Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie zdrowia / zalecane?

Napisany przez Michi_83
Witam wszystkich,
byłbym zainteresowany waszym zdaniem na temat naszego planowanego projektu budowlanego (Dom jednorodzinny).
Dochody:
On 2.375 na etacie
Ona 850 na etacie (w niepełnym wymiarze godzin z powodu córeczki)
Świadczenie rodzinne 190
Razem 3.415
Całkowity koszt projektu to 350.000 EUR
- 80.000 EUR za działkę z opłatami
- 240.000 EUR za nową budowę wraz z wiatą na samochód
- 30.000 EUR koszty dodatkowe (podłączenia, pomiar, kostka brukowa itp.)
Chcielibyśmy zainwestować 70.000 EUR kapitału własnego, pozostaje zatem do sfinansowania 280.000 EUR.
Mamy 33 i 32 lata, więc mielibyśmy 30 do 35 lat na spłatę kredytu.
Myśleliśmy o 20-letnim okresie zabezpieczenia odsetek.
Czynsz netto wynosi 800 EUR. Moglibyśmy sobie jednak wyobrazić ratę kredytu do 950 EUR. Obecnie sobie dobrze radzimy (oszczędzamy ok. 300 EUR miesięcznie).
Drugie dziecko możemy sobie dobrze wyobrazić. Wtedy moja żona otrzymałaby zasiłek rodzicielski na rok. Potem wróciłaby na pół etatu, tak jak jest teraz.
Czy to jest możliwe?
Dziękuję za wasze opinie!
Michi

Napisany przez NaTwoim13
Zobowiązania kredytowe? Który region? Standardowy Dom KfW55? Czy kapitał własny jest również rozproszony na koncie oszczędnościowym budowlanym? Czy możliwe jest pożyczka pracodawcy?
Ogólnie rzecz biorąc, Twoja sytuacja wygląda zdrowo, finansowanie jest możliwe, a plan wydaje się sensowny.

Napisany przez Michi_83
Dziękuję za ocenę!
- Brak zobowiązań kredytowych
- Pasy bezpieczeństwa wokół Münster
- Dom jest zgodny z normą KfW55
- Wkład własny znajduje się na koncie terminowym
- pożyczka pracodawcy nie wchodzi w grę

Napisany przez hoehlenbewohner
Być może byłoby to dla mnie zbyt mało na nową budowę.
Na pewno jest to możliwe. Jeśli mówisz, że chcielibyście zainwestować 70 000 EUR, to oznacza, że macie więcej dostępnych środków?
Nowa budowa zawsze wychodzi (znacznie) drożej niż planowano, więc ze względu na zarobki nie ma tam zbyt dużo miejsca na ewentualne dodatkowe finansowanie.
Drugie dziecko również wprowadza sporo niepewności. Oczywiście, wszystko może się udać, a twoja żona może wrócić do pracy po roku, ale może też być zupełnie inaczej.
Jeśli macie więcej środków własnych lub wsparcie rodzinne, można się zaryzykować, ale jeśli podane liczby są dokładne, to dla mnie byłoby to zbyt ryzykowne.

Napisany przez rolandmoeller
Cześć,
wydaje mi się, że jest to bardzo napięte. Przy przyjętym oprocentowaniu 3% i spłacie 1% miesięczna rata wynosi już około 930,-€. Przy spłacie 1% spłacisz jednak również przez ponad 30 lat --> Czy naprawdę chcesz to zrobić?
Dochodzi do tego jeszcze okres zabezpieczenia oprocentowania. Jeśli znajdziesz finansowanie, które utrzyma oprocentowanie na cały okres kredytu, w obecnym otoczeniu oprocentowanie możesz przetrwać.
Gdy okres zabezpieczenia oprocentowania, np. 15 lub 20 lat, dobiegnie końca, następna stopa oprocentowania może być znacznie wyższa. Przy stopie 5% kredyt będzie kosztował już 1400,-€ miesięcznie. Potrzebujesz zatem rozwiązania, które zapewni Ci przystępne oprocentowanie również w przyszłości. Może to być np. umowa oszczędnościowa budowlana, która musi być oszczędzana równolegle z spłatą kredytu.
Jak widzisz, w każdym przypadku nie będzie to tanie. Długie zabezpieczenia oprocentowania zazwyczaj mają znacznie wyższą stopę procentową niż zabezpieczenia na 15 lub 20 lat. Z kolei przy krótkich okresach zabezpieczenia musisz dodatkowo ograniczyć ryzyko zmian oprocentowania.
Finansowanie powinno być tak zaplanowane, że nawet w przypadku tymczasowej utraty pracy jednego z małżonków raty nadal mogą być regulowane. W przypadku twojej sytuacji mam wątpliwości co do tego.
Pozdrowienia
Roland Möller

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli ustalony na sztywno oprocentowanie kończy się po 15 lub 20 latach, to następna stopa procentowa może być znacznie wyższa. Przy oprocentowaniu 5% finansowanie mogłoby kosztować już 1400 EUR miesięcznie.

Oczywiście pomijają Państwo, że w tym przypadku pozostały dług nie wynosi już 280 tys., ale tylko 238 tys. Przy refinansowaniu z założoną stopą procentową 5% i niezmienionym wskaźnikiem spłaty, miesięczna rata wynosiłaby wtedy nie 1400, ale 1190 EUR.
Pomijając to, że wskaźnik spłaty w wysokości 1% jest moim zdaniem nonsensowny.

Napisany przez 2tneub

to wydaje mi się bardzo niskie. Przy przyjętych oprocentowaniu 3% i spłacie 1% miesięczna rata wynosi już około 930,-€. Przy spłacie 1% spłacisz jednak również przez ponad 30 lat --> Czy na pewno chcesz to zrobić?

gdzie nagle wziąć oprocentowanie?
Mimo wszystko uważam, że jest to niewystarczające, ponieważ pozostaje tylko 200 € na zwiększone koszty użytkowania i oszczędności. Drugie dziecko lub bezrobocie byłoby wówczas zapewne ostatecznością.

Oprocentowanie jest założeniem opartym na sytuacji kapitałowej, potencjalnej wartości zabezpieczenia oraz moim osobistym doświadczeniu.

Napisany przez Daukind

Stopa procentowa jest założeniem opartym na sytuacji kapitałowej, potencjalnej wartości zastawu i moim osobistym doświadczeniu.

Czy więc brak jest aktualnych doświadczeń z ostatnich 3-5 lat?

Oczywiście, takie dane są dostępne. Zakładam tutaj jednak, że finansowanie będzie realizowane nie przez bank internetowy, a przez bank stacjonarny.

Napisany przez NaTwoim13
@rolandmoeller
Musiałem najpierw sprawdzić datę Twojego wpisu, bo wydawało mi się, że jest z 2013 roku. Skąd wziąłeś sobie te 3% odsetek? Dlaczego dłuższe okresy stałych oprocentowań niż 15 lub 20 lat są znacznie droższe? Skąd masz te informacje?
Pomysł z oszczędnością mieszkaniową może być dobry, ale wybór dłuższego okresu stałych oprocentowań jest równie ważny. Trzeba to jednak rozpatrzyć indywidualnie, biorąc pod uwagę dokładniejszy obraz sytuacji wyjściowej, znajomość klienta i jego życzenia.
Jeśli za 20 lat oprocentowanie wyniesie 5%, niekoniecznie musi to oznaczać wyższe obciążenia, raczej spowoduje przesunięcie końcowej daty spłaty, ponieważ część skumulowanego udziału spłaty zostanie przeznaczona na pokrycie odsetek. Jeśli początkowy udział spłaty wynosił 1%, to po 20 latach nie jest już taki sam, co pozwala zrekompensować wzrost oprocentowania. Oczywiście nie jest to celem ani sensownym aspektem kompleksowego finansowania nieruchomości, ale również nie jest to koniec. Nawet jeśli planuje się spłacić nieruchomość na emeryturze, to ze względu na przesunięcie udziału spłaty i odsetek na pozostały dług (który stanie się nową kwotą zadłużenia), nieruchomość nie będzie spłacona, a niewielka rata w późniejszym wieku nie musi oznaczać końca marzeń. Wynajem też trzeba opłacać, a dodatkowo można sprzedać nieruchomość i z uzyskanej nadwyżki kupić opłacone mieszkanie. Pozostałe indywidualne możliwości, takie jak dorosłe dzieci, które mogą ją przejąć, lub inne obecne doświadczenia, oszczędzam na razie.
Oczywiście trzeba zastanowić się, czy istnieją alternatywy dla budowy nowego domu, ale zakładam, że OP rozważył te alternatywy, jak również ich zalety i wady. Przynajmniej - co widzę w tym wątku - przedstawił swoje plany do dyskusji, co pozwala na omówienie sensu i bezsensu planowanego nowego budynku.
Jednak dla mnie dostępne informacje są zbyt ograniczone, aby podjąć próbę dyktowania kierunku czy tendencji.
Edytowano: Podczas gdy pisałem, pojawiły się 5 poprzednich postów

Napisany przez NaTwoim13
Nawet banki domowe nie oferują 3% i jak słusznie zauważa Matthew, 1% spłaty kapitału jest nonsensowne, ale nie jest konieczne przy pożądanej stopie oprocentowania i spłacie w wysokości 950 euro.

Napisany przez Marco1988
Nowe domy nie muszą koniecznie kosztować 240 000 €, istnieją także domy, które można zbudować za 200 000 € z kosztami dodatkowymi budowy.

Budowa nowych domów nie musi koniecznie kosztować 240 000 €, istnieją również domy, w których można dobudować za 200 000 €, wliczając w to koszty budowy

To znowu są tutaj twierdzenia.
Średni koszt budowy wyraźnie przekracza 240 000 €, nie spada poniżej tej kwoty.
Nawet jeśli zaplanujesz kompaktowo i prostotą (130 m², bez piwnicy, bez dodatków, niższy standard), nie można się zmieścić w 240 000 €, wliczając w to koszty dodatkowe.
Ludzie zazwyczaj chcą 160 m² z piwnicą, garażem, wiatą na samochód, ogrzewaniem podłogowym, 2 łazienkami, elektrycznymi roletami itd.
To zazwyczaj prowadzi do łącznej kwoty budowy przekraczającej 350 000 €.
Broszura sprzedażowa producenta domów prefabrykowanych != rzeczywistość

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Uważam, że sytuacja wyjściowa TE jest dobra. Koszty całkowite projektu wydają mi się trochę wysokie, ale wciąż są w granicach akceptowalnych. Wiem od znajomych, że budowa ich 08/15 domu (140 m2) w strukturalnie słabym regionie mogłaby kosztować około 300 000 EUR (czyste koszty budowy)..... Ale myślę, że ze względu na kapitał własny TE, istnieje możliwość dodatkowego finansowania. Jestem raczej ostrożny, ale w tym przypadku, w zależności od dostępności ofert na istniejących nieruchomościach, skłaniałbym się raczej ku budowie nowego domu.

Napisany przez NaTwoim13
@hoehlennbewohner
W pierwszej chwili pomyślałem, że ma rację, co znowu za stwierdzenia. Tylko że sam angażujesz się niestety w te spekulacje, tylko że w górę.
Naprawdę wierzycie, że znamy rzeczywiste ceny w poszczególnych regionach? Czy wierzycie, że nowa budowa kosztuje tyle samo wszędzie, wierzycie, że oczekiwania są zawsze takie same i/lub każdy chce pałacu? Każdy tam wchodzi na oślep i kupuje niedokończony Dom?

Napisany przez Inkasso-Henry

Uważam, że sytuacja wyjściowa w przypadku TE również jest dobra...
...Ale myślę, że ze względu na własny kapitał TE, jest tam jeszcze miejsce na dodatkowe finansowanie.
Jestem raczej ostrożny, ale tutaj, w zależności od ofert dotyczących istniejących nieruchomości, skłaniałbym się raczej ku budowie nowego domu.

Gdzie proszę jest tu miejsce na dodatkowe finansowanie? Z dochodem netto 3500€ i perspektywą powiększenia go może trochę, jeśli mama będzie pracować na pełen etat, to jest to misja samobójcza! Dobra rada: Trzymajcie się z daleka, córeczka będzie miała jeszcze wiele życzeń w ciągu następnych lat!!

Napisany przez Marco1988

Znowu te twierdzenia tutaj.
Średnia cena nowego budynku jest ZNACZNIE powyżej 240.000€, a nie poniżej.
Nawet jeśli zaplanuje się kompaktowy i prosty projekt (130m², bez piwnicy, żadnych dodatków, niższy standard), to nie można zmieścić się w 240.000€ z kosztami dodatkowymi.
Ludzie zazwyczaj chcą jednak 160m² z piwnicą, garażem, wiatą na auto, ogrzewaniem podłogowym, 2 łazienkami, elektrycznymi roletami itd.
Wtedy suma budowy wychodzi często powyżej 350.000€.
Broszura sprzedaży od dostawcy domów gotowych != rzeczywistość

Gdzie ty żyjesz??? Czy coś przeoczyłem/-am??
Sami właśnie przygotowujemy się do budowy własnego domu w ciągu najbliższych 3 lat, nawet jeśli jest jeszcze wcześnie, to już spotkaliśmy się z firmą. To znana firma, o której niekoniecznie chciałbym/-łabym mówić, i mogę ci powiedzieć, że nie przekroczyłem/-am 200.000 euro.
Dom w kształcie dwuspadowym o standardzie deweloperskim 131 m² 4 pokoje cena podstawowa bez dodatków 130.000 euro z malowaniem, kafelkami, laminatem, wykładziną dywanową materiał+montaż z kotłem gazowym kondensacyjnym +wentylacją z rekuperacją i ogrzewaniem podłogowym w komplecie rolety zewnętrzne. Dodatki z kosztami dodatkowymi budowlanymi wynoszą 68.000 euro
Z piwnicą zbliżyłbym/-am się nieco powyżej 200.000 euro

Napisany przez Inkasso-Henry

na: Odp: Finansowanie zdrowe / zalecane?
jaskiniowcu
To znowu są twierdzenia tutaj.
Średni nowy budynek kosztuje ZDECYDOWANIE powyżej 240 000 €, a nie poniżej.
Nawet jeśli planuje się kompaktowo i prosto (130 m², bez piwnicy, żadnych dodatków, niższy standard), to kwota 240 000 € wliczając koszty dodatkowe nie wystarczy.
Ludzie zazwyczaj chcą 160 m² z piwnicą, garażem, carportem, ogrzewaniem podłogowym, 2 łazienkami, elektrycznymi roletami itd.
To zazwyczaj przekracza kwotę 350 000 €.
Prospekt sprzedawcy domów prefabrykowanych != rzeczywistość

Gdzie ty żyjesz??? Czy coś przegapiłem??
Sami jesteśmy obecnie w trakcie przygotowań, w ciągu najbliższych 3 lat również zbudujemy Dom własny, chociaż jest to jeszcze na wczesnym etapie, już spotkaliśmy się z jedną firmą. Jest to znana firma, której niekoniecznie chcę wymieniać, i mogę powiedzieć, że nie przekroczyłem kwoty 200 000 euro.
Dom z poddaszem 131 m² 4 pokoje cena bazowa bez dodatków 130 000 euro, w tym malowanie, płytki, laminat, wykładzinę dywanową Materiał+położenie z gazowym kotłem kondensacyjnym +wentylacją z odzyskiem ciepła i ogrzewaniem podłogowym całkowicie rolety. Dodatki z kosztami pobudowy wynoszą 68 000 euro
Z piwnicą wyszedłbym trochę ponad 200 000 euro
No, może porozmawiamy o tym jeszcze po zakończeniu budowy, to jeszcze nawet wysokiej jakości laminat nie jest... Haha, a pod względem metrażu to raczej buda dla chomika... I glazurnik jeszcze nakreśli, ile kosztuje krawędź ze stali nierdzewnej zamiast plastiku i specjalny format płytek! Miłego mieszkania!

"
@mieszkaniecChatki
W pierwszym momencie pomyślałem, że ma rację, co to znów za stwierdzenia. Tylko potem sam poddajesz się tym spekulacjom, tylko w górę.

Oczywiście, spekuluję.
Ni mniej jednak obaj wiemy, że moje przypuszczenia są bliższe rzeczywistości niż prospekt T&C.

Cytat od Marco1988

Gotowy [url]Dom[/url] jednorodzinny z dachem dwuspadowym 131 m² 4 pokoje podstawowa cena bez dodatków 130.000 [url]euro[/url]...

Masz na myśli ""gotowy do zamieszkania""."

Napisany przez Marco1988
Tak, niestety firmy używają tego słowa. To nie jest Dom z warunkami T&C. To dla każdego, kto chce mieszkać w swoim stylu. Mi wystarczają średnie płytki, które są również wysokoglossowe, nie muszą być koniecznie płytki Ferrari z mozaiką i złotym kranem w łazience. 130 metrów kwadratowych nam też wystarcza. Mniej sprzątania dla kobiety i później, gdy dzieci wyprowadzą się, co zrobisz z żoną i domem 160 metrów kwadratowych? Będziecie musieli uważać, żeby się nie zgubić! ... bardzo niebezpiecznie

Gdzie jest tu miejsce na dodatkowe finansowanie? Z wynagrodzeniem netto 3500€ i możliwością zarobienia trochę więcej, jeśli mama będzie pracować na pełen etat, to jest to misja samobójcza! Dobra rada: Trzymaj się z daleka, córeczka będzie miała w ciągu najbliższych lat wiele innych potrzeb!!

W jaki sposób?
Potrzebuje 280.000 EUR na Twój projekt o wartości 350.000 EUR. Jeśli teraz obliczę 2% odsetek + 2% spłaty, otrzymuję miesięczne obciążenie w kwocie 1.088 EUR.
przy przychodach około 3.400 EUR pozostaje 2.000 EUR po opłatach dodatkowych (szacuję około 300 EUR/miesiąc) na 3 osoby. W razie potrzeby można by użyć nawet do 500 EUR dodatkowo miesięcznie.
Tak, też uważam, że jest to bardzo na granicy możliwości, ale całkiem realne. Tak samo patrzę na koszty budowy......

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Michi_83, z mojego punktu widzenia finansowanie nowej budowy jest możliwe.
Jednakże wszystko musi być dokładnie przeliczone i skalkulowane.
Ważne jest także kiedy zostanie ukończona nowa budowa ze względu na odsetki za czas budowy (odsetki za czas budowy = płatność odsetek podczas budowy i jednocześnie wydatki związane z najmem).
Być może taktycznym posunięciem byłoby najpierw kupić Dom, gdy już stoi (nowa budowa), aby móc od razu się do niego wprowadzić.

Napisany przez 2tneub

Tja niestety firmy używają tego słowa. To nie jest Dom T&C. Każdy ma swój gust, jak chce mieszkać. Mi wystarczają średnie płytki, które są również wysokoglossowe, nie muszą być koniecznie płytki Ferrari z mozaiką i złotym kranem w łazience. 130 m² też nam wystarczy. Mniej sprzątania dla kobiety, a później, gdy dzieci się wyprowadzą, co zrobisz z żoną i domem o powierzchni 160 m²? Będziecie musieli uważać, żeby się nie zgubić! ... bardzo niebezpiecznie

Ale do gotowego stanu deweloperskiego dochodzi jeszcze wiele dodatkowych kosztów. Posadzka i prace malarskie 10-20 tys. €, koszty dodatkowe budowy 30-40 tys. €, garaż/strzecha 10-20 tys. €, ewentualnie dodatkowa opłata za dodatkowe wykończenie i oczywiście działka.
Gorąco zapraszam Cię na forum budowlane Hausbau-forum.de, tam znajdziesz wiele, a przede wszystkim realistyczne ceny od osób, które rzeczywiście już budowały. To, co mówią na początku firmy budowlane, z reguły możesz śmiało zignorować.

Napisany przez Marco1988
Zrób to proszę. Koszty dodatkowe wynoszą około 50 000 € + -. Do sumy 200 000 euro doliczyłem koszty dodatkowe. 130 000 tylko za Dom + 67 000 euro kosztów dodatkowych z kilkoma dodatkami. Malowanie i wykładzina podłogowa są w cenie, a także kilka dodatkowych pakietów. Mimo wszystko zainwestujemy trochę więcej, chciałem tylko powiedzieć, że można się obejść z taką sumą.

Jesteśmy obecnie w trakcie przygotowań, w ciągu najbliższych 3 lat również będziemy budować własny Dom, chociaż jest jeszcze wcześnie, już spotkaliśmy się z firmą. To znana firma, której niekoniecznie chcę wymieniać, i mogę powiedzieć, że nie przekroczyłem kwoty 200 000 euro.

Dokładnie o to chodzi, teraz dla firm budowlanych chodzi przede wszystkim o to, abyś podpisał umowę z nimi, i wtedy dowiesz się tylko o najbardziej koniecznych rzeczach..... Później pojawią się punkty, gdzie usłyszysz: Nie, nie, to musisz zapłacić, to nie jest wliczone w cenę u nas..... I będą to rzeczy, o których teraz nie masz pojęcia.
Ostatecznie amatorzy, tak jak ty i ja, nigdy nie będą w stanie przejrzeć umowy budowlanej, gdzie mogą pojawić się haczyki.
PS: Dlaczego przy największym projekcie waszego życia spotykacie się tylko z jedną firmą budowlaną?

Napisany przez schunckt

...
Später kommen dann Punkte, wo es heißt: Nein, nein, das müssen Sie bezahlen, das ist bei uns nicht im Preis inbegriffen.....
...

Immer schön auf den Begriff Bauseits achten!
https://www.toptarif.de/wissen/wohnen...utet-bauseits/
https://www.vpb.de/presse374_230714.html

T.

Napisany przez nexttry

Czy naprawdę sądzicie, że znamy rzeczywiste ceny w poszczególnych regionach? Czy sądzicie, że nowa budowa kosztuje wszędzie tyle samo, że wymagania zawsze są takie same i/lub każdy chce rezydencji na wskroś? Czy każdy wchodzi tam w ciemno i kupuje niedokończony Dom?

Tak, jeśli chodzi o pierwszy punkt, ponieważ:
- istnieją (na podstawie których orientują się również architekci przy pierwszej szacunkowej ocenie) tabele cen za m³ objętości pomieszczeń z widełką... do (ale chyba płatny), oczywiście według regionów. Na tym poniższym poziomie widełki jest naiwne.
- zarzuciłeś jednemu użytkownikowi, że myśli jak w 2013 roku odnośnie 3% oprocentowania. Zupełnie słusznie! Ale podejrzewam, że masz takie samo podejście do cen domów. Wymagania (EnEV) są obecnie tak wysokie, .. co oczywiście podnosi ceny. Do tego dochodzi poziom oprocentowania, przy którym każdy wykonawca budowlany podwaja cenę.
- tneub podał tutaj dobry wskazówkę: Jeśli chodzi o finansowanie, można tu zadać pytania, ale jeśli chodzi o koszty budowy domu, są znacznie lepsze fora. Tam można uzyskać realistyczne oszacowania od specjalistów.
Zdecydowanie, jeśli chodzi o ostatni punkt, ponieważ:
- osoby, które mocno wyróżniają się tym, że posiadają niewłaściwe oczekiwania co do ceny domu, są zwracane uwagę. Jeśli ktoś ma w miarę realistyczne wyobrażenie, tutaj na forum nie ma ingerencji.

Kiedy czytam 131 m², 4 pokoje z piwnicą, koszty dodatkowe, posadzki i prace malarskie za nieco ponad 200.000 €.... przepraszam, rzeczywistość go dogoni. To prawda, że dostanie 3 podpisane oferty od firm budowlanych... w to nie wątpię, może nawet z napisem pod klucz... Na końcu, mimo wszystko, zapłaci znacznie więcej

Napisany przez matti85
Kluczowy to pojęcie względne.
Mogę też postawić Ci drzwi z kluczem, to też w końcu jest kluczowe.
200k włącznie z kosztami dodatkowymi. Możesz potem opowiedzieć. Mam nadzieję, że masz odpowiednią rezerwę, jaką należy mieć podczas budowy. W przeciwnym razie, przed budową skonsultuj się wcześniej z Peterem Zwegat i innymi.

Napisany przez schunckt

Kluczowy jest pojęciem o różnym stopniu elastyczności.
Mogę dać ci drzwi z kluczem, to przecież też kluczowy sposób wykonania.

Tak dokładnie. Zabetonowana płyta fundamentowa i drzwi z zamkiem. To się zgadza, za 200 000€.

T.

Napisany przez NaTwoim13
To wszystko może być możliwe, ale czy musimy ciągle żonglować tym tematem w dziale finansowym Obszar finansowania budowy? Dlaczego nie wysyłacie prywatnych wiadomości do TE i nie dzielicie się z nim swoimi obawami dotyczącymi jego głupoty? Powiedzmy sobie szczerze. Macie rację, że trzeba uważać i że inwestorzy powinni być świadomi, ale dlaczego w tym momencie, kiedy konsument chce najpierw dowiedzieć się, czy te zbyt niskie kwoty w ogóle są finansowalne?
Co mnie najbardziej dziwi, dlaczego w ciągu 24 lat obsługi kredytowej z ponad 1500 finansowaniami praktycznie nigdy nie miałem potrzeby dodatkowego finansowania? Dlaczego prawie każdy Dom został dotąd ukończony, a jeśli już - to czy było zaledwie kilka przypadków konieczności inwestycji mniejszościowych, gdy tutaj, w co drugim wątku zainteresowanego nową budową, koszty zostały zbyt nisko oszacowane, klienci są naiwni i wszystko sobie ładnie liczą?
Czy twórca wątku ma podpisać umowę budowlaną jutro? To było jego pytanie??? Czy nie sądzicie, że ten temat będzie go także martwił, zwłaszcza gdy rzetelny i doświadczony pośrednik stwierdzi, że coś brakuje??? Nawet powierzchowny bank i znudzony bankier dostrzegają takie rzeczy. Na te procesy jeszcze czeka, a ci, którzy myślą, że za 1000 euro za metr kwadratowy dostaną wymarzoną willę, wciąż się chociaż muszą pouczyć, albo niezmiennie się budują, albo odmienią się wciąż!!!

Napisany przez schunckt
"
... To, co mnie najbardziej dziwi, to dlaczego przez 24 lata zarządzania firmą miałem praktycznie nigdy potrzebę dodatkowego finansowania przy ponad 1500 transakcjach finansowych? ...

Może dlatego, że dobrze doradzałeś swoim klientom? (Mówię to poważnie!)
Dobry [url]doradca[/url] finansowy również zauważy coś takiego i zauważy to, gdy projekt budowlany wydaje się podejrzany, ewentualnie odradzać. Wróciliśmy znowu do tematu autora tego wątku.

Napisany przez Marco1988
Bez piwnicy, proszę przeczytać poprawnie wcześniej. Dogadane betonowe płyty, być może powinniście spróbować tego. Teraz to już nie ma znaczenia, nie trzeba kontynuować wypełniania wątku

Napisany przez Paddy007
@TE nie przejmuj się, niektórzy lubią krytykować ceny nowo budowanych domów. Planujemy również budowę, obecnie brakuje nam tylko potwierdzenia finansowania na przyszły rok. Myślę, że bardzo zależy to od regionu, w którym chcesz budować. Tutaj w Meklemburgii-Pomorzu Zachodnim ceny gruntów są zupełnie inne, a w okolicach Stuttgarta lub Hamburga mogę dostać umeblowany pokój za cenę, za którą dostaliśmy działkę 2600mkw w odpowiedniej lokalizacji - jak na meklemburskie warunki. Tutaj można również zbudować Dom za 215.000€-220.000€, w tym działkę, koszty podłączenia, wysokiej jakości wyposażenie (drzwi z czytnikiem linii papilarnych, podgrzewana podłoga, elektryczne rolety, prysznice na jednym poziomie itp.), oczywiście bez piwnicy, o powierzchni 120 mkw, ale oferty od malarzy i glazurników są dostępne. Brakuje tylko terenu zewnętrznego, ale ojciec pracuje w ogrodnictwie krajobrazowym. Trzeba by jeszcze trochę pieniędzy dołożyć. Więc da się, zawsze zależy od preferencji dotyczących wyposażenia, lokalizacji lub regionu. Odpowiedź jest oczywiście łatwiejsza, ale wielokrotnie w różnych forum usłyszałem, że się nie da, nawet gdy opowiadałem, gdzie znajduje się Dom i jak jest zbudowany - uważam to zasadniczo za niesprawiedliwe.

Napisany przez Daukind
Ile domów zbudowałeś już za 210 000 euro, że masz czelność oceniać?

Napisany przez Paddy007
Jeśli mówisz o mnie, to najpierw nie będę się czegoś wymagać! I nie mówię, że w ogóle mogę to ocenić dla każdego, lecz że jest możliwe zbudowanie domu za tę cenę (jak już wspomniałem, nie w każdej okolicy) i sprzeciwiam się tym, którzy twierdzą, że w ogóle to niemożliwe, ponieważ my to zrobimy. To nie jest uniwersalne, ale możliwe. Więc przestań z tą twoją polityczną gadką...

Napisany przez Marco1988

Jeśli chodzi o mnie, to z początku nie będę niczego zakładać! I nie twierdzę, że zasadniczo mogę ocenić wszystko, ale że jest możliwe zbudowanie domu za tę cenę (jak już wspomniałem, nie w każdej okolicy) i sprzeciwiam się tym, którzy twierdzą, że zasadniczo to niemożliwe, ponieważ my to zrobimy. Nie jest to przenośne na wszystkie przypadki, ale możliwe.

Dziwnie, że akurat w moim przypadku jest podobnie. Z podobną kwotą.

Napisany przez Paddy007

Dziwne, że u mnie akurat jest podobny przypadek. Z podobną sumą

Tak, jak napisałem. Można to zrobić. Ale myślę, że profesjonaliści od finansów wątpliwości na temat domu i przewidywanych kosztów raczej zostawią dla siebie.

W takim razie mogę zacytować was ponownie. Obaj PLANUJECIE właśnie wasze domy na wspomnianą korzystną cenę. Proszę, zgłoście się za 1-2 lata i poinformujcie nas o rzeczywistych kosztach PO BUDOWIE.

Przytoczone z tego wątku:
Oto kilka danych:
Nowa budowa wprowadzenie 2012
Kwota finansowania 230 000 €, rata 466 € co kwartał, 1450 € z kredytu KfW. Do tego dochodzi związany z tym kontrakt oszczędnościowy w wysokości 150 € miesięcznie.
Dodatkowo kredyt subordynowany w wysokości 30 000 € na pozyskanie kapitału własnego oraz spłatę istniejącego kredytu, warunkowanego przez złomowaną nieruchomość.
Kwota do refinansowania wynika z dodatkowych kosztów robót ziemnych, przyłączy budynku, podwójnego obciążenia z powodu dłuższego czasu budowy.
Czy istnieje możliwość refinansowania?

Nagle okazało się, że potrzebne są dodatkowe 50 000 EUR, a już zaciągnięto 230 000 EUR. Prawdopodobnie twórca wątku po prostu nie zaplanował tego tak super jak Wy obie (lub Wasze firmy budowlane) ???
Dotychczas nie czytałem w tym forum żadnej informacji zwrotnej od żadnego budowniczego, że obył się planowanymi pieniędzmi.
Dlaczego nie zlecić planów architektowi? Ten przynajmniej będzie po Waszej stronie, firmy budowlane na pewno nie. One zarabiają swoje pieniądze później na dodatkach, które musicie z konieczności zaakceptować, bo inaczej prace na budowie zostaną zawieszone.
Tylko gdyby architekt ustalił raczej rzeczywiste kwoty, często brzmi O, jest za drogi ... moja firma budowlana zaoferowała mi tam dużo tańszą ofertę na klucze w ręku .......

wysokiej jakości wyposażenie (drzwi z czytnikiem linii papilarnych, ogrzewanie podłogowe, elektryczne rolety, prysznice na równym poziomie, itp.)

Aha, czytniki linii papilarnych można dostać za 129 EUR w markecie budowlanym albo za 1.500 EUR od fachowca -> które z nich masz u siebie?
To samo dotyczy prysznicy, Czy termin "Podniosłe wyposażenie" oznacza po prostu prysznic na równym poziomie, czy też prysznic jest od renomowanego producenta?
To są dokładnie te wyrażenia, którymi się reklamuje, a podczas prezentacji (oczywiście PO podpisaniu umowy) okazuje się, że to nie jest to, czego się oczekiwało...

Napisany przez 2tneub

Dotąd nie czytałem tutaj na forum od żadnego budowniczego domów informacji, że udało mu się zmieścić w planowanym budżecie.

Ale to jest możliwe, z dużą konsekwencją, dużym zapasem i odrobiną szczęścia.
Przed budową domu dowiedziałem się na forum budowlanym. Dostosowałem wartości do naszej inwestycji budowlanej, a następnie w każdym możliwym miejscu przewidziałem zapas. Zostałem za to wyśmiany zarówno przez firmę budowlaną, jak i przez bankiera. W efekcie wszystko prawie idealnie się zgadzało, a ze względu na późniejszy start budowy i dłuższy czas budowy mieliśmy nawet nadwyżkę pieniędzy. Jednak wymagało to dużo konsekwencji podczas wybierania materiałów do domu, instalacji sanitarnych i elektrycznych. Dopiero podczas wybierania płytek zorientowaliśmy się, że będziemy mieć sporo pieniędzy w zapasie i wydaliśmy tam trochę więcej, niż początkowo zakładaliśmy.
Przykład 1:
Firma budowlana uwzględniła w swoim kosztorysie obszar zewnętrzny w wysokości 5 tys. €, my zaplanowaliśmy 15 tys. €. Ostatecznie wykonawca ogrodów zażądał 22 tys. €, z czego sprawiedliwie należałoby doliczyć część infrastruktury wewnętrznej i część budowy dla dużego garażu (fundamenty + prace brukarskie w garażu stalowym).
Przykład 2:
Sprzedawca działki i firma budowlana byli zdania, że grunt jest nośny. Po wykonaniu analizy gleby okazało się, że będą dodatkowe koszty (więcej podbudowy, wywóz nadmiaru ziemi i wzmocniona płytka fundamentowa). W porównaniu z innymi budowniczymi domów w naszym terenie nawet mieliśmy jeszcze taniej. Także inne koszty związane z budową zostały przez firmę budowlaną zbyt nisko oszacowane.
Gdybym polegał na początkowym kosztorysie firmy budowlanej, skończyłbym bez garażu, wydając około 230 tys. €, wliczając działkę. Na koniec wydałem około 300 tys. € wraz z działką (47 tys. €) i garażem. Jeśli pominiemy garaż i dodatkowe koszty związane z KFW 70, wychodzi mi około 40 tys. € więcej, niż była podana kwota w kosztorysie firmy budowlanej. Gdybym więc nie zaplanował budowy na własną rękę, musielibyśmy najpierw zrezygnować z garażu i obszaru zewnętrznego.

Nasze ceny brzmią oczywiście dość nisko, jednak należy wziąć pod uwagę, że podpisaliśmy umowę w 2012 roku, gdy ceny były o wiele niższe, mieszkamy w tanim landzie, Dom nie posiada rekuperacji powietrza, elektrycznych rolet (poza drzwiami tarasowymi) ani czytników linii papilarnych, a bryła budynku nie zawiera żadnych luksusów.

Ale to się udaje, z dużą konsekwencją, dużym zapasem i odrobiną szczęścia.
Przedtem zasięgnąłem informacji na forum budowlanym. Dostosowałem wartości do naszej inwestycji budowlanej i wszędzie przewidziałem zapas. Zarówno firma budowlana, jak i bankier uśmiechali się z politowaniem. Ostatecznie wszystko pasowało dość dokładnie, a ze względu na późniejszy start budowy i dłuższy czas budowy mieliśmy nawet jeszcze trochę pieniędzy na resztkę. To wymagało jednak dużej konsekwencji przy wyborze materiałów do domu, instalacji sanitarnej i elektrycznej. Dopiero podczas wyboru płytek jasne stało się, że będziemy mieli całkiem sporo pieniędzy na resztkę i wydaliśmy tam trochę więcej niż pierwotnie planowaliśmy.

Dzięki za Twój wkład, ponieważ celujesz tu prosto w sedno.
Takie jest właśnie zagadnienie, że cena, którą podaje firma budowlana (która jest określana jako „pod klucz”!), często nie obejmuje wielu rzeczy, a firma budowlana nie zwraca uwagi na to, że tutaj i ówdzie mogą powstać dodatkowe koszty rzędu 5, 10 lub 20 000 EUR. Dla firmy budowlanej chodzi przede wszystkim o podpisanie umowy sprzedaży.
I frazy takie jak wysoki standard wyposażenia i pod klucz są po prostu bardzo mgliste, prawne niezdefiniowane pojęcia. Dla firmy budowlanej to może być prysznic na tej samej wysokości co podłoga o jakości sklepowej i czytnik linii papilarnych za 150 EUR jako otwieracz drzwi, co może być określane jako wysoki standard wyposażenia, gdzie kupujący Dom myśli, że otrzymuje Villeroy & Boch + Busch-Jaeger.

Napisany przez 2tneub

Tak właśnie, tematem jest to, że cena, którą firma budowlana podaje (często jako klucz w ręku) często nie zawiera wielu rzeczy, a firma nie informuje, że tutaj i tam mogą powstać dodatkowe koszty w wysokości około 5, 10 lub 20 000 EUR.

Jeszcze jeden przykład? Porównaliśmy 4 specyfikacje budowlane i usługowe. W żadnej nie przewidziano oddzielnego prysznica na standardowej kabinie prysznicowej. Standardowe szkło kosztuje dodatkowo około 500-600 € za prysznic.
Zwłaszcza podczas prezentacji wyposażenia łazienkowego musiałem kilka razy przełknąć fakt, jakie ceny były podawane.
Oferta od hydraulika była mniej więcej taka:
Zwrot za standardowy umywalka 50€
Umywalka z szafką podumywaniową 1500€
Podobnie jest z wanną, kabiną prysznicową, toaletami, uchwytami do toalety, spłuczki, armaturami itp.
Temat wyposażenia łazienek całkowicie mnie zaskoczył

Napisany przez Marco1988
Postanowiłem podsumować wszystkie moje kalkulacje.
Dom: 130.000 €, 130 m², 5 pokoi
W cenę wliczono fundamenty, malowanie, kafelki, komplet armatury łazienkowej
Działka: 160.000 €
Podatek od nieruchomości: 9.600 € (6%)
Prowizja pośrednika: 5.712 € (3,57%)
Koszty notarialne: 3.200 € (2%)
Vermessung, przygotowanie terenu budowlanego: 3.200 €
Pozwolenie na budowę: 1.500 € (jeśli nie jest wliczone w umowę)
Baugleiter (6x): 1.800 €
Analiza gleby: 1.000 €
Wywóz ziemi: 1.500 €
Kanalizacja deszczowa: 2.500 €
Studzienki rewizyjne, zbiornik infiltracyjny: 2.200 €
Podłączenia domowe (prąd/gaz/woda): 8.500 €
Teren zewnętrzny z pewnym udziałem własnym: 10.000 €
Garaż/carport: 10.000 - 20.000 €
Dodatkowe elementy domu: ogrzewanie podłogowe, gniazdka elektryczne, kafelki w całym domu (w niektórych miejscach standardowe panele, których nie chcieliśmy), oraz drobne elementy
Koszty poboczne (75.712 €):
Działka (160.000 €)
Dom (130.000 €)
Łącznie: 365.712 €
Budżet zakładany z dodatkowym zapasem 380.000 €
Kapitał własny: 60.000

Napisany przez spassinnebacken
Ja potwierdzam tutaj wyrażone doświadczenia. W 2011 roku zbudowaliśmy nasz Dom z deweloperem i wcześniej dogłębnie zapoznaliśmy się z tematem. Cena zakupu domu z podpiwniczeniem (140 m² powierzchni mieszkalnej) wraz z garażem na 215 m² działce (w dużej mieście w Zagłębiu Ruhry, w pożądanej lokalizacji w centrum miasta) wynosiła początkowo około 239 000 euro. Opis usług (potwierdzony przez zatrudnionego przez nas eksperta ds. nadzoru budowy) był bardzo szczegółowy i niemal wzorcowy. Można byłoby spokojnie żyć z podstawowym standardem, szczerze to przyznaję. Ale nie chcieliśmy, dlatego pojawiły się dodatkowe życzenia specjalne (buduje się przecież tylko raz... :-)). Następnie, z pomocą eksperta budowlanego (architekta), próbowałem utworzyć rezerwę na dodatkowe koszty i codziennie monitorowałem wykonany budżet na arkuszu Excela... Brzmi to paranoidalnie, ale to jedyne, co pomagało. Każde dodatkowe wydatki w jednym obszarze oznaczały obcięcie w innym obszarze. Trzymaliśmy się tego z żelazną konsekwencją. Ostatecznie zapłaciliśmy za wszystko razem około 315 000 euro i mieściliśmy się w planie, mieliśmy nawet trochę euro na zapas. Nie musieliśmy dokładać żadnych dodatkowych pieniędzy, planowanie było bardzo dokładne. Jednak deweloper był absolutnie wzorcowy, nie było żadnych niespodziewanych dodatkowych kosztów, a 4 miesiące przed terminem udało mu się ukończyć i dostarczyć bezusterkowy Dom. Mieliśmy szczęście. Dlatego prawdziwie radzę każdemu, kto buduje Dom z deweloperem, skorzystać z fachowego doradztwa zarówno przed budową, jak i w trakcie budowy (ekspert ds. nadzoru budowlanego) oraz łącznie z obliczeniami finansowymi, wprowadzić obszerną rezerwę. Nie polegajcie tylko na danych dewelopera!

Napisany przez Marco1988
Liczby nie pochodzą od żadnego dewelopera. Zbadałem i porównałem kilka dzienników budowy innych osób w moim regionie oraz przeczytałem wiele książek i innych materiałów. Wszystkie rozliczenia kosztów dodatkowych zostały zawyżone. Jestem również z regionu Zagłębia Ruhry.

Napisany przez spassinnebacken
Moje oświadczenie było raczej ogólne i w ogóle nie odnosiło się do Waszej budowy.
Do Was przychodzi mi jeszcze:
Co do kosztów wykopania gruntu, przyłącza domowego itp., nie mogę nic powiedzieć, bo u nas wszystko to było już wliczone.
Dla mnie kwota 15 000 euro za ogrzewanie podłogowe, gniazdka elektryczne, płytki w całym domu brzmi naprawdę niewiarygodnie mało.
Szczególnie jeśli chodzi o płytki, gdzie nie tylko podwyższone koszty dotyczą wyższej klasy płytek, ale także w obszarach, gdzie wcześniej planowano laminat, do kosztów płytek należy doliczyć koszty ich ułożenia. U nas było to ogromne obciążenie finansowe.
Jeśli jednak porównałeś to z dziennikami budowy innych osób i dlatego możesz dobrze oszacować koszty, to nic nie stoi na przeszkodzie.
Samo ogrzewanie podłogowe mogłoby nas kosztować dodatkowo około 6-7000 euro, przynajmniej tak mi się wydaje.
A każde gniazdko, oprawa oświetleniowa, instalacja specjalnych przełączników i inne rzeczy elektryczne kosztowały między 50 a 150 euro.

Napisany przez Marco1988
W firmie budowlanej, w której byliśmy, udało mi się to wynegocjować. Laminat był standardem tylko we wszystkich sypialniach. Na fakturze została uwzględniona tylko różnica pomiędzy laminatem a płytkami. Rozmawialiśmy również z innymi deweloperami, choć nie jestem pewien, czy będą tak hojni jak dotychczas. U nas również było 6700 € za ogrzewanie podłogowe. Więc dość podobnie, zastanawiamy się teraz nad samodzielną instalacją.

Napisany przez NaTwoim13
Przyjaciele, czy tak może być dalej?
Dlaczego nie akceptujecie, że ceny budowlane i usługi budowlane mogą być zupełnie różne w zależności od regionu, firmy, wyposażenia, wymagań?
Czy nie ostrzegaliśmy wystarczająco, czy nie wystarczająco pouczaliśmy i uświadamialiśmy pytającego o pułapki?
Jak chcecie ocenić koszty budowy i projekt budowlany bez umowy na wykonanie usługi, bez umowy o dzieło, bez kompleksowego kosztorysu, bez dalszych szczegółów i bez wskazania firmy budowlanej??? Jak?
Mój wujek prowadzi największą prywatną firmę budowlaną w naszym regionie, firmę budowlaną Gries. Buduje ten sam Dom za 250 000 euro i za 330 000 euro. Oba domy są w pełni funkcjonalne i nie brakuje w nich niczego. Jak można z daleka ocenić, że Dom za 250 000 euro wymaga dodatkowego finansowania w wysokości 50 000 euro, mimo że takiego zapotrzebowania nie ma??? A inni wydają o 80 000 euro więcej na ten sam Dom??? Przede wszystkim wszystkie firmy katalogowe są jeszcze o 25%-30% droższe?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata