Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycje po narodzinach dziecka.

Napisany przez WelchesProdukt
Kochani Użytkownicy Forum,
Od niedawna mamy córkę i chcemy założyć dla niej konto oszczędnościowe lub podobne, z którego będzie mogła korzystać od swoich 18 urodzin. Ponieważ nie znam się dobrze na produktach finansowych, chciałbym dowiedzieć się tutaj na forum o możliwościach.
Na początek planujemy wpłacić jednorazową kwotę, którą będziemy uzupełniać regularnymi miesięcznymi wpłatami. Chcemy również umożliwić dodatkowe wpłaty pomiędzy nimi. Chodzi raczej o niewielkie sumy.
Co do kryteriów: Ważne jest, aby pieniądze były bezpiecznie ulokowane. Pomimo niskich stóp procentowych nie powinny być ponoszone zbyt duże straty.
Fakt, że można uzyskać dostęp do pieniędzy w międzyczasie (czyli w okresie do 18 urodzin), nie jest tak istotny, ale jeśli już, to powinno być to możliwe tylko dla obojga rodziców.
Jednym z kryteriów jest również to, aby nasza córka nie była później wykluczona z ewentualnej wypłaty z Bafög lub innych form wsparcia (stypendia, świadczenia socjalne, itp.) z powodu konta.
Myśleliśmy o rodzaju lokaty terminowej lub o umowie oszczędnościowej budowlanej. Jakie inne możliwości istnieją? Jakie byłyby zalety i wady każdego z nich? Na co należy zwrócić uwagę przy zakładaniu tego rodzaju umowy oszczędnościowej? Czy sensowne jest ulokowanie pieniędzy na jej imię, czy lepiej, jeśli najpierw ulokujemy je na nasze imię?
Cieszę się z porad i sugestii!
Dziękuję bardzo.

Napisany przez Tikonteroga
Jakie mają być około jednorazowe, miesięczne i elastyczne wpłaty?

Napisany przez WelchesProdukt
Kwota jednorazowa wyniesie 1000 euro, a następnie miesięcznie pomiędzy 20 a 40 euro. Elastycznie może się zdarzyć, że od krewnych pojawi się dodatkowa kwota około 100-200 euro z okazji urodzin.
Mogę sobie wyobrazić lokatę terminową na 2 lata oraz konto oszczędnościowe, na którym będą gromadzone miesięczne wpłaty, aż po 2 latach będą stanowić nową lokatę terminową.
Albo po prostu umowę oszczędnościową, chociaż nie jestem pewien, czy opłaty nie zjedzą wpłaconych środków ...
Czyta się też wiele na temat oszczędzania za pośrednictwem spółdzielni ... jak dotąd nie jest dla mnie jasna różnica między tym a oszczędzaniem na umowie oszczędnościowej.
Istnieją także plany oszczędnościowe bankowe. Jednak trochę mnie to niepokoi, ponieważ są one tak bardzo reklamowane i wydają mi się, że banki na nich nieźle zarabiają.

Napisany przez 2tneub
Sprawdź, co lokalne banki (Spk,VB) oferują dzieciom na konta. Zazwyczaj jest to do pewnej kwoty na poziomie lokaty terminowej, więc nie potrzebujesz dodatkowej lokaty terminowej. Na tym koncie można później również wpłacić wspólnie gotówkę, gdy świnka skarbonka jest pełna. U nas było podobnie. Z okazji narodzin dostaliśmy pieniądze, które zmierzały się na granicy 1000 €. Miesięczne wpłaty od nas wynoszą 25 €, a potem dostaliśmy jeszcze pieniądze urodzinowe i świąteczne, dzięki czemu po około 2 latach kwota ta szybko zbliżyła się do maksymalnej kwoty 2000 €. Równolegle z tym założyliśmy dwa plany oszczędnościowe na fundusze ETF na rachunku papierów wartościowych, które są zasilane z tego konta. Do czasu, gdy dzieci będą tego potrzebować, minie jeszcze długi czas. Zadbaliśmy o to, aby fundusze ETF wypłacały dywidendy, by wykorzystać kwotę wolną od podatku dziecka.

Napisany przez ADMCI4
Chociaż tutaj mówi się tylko o formie „bezpiecznej” inwestycji, chciałbym jednak przedstawić rozsądny plan oszczędzania w ETF-ach. Zanim zacznę tłumaczyć, po prostu odsyłam do tego artykułu: https://www.bankenmaerchen.de/etf-sparplan-weihnachten/

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata