Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Doświadczenia z doradztwa dotyczącego finansowania budowy przez centrum konsumenckie

Napisany przez POWVorti
Cześć wszystkim,
Czy ktoś z Was miał doświadczenia z doradztwem w zakresie finansowania budowy w biurach konsumenckich? Kilka lat temu skorzystałem z porady na temat ubezpieczenia od niezdolności do pracy i nie byłem zbyt zachwycony. Brakowało mi zaangażowania doradcy i przeoczył on fundamentalną nieprawidłowość w mojej istniejącej umowie.
Ponieważ koszty finansowania budowy są jeszcze wyższe niż koszty doradztwa ubezpieczeniowego, zainteresowałyby mnie Wasze doświadczenia z góry. Czy rozmowa była pomocna? Czy oszacowanie finansowania z uwzględnieniem dostępnych środków własnych było realistyczne? Czy obciążenia zostały właściwie obliczone? ...
Co do kontekstu: Na razie mamy tylko wstępne plany. Jeszcze nie mamy działki ani nie mamy jeszcze szacunków, ile może kosztować budowa. Jednakże mamy już dość konkretny pomysł, w którą stronę chcemy iść. Zależy nam więc na tym, aby dowiedzieć się, na co nas stać.
Dziękuję za odpowiedzi!

Re: Doświadczenia z doradztwa dotyczącego finansowania budowy przez centrum konsumenckie

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dobra, chcesz zdobywać doświadczenie, rozumiem.
Dlaczego więc udać się do centrum konsumenckiego, skoro to kosztuje pieniądze?
Ważniejszy jest doradca/bank.
Sugestia: Zadzwoń osobiście do 2-3 doradców finansowych lub banków w Twojej okolicy. Jeśli to nie wystarczy, spróbuj zadzwonić na zimne do kilku doradców finansowych/banków w Niemczech.
Moim zdaniem to pomoże Ci ogarnąć, czego dokładnie chcesz.

Napisany przez NaTwoim13
@Specjalista ds. bankowości
Dlaczego dzwonić do kogoś na zimno? Do banku? Kilka banków? Czy nie wystarcza jedna główna bankowość?!?!?
A może skorzystać z doświadczonego i niezależnego pośrednika finansowego? Może poznaliście go na przykład przez to wspaniałe forum? Referencje z 4000 postów?

Wczoraj skutecznie pomogliście rodzinie w niespotykany sposób, dlaczego teraz nie oferujecie swoich usług i nie kierujecie do nieznanych osób trzecich???

Napisany przez vision
Kiedyś kupiliśmy książkę od vbz na temat finansowania budowy. Była niesamowicie obszerna, ale łatwo tłumaczyła złożony temat. Po dwóch tygodniach wkuwania każdy bankowiec pytał, czy jestem z branży :-)

Zobacz najnowsze wydanie tej książki, może wciąż jest tak wartościowe i tanie.

Niedawno miałem także 2 rozmowy z vbz, które mogłem sobie oszczędzić. :-(

Napisany przez 6Bankkaufmann
@vision, to jest właściwe!
Ponieważ nadal istnieje sytuacja, że niektórzy bankierzy wiedzą mniej o poszczególnych obszarach finansowania nieruchomości niż sam klient.
Generalnie uważam, że klient powinien dość szybko odczuć podczas osobistej rozmowy, czy rozmówca tylko papla czy też merytorycznie i obiektywnie pomaga.

Napisany przez spassinnebacken
Mimimimimi... Doradzanie i klienci zostali odebrani... Mimimimimi.... Foremki także zostały zabrane.
O rany, to jest forum finansowe. Proszę odebrać swoją łopatkę i wrócić do rzeczowości.
Dotychczas chętnie czytałem tutaj i z przyjemnością przeczytywałem wskazówki obu profesjonalnych doradców.
Powoli zaczyna to jednak stawać się naprawdę żałosne, że każdy wątek zalewasz swoimi narzekaniami.

Napisany przez NaTwoim13
@spassinnebacken
Po prostu nie ma potrzeby dzwonienia do banków z zapytaniem o rekomendacje.
Bank macierzysty, Interhyp/Dr.Klein i my jako eksperci tutaj, zupełnie wystarczający!

Napisany przez volltilger
Tak! Dokładnie tak robiliśmy wtedy. Wykonywanie zadań domowych, decyzja o szybkiej spłacie czy zabezpieczenie się przed długoterminowo niskimi stopami procentowymi..., sporządzenie planu budżetu, sprawdzenie, jakie są ceny w wybranej lokalizacji, a następnie zabranie całej dokumentacji do różnych banków. Każdy miał swoje preferowane modele finansowania z budowaniem oszczędności mieszkaniowych lub czymś innym, ale szybko wiedzieliśmy, co jest możliwe i od kiedy zacznie być trudno. Przyznam, że nie chciałbym przez to wszystko przechodzić w jednym spotkaniu w biurze konsumenckim, to byłoby zbyt wiele! Oczywiście, przed finalizacją warto byłoby to jeszcze raz omówić w szczegółach, ale dla informacji postępowałbym w ten sposób.

Napisany przez NaTwoim13
Absolut nie widzę sensu w tym, makler finansowy pokrywa to wszystko neutralnie i niezależnie. Jedni mówią tak, inni inaczej, a jeszcze inni mówią, że to wszystko bzdura. Każdy bank doradza w ramach swojej filozofii biznesowej i warunków handlowych. Bank spółdzielczy i bank oszczędnościowy, które nie mogą zaoferować warunków na 20 lat, doradzają zupełnie inaczej niż ubezpieczyciele, którzy muszą mieć najkorzystniejsze warunki na tym rynku (ze względu na warunki refinansowania). Rezultatem są modele oszczędności budowlane, Riester i tak dalej. Zupełnie pomijając fakt, że ubezpieczyciele nie są odwiedzani w sektorze kredytów hipotecznych, raczej biura agentów ubezpieczeniowych, które z kolei mają indywidualnie inne poglądy i intencje odnośnie koncepcji finansowania.

Jak w ogóle zamierzasz odwiedzić banki hipoteczne, które zazwyczaj mają znacznie korzystniejsze warunki? Jak zdobyć przegląd najlepszych warunków??? Przede wszystkim, co powinno poprzedzać wybór warunków? Indywidualna, niezależna koncepcja finansowa! Czy można samodzielnie opracować to po przejściu przez piekło w bankach? Każdy mówi coś innego, każdy musi uwzględnić politykę firmy i dopiero potem można tworzyć obiektywne koncepcje?

Najlepsze jest jednak stwierdzenie, że wtedy wracają z tym tutaj i dyskutują. Czyli po zaciętej walce zdecydowali się na model, a potem zaczyna się znowu od nowa? Kto w ogóle może najlepiej ocenić, czy warunki są korzystne? Mówię jeszcze o samym konceptualnym początku. Każdy z nas, częściowo bez podstaw biznesowych i doświadczenia oraz znajomości aktualnych warunków? Czy można to sobie oszczędzić, albo zapytam co można/ należy sobie oszczędzić! Zwodzące informacje różnych banków, czasochłonność wielu spotkań, również niepotrzebnych spotkań, to, co doświadczony i niezależny makler finansowy może im wcześniej powiedzieć lub opinia doświadczonych maklerów finansowych tutaj na forum, gdy przedstawiona zostanie koncepcja?? Bądźmy szczerzy, czy uważacie, że konsumenci stają się mądrzejsi dzięki książkom, ochronie konsumentów i biegom do banków? Czy wieszcie, jakie bzdury czasami wypisuje lub wypisują ochrona konsumentów lub obecnie powiązane z nimi stowarzyszenia?

Sama nie znam idealnego rozwiązania, żeby nie zostało to źle zrozumiane, ale wiele rzeczy można uniknąć. Wiem, co powinienem zrobić, a w końcu wiele zależy od zaufania, intuicji, tylko gdzie można to najsensowniej zdobyć? Kto zachowuje się uczciwie, lojalnie i sprawiedliwie? Kto mnie i moje zamierzenia czyta? Kto chce mi dobrze, kto jest specjalistą, kto ma doświadczenie i poznając mnie, może swoją wiedzą wziąć ze mnie odpowiedzialność i zdecydować, co najlepiej pasuje do mnie i jeszcze generuje najlepsze i najuczciwsze warunki? Następnie rozlicza się i sprawia, że jestem zadowolony? Kogo mogę najlepiej publicznie obwiniać, jeśli zostałem oszukany i nic nie jest takie, jak zostało zapowiedziane? Kogo mogę publicznie zdegradować, jeśli moje zaufanie zostało nadużyte lub się pomyliłem i gdzie mogę przeczytać, co rzekomy ekspert lub bank, doradca bankowy ma do zaoferowania, jak myśli i co tak naprawdę osiągnął???

Przy okazji, ogólnie nie odnoszę tego nawet do wszystkich konsumentów, co najmniej jednak do tych, którzy podejmują trud i szukają w Sieci, trafili na to doskonałe i informacyjne, a przede wszystkim niezależne forum! Oni są już na właściwej drodze, i jeszcze jedno, nikt nie mówi, że pójście do banku lub nawet do 2 banków jest bez sensu, często jest - jak pokazuje każda statystyka (ile konsumentów finansuje się w swoim banku, ile w bankach komercyjnych w swojej okolicy???) - z mojego punktu widzenia zbędne, ale jednak w porządku, jeśli zdobywają to doświadczenie. Tylko komu można polecić, aby po prostu pofrunął do banków w swojej okolicy, dowiedział się potem na platformach internetowych i poszedł do forów, by dowiedzieć się? Zaznaczam, mówię bardziej o konsumentach, którzy i tak znaleźli już drogę tutaj!

Napisany przez volltilger
...blablubb.... TE chce tylko zobaczyć, na co go stać... nie potrzebuje pośrednika, sama myśl o tym słowie sprawia, że dostaję pryszczy, na pewno stopy procentowe będą się jeszcze zmieniały, ale na ten moment warto zacząć i spokojnie rozejrzeć się. Szczegóły można omówić później, nie wydałbym kasy na poradę w VZ.

Napisany przez NaTwoim13
VZ nie jest nikomu potrzebne, jak napisałem.

Czy chciałbyś, żebym porobił analizę wykonalności w kilku bankach? Jako pośrednik finansowy mogę to zrobić publicznie i bezpłatnie w ciągu 5 minut i uczynić to wiążącym dla Ciebie!!

A propos, po co ci te banki?? Jeden mówi, że to możliwe, inny, że niemożliwe, jeden mówi, że możesz dostać do 200 000 euro, drugi do 300 000 euro. Co osiągniesz tym? Czy możesz mi w tym pomóc?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata