Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: LBS wypowiada przyznany kontrakt oszczędnościowy na cele mieszkaniowe.

Napisany przez JensF
Cześć,
mam nadzieję, że otrzymam tutaj więcej informacji przed bezpośrednim telefonowaniem do kasy oszczędności budowlanych.
W 2000 roku podpisałem umowę oszczędnościową w LBS, która obejmowała oprocentowanie 2,5% oraz bonus w wysokości 1,5% przy rezygnacji z pożyczki. W 2011 roku ta umowa została przekazana. Na umowie o wartości 10.000 euro znajduje się około 7.000 euro. Brak wpłat. Nawet z naliczonym bonusem nie przekraczam 10.000 euro.
Teraz otrzymałem pismo od kasy oszczędności budowlanych, w którym jest napisane, że
jakiś czas temu zaakceptowałem przypisanie umowy i zrezygnowałem z pożyczki budowlanej. Wraz z rezygnacją z pożyczki cel umowy jest nieodwołalnie utracony.
Umowa budowlana zostanie wypowiedziana z dniem 28.02.2017 r.
Oczywiście chciałbym kontynuować tę umowę tak długo, jak to możliwe. Czy wypowiedzenie jest zgodne z prawem?
Pozdrowienia,
Jens

Napisany przez MagicMike
Sprawdź warunki umowy.

Napisany przez JensF

Sprawdź warunki umowy.

ta sytuacja nie jest tam opisana.
Zgodnie z dzisiejszym telefonicznym informacjom, wypowiedź jest ważna prawomocnie, ponieważ pierwotny cel oszczędzania, czyli nabycie prawa do kredytu, traci ważność w związku z moim zrezygnowaniem z niego.
Cofnięcie rezygnacji nie jest możliwe, a przy obecnym bardzo niewielkim prawie do kredytu byłoby to również dość dziwne.

Napisany przez BenniG
Tak, zrzeczenie się kredytu wydaje się być głupim błędem.

Czy jesteś pewien, że zaakceptowałeś przydział i zrezygnowałeś z kredytu? Może się okazać, że kasa budowlana dodała to do swoich listów - może niektórzy się na to nabiorą.

Dopóki masz możliwość wzięcia nawet 1 centa kredytu, zachowujesz do niego prawo, a wypowiedzenie umowy oszczędnościowej będzie możliwe dopiero 10 lat po przydziale.

Napisany przez obelix

Czy jesteś pewien, że zaakceptowałeś przydział i zrezygnowałeś z pożyczki? Może się zdarzyć, że kasa oszczędnościowa dołożyła coś do twojego pisma - być może niektórzy się na to nabiorą.

na takie pomysły wpadają tylko użytkownicy na forum.

Cytat BenniG
Tak, zrezygnowanie z pożyczki było głupim błędem.

niestety, tak właśnie.

Napisany przez BenniG
No cóż, jeśli przyjmiemy alokację, to z reguły środki powinny zostać wypłacone jak najszybciej. Ponieważ otwierający podaje bank jako jakiś czas temu, dla mnie brzmi to tak: Nasz klient na pewno nie pamięta wszystkiego, co podpisał nam. Więc po prostu założymy, że jakiś czas temu zażądał wypłaty. 90% naszych klientów na to wpadnie - zaoszczędzone odsetki. Nie określamy dokładnej daty, niech klient nie kończy przypadkiem na wakacjach.

Napisany przez obelix

Naja, wenn man die Zuteilung annimmt, sollte doch in der Regel als bald das Guthaben ausgezahlt werden.

rzadko czytałem taki nonsens.

dlaczego? Pieniądze wyraźnie nie były potrzebne. Przyjmując przydział, klient mógłby wypłacić swoje środki codziennie. konto oszczędnościowe. Gdyby nie przyjął przydziału, co oczywiście byłoby lepsze w konkretnym przypadku, zawsze musiałby odczekać czas do (ponownego) przydzielenia i możliwej wypłaty środków.

Cytat od BenniG
Po prostu powiedzmy, że pewien czas temu zażądał wypłaty. 90% naszych klientów się na to łapie - oszczędzamy na odsetkach. Nie określamy dokładnej daty, żeby klient nie był wtedy przypadkiem na wakacjach.

ktoś widzi zbyt wiele filmów science fiction.
Nawet kasy budowlane nie żyją w próżni - i wolnym od prawa - środowisku.

Napisany przez JensF
Muszę to chyba zaakceptować. Przyjęłam przydział jednocześnie rezygnując z pożyczki w 2011 roku. Nic nie można na to poradzić.

Podczas zawierania umowy ta oferta była również sprzedawana jako możliwość oszczędności. Jeśli weźmiemy pożyczkę, otrzymamy mniej odsetek od salda, jeśli nie weźmiemy pożyczki, otrzymamy dodatkowy bonus. To był główny powód mojego obecnego zapytania, ponieważ rozważana jest tylko pożyczka i wystarcza do jej wypowiedzenia.

Miałam w głowie dziesięcioletni okres?

Napisany przez 2tneub
- dziesięcioletni termin powinien obowiązywać od chwili zawarcia umowy, a nie od momentu przydziału.

Napisany przez obelix

-die 10 Jahresfrist dürfte aber ab Abschluss gelten und nicht ab Zuteilung.

Nie. Jeśli umowa kredytu hipotecznego nie zostanie wykorzystana przez klienta przez dziesięć lat od przydziału, towarzystwa zajmujące się kredytami hipotecznymi anulują ją z dokładnie tym samym uzasadnieniem jak powyżej (mówiąc w skrócie: kredyt hipoteczny nie jest wykorzystywany, przez co cel oszczędzania w ramach budowy nie jest już spełniony.). W przypadku istnienia roszczenia związanego z kredytem może być to podważane, ale zazwyczaj z niewielkim powodzeniem.
W konkretnym przypadku klient zrezygnował z kredytu. Koniec.

Napisany przez 2tneub
OK, znowu coś się nauczyłem.
Zastanawiałem się zawsze, gdy moja instytucja oszczędnościowa próbuje anulować mój kontrakt.
Gotowość do przydzielenia jest od dawna osiągnięta, ale istnieje jeszcze niewielkie roszczenie z tytułu pożyczki.

Napisany przez obelix

Zawsze się zastanawiałem, kiedy moja towarzystwo oszczędnościowo-kredytowe spróbowało zerwać mój kontrakt.
Prawo do alokacji istnieje od dawna, ale istnieje jeszcze niewielkie roszczenie o pożyczkę.

Zwolnienia dotyczą tylko tzw. wysokich stawek procentowych, np. odsetek od salda powyżej ~2,5%.
Posiadacz ma łączną stopę oprocentowania 4%. Aktualnie, to idealna forma lokaty.
Mniejsze kasy oszczędnościowo-kredytowe nie są także obciążone tymi wysokimi stawkami procentowymi w takim stopniu jak duże/lider rynku.

Napisany przez BenniG
Ale ponieważ może on maksymalnie przechowywać 10 000 € na koncie oszczędnościowym budowlanym, nie jest to naprawdę tragedia - cóż, nawet małe rzeczy się liczą.
Mój doradca z BHW kiedyś powiedział mi, że w przypadku Postbank bonusowe odsetki zbyt bardzo nadmuchują rezerwy, dlatego BHW w międzyczasie wykupiła te umowy. Ostatecznie korzyść była zależna od indywidualnych potrzeb klienta lub banku. Ja wciąż mam swoją dawną umowę na 10 000 marek.

Napisany przez 2tneub

Zwolnienia występują jedynie w tzw. wysokich stopach procentowych; np. oprocentowanie kapitału powyżej ~2,5%.
Osoba TE ma ogólne oprocentowanie kapitału w wysokości 4%. Obecnie jest to prawdziwa perełka jako forma lokaty kapitału.
Mniejsze kasy oszczędnościowe nie są obciążone tak silnie tymi wysokimi stopami procentowymi jak duże/markowi liderzy.

Mój także jest oprocentowany w wysokości 2,5% plus 2% bonus w przypadku rezygnacji z pożyczki, zdeponowany z kwotą nieco ponad 7000€ przy sumie budowlanej w wysokości 8800€.
kasa oszczędnościowa to WR.
Zostało zapowiedziane, że bonus wygaśnie, jeśli suma budowlana zostanie przekroczona, ponieważ wtedy nie ma miejsca na rezygnację z pożyczki.
W pozostałych przypadkach pojawiają się tylko (pół)roczne standardowe pisma informujące, co ma się dziać z kredytobiorcą.

Napisany przez obelix
[cytat=tneub">
Zostało ogłoszone, że premia wygasa, jeśli suma oszczędności budowlanych zostanie przekroczona, ponieważ wtedy nie można już zrezygnować z pożyczki.
[/cytat]
wtedy trzeba być ostrożnym na krawędzi peronu. Byłoby bardzo przykro, gdyby premia została utracona.
Kiedy i w jaki sposób premia (dodawana do salda) jest naliczana, jest obsługiwane różnie przez kasy oszczędności budowlanych. Zalecam skontaktowanie się bezpośrednio z właściwą kasą oszczędności budowlanych w celu uzyskania informacji na temat ich obecnych przepisów dotyczących mojej taryfy.
Gdy kasa oszczędności budowlanych odkryje prawdopodobnie dopuszczalną prawnie lukę, skorzysta z niej. W szczególności Wüstenrot - jeśli chodzi o WR - chętnie tam posuwa się naprzód.

Napisany przez Suxxess
Jeśli masz pecha, mogą odjąć Ci te 2% bonusu, jeśli kwota do wypłaty przekroczy 8800 euro z bonusem.

Napisany przez 2tneub
Dziękuję, zapytam więc.
WR = Wüstenrot

Napisany przez 2tneub
Dodatkowe informacje dotyczące mojego oszczędzania budowlanego.
Zadzwoniłem do Wüstenrotu. W mojej umowie bonus nie zostanie uwzględniony podczas sprawdzania, czy suma oszczędności została już osiągnięta.
Oczekiwany roszczenie bonusowe nie jest jednak wykazane nigdzie, dlatego też normalnej osobie byłoby trudno go ustalić.

Napisany przez obelix

W mojej umowie premia nie jest wliczana do sprawdzenia, czy suma oszczędności została już osiągnięta.

to już coś dobrego, chociaż często jest to standard. Mimo wszystko zawsze (samemu) wyjaśniaj.

Cytat tneub
Jednakże oczekiwane prawo do premii nie jest również nigdzie wskazywane,....

nawet podczas korzystania z konta online i/lub w corocznym wyciągu z konta? Trudno mi w to uwierzyć.

Napisany przez 2tneub
Zapytanie online nie zostało ustawione dla oszczędności w towarzystwie budowlanym i na pewno nie jest widoczne na rocznym oświadczeniu.
Podano mi to również przez telefon jako powód niewzięcia tego pod uwagę: Nawet nie znasz wysokości oprocentowania premii i nie możesz samodzielnie tego określić, albo nie jest to takie proste.
Teoretycznie, powinno się być w stanie określić oprocentowanie premii, korzystając z odsetek skumulowanych i reguły trzech. Czy popełniam błąd w myśleniu?
Odsetki skumulowane x Oprocentowanie premii = Prawo do premii
Stopa procentowa

Napisany przez obelix

Nie ustanowiłem online zapytania dla oszczędności budowlanych i na corocznym wyciągu z konta nie jest to zdecydowanie widoczne.

we wszystkich mi - dotąd - znanych taryfach premiowych, ta kwota została zazwyczaj wykazana - na wyciągu z konta. Zawsze online.
Samodzielne określenie byłoby dla mnie zbyt ryzykowne. Nawet w tym przypadku zwróciłbym się bezpośrednio do kasy oszczędności i zapytał, jak mogę (zawsze lub przynajmniej na koniec roku) sprawdzić stan premii.
Oto aktualne informacje online np. dla jednej z moich taryf premiowych:
Stopa oprocentowania kapitału x%
Stopa oprocentowania premii x%
Prognozowany zysk na koniec roku x euro
Przewidywana premia na koniec roku x euro
Premia z poprzednich lat x euro

Napisany przez BenniG
W BHW nie można sprawdzić bonusu online:
Początek umowy
08.08.2000

IBAN
DEXX 2541 0200 XXXX XXXX XX

Taryfa
DX5

Stopa procentowa
2,000 %

Kwota umowy
5.112,92 €