- pn gru 12, 2016 8:22 am
Cześć, po tym, jak mój Dom zostanie spłacony w przyszłym roku, planuję zakupić dodatkowe małe mieszkanie do wynajęcia. Planuję finansowanie w 100% bez spłaty kapitału (tylko odsetki) i jednocześnie lokowanie funduszy inwestycyjnych. Moim zdaniem to bardzo elastyczne rozwiązanie, umożliwiające po 10 latach:
* kontynuowanie finansowania i rozpoczęcie spłaty, jeśli odsetki pozostaną niskie
* sprzedaż mieszkania, jeśli jego wartość znacząco wzrośnie
* częściowa spłata z zysków z lokat inwestycyjnych
* Czy może warto poczekać kolejne 5 lat, aby mieć więcej opcji po przejściu na emeryturę (w moim przypadku w tym roku mam 50 lat), takie jak emerytury firmowe, Riester-Rente lub ubezpieczenie na życie.
Aktualnie przeprowadzam podobne działania, ale na 7 + 7 lat z umową oszczędnościową. Przeszkadzają mi jednak opłaty i niskie oprocentowanie tej umowy.
Zarobki i kapitał własny są wystarczające. Chciałbym kupić niewielkie mieszkanie za około 70000 euro w Badenii-Wirtembergii.
Czy taka strategia jest możliwa i czy banki oferują sensowne warunki?
* kontynuowanie finansowania i rozpoczęcie spłaty, jeśli odsetki pozostaną niskie
* sprzedaż mieszkania, jeśli jego wartość znacząco wzrośnie
* częściowa spłata z zysków z lokat inwestycyjnych
* Czy może warto poczekać kolejne 5 lat, aby mieć więcej opcji po przejściu na emeryturę (w moim przypadku w tym roku mam 50 lat), takie jak emerytury firmowe, Riester-Rente lub ubezpieczenie na życie.
Aktualnie przeprowadzam podobne działania, ale na 7 + 7 lat z umową oszczędnościową. Przeszkadzają mi jednak opłaty i niskie oprocentowanie tej umowy.
Zarobki i kapitał własny są wystarczające. Chciałbym kupić niewielkie mieszkanie za około 70000 euro w Badenii-Wirtembergii.
Czy taka strategia jest możliwa i czy banki oferują sensowne warunki?