samodzielnie jako majsterkowicz? Czasami takie prace są wykonywane bez planu.

T.

Napisany przez Lat
Dziękuję za odpowiedzi.
Sprzedawca jest samozatrudnionym glazurnikiem specjalizującym się w renowacji starych budynków. Mężczyzna pochodzi z naszej miejscowości i jest znany z solidnej pracy. Renowuje tu ogrzewanie, łazienki, podłogi, sufity. W zasadzie zajmuje się praktycznie wszystkim.
Wcześniej interesowaliśmy się jego własnym domem, ale okazał się zbyt duży i zbyt drogi dla nas, ostatecznie jednak nie został sprzedany. Obecnie Dom jest remontowany przez około 6 miesięcy. Jestem obecnie jedynym zainteresowanym i jestem jego pierwszym kontaktem.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego własny Dom? Czyli ma więc 2 domy?

Bank domowa jest zawsze pierwszym kontaktowym punktem, tam się wie, na czym się stoi. Zazwyczaj porównuje się oferty i pośrednicy finansowi dostają interes.

Podstawą - jak już trafnie zauważono przez niektórych - jest solidna, możliwość przedstawienia finansowania jest dotychczas pozytywnie odpowiedzi na inne parametry nie stoi nic na przeszkodzie.

Czy już wyjaśnili Państwo możliwość pożyczki od pracodawcy? Czy kapitał własny może być zgromadzony na koncie oszczędnościowym? Z jakiego regionu pochodzą - ze względu na sprawdzenie krajowych środków wsparcia - ?

Napisany przez Lat
Ma obecnie 4 domy, 3 odziedziczone, z których chce sprzedać 2 po remoncie.
Dotąd nie złożyliśmy wniosku o pożyczkę od pracodawcy. Czy taka możliwość istnieje w sektorze publicznym?
Pochodzimy z regionu Koblenz.
Większość środków własnych znajduje się na starym koncie oszczędnościowym (BSV) z dużymi saldami oraz odsetkami od pożyczek.

Napisany przez NaTwoim13
W takim przypadku umowa oszczędzania mieszkaniowego może znacząco poprawić ich bazę. W jakim banku hipotecznym? Kwota i saldo oszczędności mieszkaniowych?
W sektorze publicznym istnieje możliwość otrzymania pożyczki pracodawcy, lub też u nich, ponieważ wydaje się, że nie pracują państwowej służbie.

Napisany przez Lat
Kwota oszczędności mieszkaniowych wynosi 21 000, saldo wynosi 11 000
Umowa nadal obowiązuje, ponieważ otrzymuję 2% odsetek. Oprocentowanie kredytu jest zbyt wysokie, aby skorzystać z niego.
Zapytam swojego szefa o pożyczkę na AG

Napisany przez NaTwoim13
Czemu oprocentowanie kredytu w wysokości 4% na 10 000 euro jest złe, gdy te 10 000 euro jest mniejsze w przypadku kredytu mieszkaniowego (bez zabezpieczenia) i skutkuje innymi stopniami obciążenia nieruchomości, co może zwiększyć wybór banków, ponieważ nie będzie to finansowanie ponad cenę zakupu?

Ile kredytu potrzebują Państwo, a jaka kwota finansowania jest planowana w przypadku ceny zakupu wynoszącej 225 000 euro?

Napisany przez Lat
Ok, więc rozumiem dobrze, że z droższym kredytem z BSV będziemy mieć lepsze oferty finansowania. Prawda?
Ponieważ dodałem oszczędności z BSV do mojego kapitału własnego, wygląda na to, że potrzebujemy pełnego finansowania z tego tytułu

Napisany przez NaTwoim13
Więc potrzebują finansowania w wysokości ceny zakupu.
Nie chcę tego ogólnie określać, ale planując kompleksowo koncepcję finansową, zawsze trzeba uwzględnić umowę oszczędnościowo-budowlaną i z nią związane roszczenia kredytowe.
W przypadku banku DSL i banku Ing.DiBa, ale także innych banków, istnieją różnice w oprocentowaniu 0,2-0,4% między 100% a 95% wypłatą kredytu. Kwota 10 000 euro w ich finansowaniu np. poprzez kredyt budowlano-oszczędnościowy zmniejszyłaby koszty o około 0,3% z powodu mniejszego zapotrzebowania na finansowanie w banku głównym.
0,3% długoterminowo tańsze oprocentowanie dla potrzebnych wówczas 215 000 euro - zamiast 0,3% droższe oprocentowanie od 225 000 euro - przy jednoczesnej gotowości zapłacenia 4% od 10 000 euro, okaże się korzystne.
Należy spojrzeć na to kompleksowo, ponieważ nieuwzględnienie czegoś takiego oznacza sumę nieuwzględnionych możliwości, które uniemożliwiają stworzenie solidnej koncepcji finansowej. Pożyczki pracodawcy, środki pomocowe od państwa, środki KfW oraz wartości wykupu ubezpieczenia na życie, emerytalnego to dodatkowe aspekty, które czasem są pomijane.

Napisany przez Lat
Dziękuję za porady. Czy teraz ma sens zapytać mojego banku oraz innych finansistów o finansowanie? Właściciel prawdopodobnie będzie remontować jeszcze przez 6 miesięcy i jeszcze nie jest w 100% pewny, czy sprzeda.

Napisany przez NaTwoim13
Zapytania nie pomogą, ponieważ jeśli sprzedawca nie jest pewny, czy sprzeda, nie wyda żadnych dokumentów, które umożliwią uzyskanie od banków bardziej wiarygodnych informacji. Nie są one również potrzebne, wszystko, co banki mogą zrobić w zakresie blablabla, możemy już zrobić tutaj zdecydowanie lepiej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Lat, sprzedawca powinien być pewny, że sprzedaje Panu. W przeciwnym razie nie ma sensu składanie teraz zapytania o finansowanie.

Napisany przez Lat
Tak, to ma sens.
Jeśli sprzedawca będzie sprzedawał, to tylko nam. Na razie jest to jeszcze wątpliwe, ponieważ możliwe, że krewna sprzedawcy (80 lat, samotna) zamieszka w świeżo wyremontowanych 150 metrach kwadratowych...
Dziękujemy za wszystkie odpowiedzi. Mamy teraz uzasadnioną nadzieję, że w razie sprzedaży uda się nam sfinansować Dom

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata