Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Doświadczenia z kontami brokerskimi online?

Napisany przez finanznutzer
Cześć,
Mam moją skrytkę w Postbanku i chcę z niej odejść. Przy kontynuowaniu poszukiwań natknąłem się na brokerów online takich jak Onvista czy Finanzen.net
Czy ktoś ma doświadczenie z tymi kontami online, czy lepiej pozostać przy kontach tradycyjnych banków filialnych? Czy istnieje coś, co trzeba wziąć pod uwagę lub jakieś wady związane z czysto internetowymi brokerami?

Napisany przez 2titan1981
Na początek musisz wybrać fundusze, do których chcesz wpłacać środki, a dopiero potem odpowiednie konto depozytowe, a nie odwrotnie.

Napisany przez finanznutzer
Zapomniałem o tym wspomnieć. Nie handluję zbyt często w ciągu roku i raczej trzymam inwestycje średnio- lub długoterminowo. Mam głównie akcje, ale także kilka zagranicznych obligacji i funduszy.

Napisany przez 2titan1981
Następnie musisz znaleźć platformę, która umożliwi przechowywanie Twoich akcji, funduszy i obligacji.

Napisany przez keyfinder
Szczerze polecam Ci Consorsbank. Jestem tam już od 5 lat i czuję się tam bardzo dobrze. Po prostu sprawdź, oni zajmą się przeniesieniem Twojego depozytu.

Napisany przez florianmeier
Sprawdź Flatex.
Standardowi brokerzy internetowi byli po prostu zbyt drodzy dla mojego profilu handlowego.
Być może Degiro?

Napisany przez domrepp
Tradycyjny bank filialny odpada już ze względu na koszty!!!
Jeśli dużo handlujesz, Flatex z pewnością nie jest złym partnerem. Po prostu sprawdź różne porównania brokerów w Google, na pewno coś znajdziesz. Zawsze zwracaj uwagę, czy oferty są stałe. Co z tego, jeśli przez najbliższe 3-6 miesięcy handlujesz tanio, a potem nagle musisz zapłacić wysokie opłaty. W przypadku funduszy inwestycyjnych ważne jest m.in. zwolnienie z podatku od zysków kapitałowych, co może być kosztowne.

Napisany przez ADMCI4
Polecam Ci jedną z uznanych banków bezpośrednich. Comdirect, ING-DIBA, Consorsbank, Flatex. Z żadnym z tych dostawców nie powinieneś się zawieść. Opłaty są z pewnością ważne... Ja zawsze uważam jednak, że istotne jest też zastanowienie się, na ile dany dostawca jest innowacyjny. Na tym polu widzę Comdirect i ING-DIBA na czele. Dzięki swojemu dużej bazie klientów i istotności biznesu dla swoich dochodów, ciągle starają się wprowadzać ulepszenia, innowacje i nowe funkcje.

Napisany przez MagicMike

Spójrz na Flatex.
Zwykli brokerzy internetowi byli po prostu za drodzy dla mojego profilu handlowego.
Być może Degiro?

Dokładnie, również poleciłbym Ci Flatex: www.flatex.de
Alternatywnie onvista Bank
Sam uważam, że Consors jest zbyt drogi. Kosztuje dwa razy tyle co Flatex

Napisany przez Tikonteroga
Raczej nie jestem zachwycony Flatexem. Prowizja za zlecenie jest ogólnie niska, nawet dla mniejszych zleceń, ale trzeba płacić opłatę w wysokości 1,50 EUR lub 5 EUR za każdą wypłatę dywidendy zagranicznej akcji. Dla akcji, które wypłacają co kwartał, roczne dodatkowe opłaty wynoszą już 6 EUR lub 20 EUR. Wolałbym zapłacić 2-3 razy więcej za jednorazowe zlecenie.

Jeśli dobrze zrozumiałem, to Flatex praktykuje mylące praktyki...

W tym momencie wolałbym ofertę 1822direkt. Tutaj płacisz 4,95 EUR za zlecenie + 0,25 %, ale co najmniej 9,90 EUR plus opłata giełdowa. W zamian wypłata dywidendy jest bezpłatna...

Napisany przez MagicMike
Nie mam zagranicznych akcji, więc Flatex jest dla mnie super.
Przy minimalnej opłacie 9,90 możesz też pójść do Consors.

Napisany przez Tikonteroga
Jak inwestujesz?

Napisany przez brainy
Opłaty zależą zawsze od tego, czy masz 2 000, 20 000 czy 200 000 EUR na zamówienie. Przy 200 000 EUR Flatex jest już bardzo konkurencyjny. Interactive Brokers wraz z niemieckimi sprzedawcami (Lynx i Captrader) nie dorównują tej ofercie.
Każdy musi zdecydować według swojego profilu handlowego.

Napisany przez MagicMike

Jak inwestujesz?

Głównie w ETF-y. Nie są one dotknięte dodatkowymi opłatami.

Napisany przez Kethis
Co sądzicie o brokerze Lynx?
Znalazłem go online i wydaje mi się, że mają porządne usługi. Chociaż są nieco drożsi od innych brokerów, oferują dobrą ochronę kapitału. Czy ktoś może powiedzieć coś więcej na ten temat, czy są godni polecenia, czy może zawierają jakieś ukryte klauzule?

Napisany przez ADMCI4

Co sądzicie o brokerze Lynx?
Kiedyś zwróciłem na niego uwagę i wydawał mi się porządny pod względem internetowego wyglądu. Choć są nieco drożsi od innych brokerów, oferują dobrą ochronę kapitału. Czy ktoś może powiedzieć coś więcej na ten temat, czy są godni polecenia, czy może istnieją jakieś ukryte klauzule?

Zawsze myślę o Lynx w kontekście handlu kontraktami terminowymi. Jako zwykły użytkownik, w bardziej ugruntowanych brokerach głównego nurtu, takich jak comdirect, ING DIBA i Flatex, znajdziesz szerszą gamę usług. Co więcej, jeśli chodzi o zabezpieczenie depozytów, możesz się tam czuć bezpiecznie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata