Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jak anulować / przekształcić umowę dotyczącą emerytury Riester - co robić dalej?

Napisany przez LotF
Cześć,
obecnie próbuję zrozumieć umowę emerytalną Riester w firmie Neue Leben („ProFit Rente“), aby znaleźć najlepsze sposoby jej wykorzystania.
Ubezpieczony: kobieta, 62 lata, emerytka po wypadku przy pracy
Dochód: obecna emerytura i renta BG około 1600 euro netto
Koszty początkowe i prowizyjne ~21 euro, koszty administracyjne ~95 za rok, łączne koszty roczne około 116 euro
tekście wspominano o udziałach w nadwyżce kosztów w wysokości 28,50 euro, które zostały zrównoważone z kosztami administracyjnymi, oznacza to, że koszty byłyby jeszcze wyższe? Udziały w nadwyżce odsetkowej (prawie 100 euro) zostały zainwestowane w zwiększenie funduszy. Z mojego rozumienia odsetki nie pokrywają nawet bieżących kosztów, jeśli pominiemy dodatki, czy to się zgadza?
Wartość kapitału emerytalnego na koniec 2014 roku: około 12 800 (składki emerytalne 9300 / przyznane dodatki: około 3500)
Składki roczne około 1200 euro
Jakiś czas temu przyjrzałem się już tej kwestii od strony podatkowej i wiem, że teraz można rozważyć anulowanie umowy. Wtedy możliwe byłoby otrzymanie jednorazowej wpłaty lub miesięcznej wypłaty. Jak na razie wszystko jasne. Jednak nadal mam pewne wątpliwości co do przekształcenia w „Wohnriester“ i jego korzyści. Istnieje bowiem kredyt hipoteczny, na który można by wykorzystać całą sumę wypłaty. Ponadto planowany jest remont, który również można by dobrze sfinansować. Czy więc ma to sens (jeśli tak, to co dokładnie?) przekształcić umowę przed/z zakończeniem i jak w ogóle to zrobić? Odpowiedzi Neue Leben na moje ostatnie pytania były niestety bardzo enigmatyczne i, nawet gdy miałem dość dobrą znajomość sytuacji, trudne do zrozumienia. Jakieś ogólne wskazówki lub chętnie odsyłam do czytelnej i klarownej strony w tej sprawie?
Dzięki i pozdrowienia! LotF

Re: Jak anulować / przekształcić umowę dotyczącą emerytury Riester - co robić dalej?

Napisany przez Spiagei
Cześć,
po przejściu na emeryturę istnieje możliwość wykorzystania środków zgromadzonych w programie Riester do spłaty kredytu zaciągniętego na zakup własnego mieszkania. Nie ma wpływu na uzyskanie dotacji.
kredyt na remont musiałby być zaciągnięty z wyprzedzeniem, przed wypłatą środków z programu, ponieważ zwykły kredyt modernizacyjny nie jest odpowiedni dla programu Wohnriester. Wyjątkiem jest jego spłacenie po przejściu na emeryturę.
Mam nadzieję, że odpowiedziałam na Twoje pytanie.

Napisany przez Hanomag

przy przejściu na emeryturę można wziąć pieniądze z Riester na spłatę kredytu na własność mieszkania. Bez wpływu na otrzymane wsparcie.

To jest również możliwe przed przejściem na emeryturę.

kredyt na remont musiałby być wzięty jakiś czas przed wypłatą z umowy. Ponieważ kredyt na modernizację nie jest zazwyczaj odpowiedni dla mieszkania Riester. Wyjątek: spłata przy przejściu na emeryturę.

kredyt na remont, jeśli miałby być wykorzystany na przebudowę bez barier, może nie być konieczny, ponieważ zgromadzone środki z Riester mogą być wykorzystane w ten sposób bez wpływu na otrzymane wsparcie. Oznacza to, że wypłata mogłaby być dokonana na początku remontu.
Trzeba być ostrożnym z wypowiedzeniem umowy, ponieważ zazwyczaj wiąże się to z koniecznością zwrotu otrzymanych świadczeń. To - zaraz przed zwykłym wiekiem emerytalnym - byłoby nieskuteczne. Specjalna konwersja na mieszkanie Riester nie jest konieczna, ponieważ - jak wspomniano powyżej - wypłata na spłatę długu na własne mieszkanie jest możliwa bez wpływu na otrzymane wsparcie. Wypłata musi zostać złożona co najmniej rok przed planowanym zakończeniem umowy. Przy wypłacie tworzone jest fikcyjne konto wspierające mieszkanie, na które nakładane jest 2% odsetek i jest ono dzielone na lata od pierwotnie planowanego wieku emerytalnego do 85. roku życia, co roku opodatkowane lub od razu pomniejszone o 70%.
Zdecydowanie zalecam wypłatę pieniędzy na spłatę długu, ponieważ umowa i tak nie ma już długo do końca. Czy wygenerowane konto mieszkaniowe w momencie zwykłego wieku emerytalnego powinno być opodatkowane jednorazowo, pomniejszone o 70%, czy rozłożone na lata do 85. roku życia i opodatkowane rocznie, należy ustalić poprzez obliczenie ekonomiczne. Zalecam sprawdzenie tego, ponieważ suma i Twój obciążenie podatkowe nie są zbyt wysokie.
Bez znaczenia jak wysokie są opłaty dostawcy, w momencie rozpoczęcia fazy wypłat (zwykły wiek emerytalny po przestrzeganiu minimalnego okresu umowy przez co najmniej 10 lat do co najmniej po 60. lub 62. roku życia) trzeba mieć zdeponowany kapitał plus przyznane dodatki gotowe do renty.

Napisany przez obelix

Nie jest konieczna specjalna konwersja na mieszkanie Riester,
..., ponieważ umowa i tak niedługo wygaśnie.

W podanym wieku trudno będzie znaleźć dostawcę WohnRiester, który zgodziłby się na przejęcie.

Napisany przez Hanomag

przy powyższym wieku jest mało prawdopodobne, że znajdzie się dostawca WohnRiester, który zgodzi się na przejęcie.

Pytanie nie ma sensu, ponieważ w cytacie falsyfikujesz moje zdanie. Prawidłowe brzmienie tego zdania to:

Nie jest konieczna specjalna konwersja na Wohnriester, ponieważ - jak już wspomniano powyżej - wypłata na spłatę długu związana z wykorzystywaną przez siebie nieruchomością jest możliwa bez uszczerbku na wsparciu.

Lepiej byłoby poprawić następujące zdanie:

Wypłatę trzeba złożyć co najmniej rok przed planowanym terminem zakończenia.

powinno być:

Wniosek o wypłatę musi być złożony nie później niż 10 miesięcy przed rozpoczęciem fazy wypłat u ZfA.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata