Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przedterminowo zrezygnować z kredytu przekraczanego z podwyżką zgodnie z § 489 BGB.

Napisany przez Josefa
Dobry wieczór, w 1999 roku zakupiłem Dom, a w czerwcu 2007 roku podpisałem umowę na forward loan, gdzie ostatnia płatność była zrealizowana w lutym 2009 roku. Wraz z ostatnią wypłatą w 2009 roku, otrzymałem dodatkowe 12000 euro na remont. Kwota kredytu została już zwiększona w umowie z czerwca 2007 roku, zaokrąglona do pełnej tysiąca euro i oznaczona dodatkową umową forward.

Teraz chciałbym zrezygnować z forward loan w czerwcu 2017 roku, czyli nie po upływie 10 lat od pełnej spłaty, ale od daty zawarcia umowy. W przeciwnym razie musiałbym poczekać do lutego 2019 roku (jak będzie się rozwijać stopa procentowa?).

Jednak w każdym razie chciałbym zrezygnować przynajmniej częściowo, a mianowicie tę część, którą po prostu odnowiłem i finansowałem od 1999 roku w tym samym banku.

Moje zapytanie do Sparkasse zostało odrzucone z uwagą, że z powodu niewielkiego zwiększenia kwoty, prawo do specjalnego wypowiedzenia opisane przez Sąd Okręgowy w Bochum nie będzie miało zastosowania, ponieważ wypłacono świeże pieniądze, co spowodowało, że nie była to już wyłącznie kontynuacja finansowania, ale nowa pożyczka??

Dziękuję za pomoc.

Re: Przedterminowo zrezygnować z kredytu przekraczanego z podwyżką zgodnie z § 489 BGB.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Josefa, zgodnie z BGB 489, datą w przypadku kredytu jest data pełnej wypłaty.

Należy zapoznać się z pełną umową kredytową, aby móc dokładnie wydać opinię na ten temat.

Napisany przez NaTwoim13
@Specjalista ds. bankowości
Chodzi tutaj o to, że w przypadku prolongaty kontraktu terminowego dopuszczalne jest uwzględnienie czasu forwardowego w celu ustalenia najwcześniejszego terminu spłaty. Oznacza to, że data zawarcia transakcji forward jest wiążąca dla okresu spłaty, a nie początek okresu wiążącej stopy procentowej po okresie forwardowym!
Chodzi o orzeczenie sądu w Bochum!

Napisany przez Josefa
Dobry wieczór,

myślę, że Sparkasse blefuje tutaj.

Jak najlepiej postępować teraz taktycznie?

Więc wiem, że w zasadzie nie mogę jeszcze zrezygnować z dodatkowego finansowania, ponieważ zostało ono wpłacone na moje konto bieżące dopiero po ostatnim wypłaceniu w 2.2009 r. Łącznie spłacono 3 pożyczki, dwie w 2008 r. i trzecią w 02.2009 r., a pozostała część została wypłacona na moje konto bieżące.

Cała kwota pożyczki została jednak przedstawiona jako jedna pożyczka na przyszłość i podpisałem dodatkową umowę w tej sprawie. Na tej umowie znajdują się informacje odnośnie obowiązku akceptacji i braku możliwości rezygnacji przed akceptacją.

Wliczona jest tylko ta irytująca dodatkowa pożyczka, wtedy oczywiście nie wiedziałem, że może to być kiedyś istotne.
Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata