Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wynajem mieszkania 100% finansowanie bez spłaty kapitału.

Napisany przez Hilflos
Cześć, po tym, jak mój Dom zostanie spłacony w przyszłym roku, planuję zakupić dodatkowe małe mieszkanie do wynajęcia. Planuję finansowanie w 100% bez spłaty kapitału (tylko odsetki) i jednocześnie lokowanie funduszy inwestycyjnych. Moim zdaniem to bardzo elastyczne rozwiązanie, umożliwiające po 10 latach:
* kontynuowanie finansowania i rozpoczęcie spłaty, jeśli odsetki pozostaną niskie
* sprzedaż mieszkania, jeśli jego wartość znacząco wzrośnie
* częściowa spłata z zysków z lokat inwestycyjnych
* Czy może warto poczekać kolejne 5 lat, aby mieć więcej opcji po przejściu na emeryturę (w moim przypadku w tym roku mam 50 lat), takie jak emerytury firmowe, Riester-Rente lub ubezpieczenie na życie.
Aktualnie przeprowadzam podobne działania, ale na 7 + 7 lat z umową oszczędnościową. Przeszkadzają mi jednak opłaty i niskie oprocentowanie tej umowy.
Zarobki i kapitał własny są wystarczające. Chciałbym kupić niewielkie mieszkanie za około 70000 euro w Badenii-Wirtembergii.
Czy taka strategia jest możliwa i czy banki oferują sensowne warunki?

Napisany przez Suxxess
Dlaczego nie? Jeśli zostawisz im mieszkanie wynajmowane oraz swój Dom jako zabezpieczenie, to na pewno będą dobre warunki. Pozwól, że odsetki możesz wtedy zliczyć z dochodami z najmu.

Napisany przez NaTwoim13
Bez wkładu własnego raczej trudniej, koszty dodatkowe związane z zakupem powinny być pokryte lub - jak słusznie zauważa Suxxess - należy zapewnić dodatkowe zabezpieczenie.

Możliwe jest spłacanie w czystym funduszu inwestycyjnym, pozostaje jednak pytanie, w jaki fundusz i w jaki sposób zainwestować.

Napisany przez Hilflos
Niestety, mój Dom i mieszkanie wynajmowane są finansowane przez różne banki, przy czym bank Domowy już nie wchodzi w grę, a w banku Wynajem jeszcze nic nie spłaciłem, obecnie wpłacam tylko do BSV. Ma to być finansowanie w wysokości 100% ceny zakupu, a koszty dodatkowe opłacam z kapitału własnego. Dodatkowo myślałem o wpłacie około 300-400 euro miesięcznie na 2 różne fundusze.

Napisany przez Caspar2020

Moim zdaniem, dzięki temu jestem bardzo elastyczny, gdy po 10 latach
* stopy procentowe pozostaną niskie, będę kontynuować finansowanie i zaczynać spłatę
* jeśli wartość mieszkania znacznie wzrośnie, to sprzedać
* jeśli Fundusze inwestycyjne, którymi (częściowo) płacę, zostaną zwiększone

Lub stajesz się bogatszy o nowe doświadczenie.
Zupełnie możliwe, że za 10 lat oprocentowanie będzie zupełnie inne, wartość mieszkania spadnie; szczególnie jeśli rosną stopy procentowe i spadają Fundusze inwestycyjne.
Twój ostatni post jest trochę niejasny. Czy już kupiłeś mieszkanie?

Napisany przez NaTwoim13

Witam,
Ponieważ mój Dom będzie spłacony w przyszłym roku, planuję zakup dodatkowego małego mieszkania na wynajem.

ale potem to

Niestety, mój Dom i mieszkanie do wynajęcia są finansowane przez różne banki, przy czym bank domowy już nie wchodzi w grę, a u banku mieszkaniowego nie spłaciłam jeszcze nic, tylko obecnie wpłacam do BSV.
Nie bardzo potrafię to określić.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Hilflos, nie ma znaczenia, czy już masz pożyczkę w swoim banku domowym. Jeśli wszystkie główne dane się zgadzają, nadal możesz udać się do swojego banku.

Jeśli wpłacasz do umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe, to w porządku. To nie oznacza jednak, że koniecznie musisz finansować nowy obiekt poprzez kasę oszczędnościową.

Ostatecznie zależy to również od ustalonej już stopy oprocentowania kredytu budowlanego, jeśli już wpłacasz do istniejącej umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe.

Jaka jest wysokość odsetek od kredytu budowlanego?

Napisany przez Hilflos
Jeszcze raz dla jasności: Obecnie posiadam prywatny Dom mieszkalny, spłacony w 2017 roku, oraz od 2015 roku finansuję mieszkanie wynajmowane na 7 lat bez spłaty kapitału, oszczędzając w ramach umowy oszczędnościowo-kredytowej. Dom mieszkalny jest finansowany przez firmę W&W, z którą z różnych powodów nie chcę już współpracować. Teraz chciałbym zakupić dodatkowe mieszkanie do wynajęcia, ale nie chcę iść w kierunku umowy oszczędnościowo-kredytowej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli czujesz się bezradny, pozwól sobie przesłać różne oferty finansowania oparte na kwocie zakupu około 70 000 EUR. Masz, jak piszesz, odpowiedni dochód i posiadasz odpowiedni majątek do inwestycji kapitałowej. Gdzie mieszkasz w Niemczech? Czy również w Badenii-Wirtembergii, gdzie ma znajdować się inwestycja kapitałowa?

Napisany przez schunckt
Uwaga: To byłby kredyt ostateczny.

W zależności od zdolności kredytowej i innych danych (wartość nieruchomości, dochód), dla banku nie ma znaczenia, czy i w jaki sposób jest oszczędzane, lub, podobnie jak w przypadku oszczędności budowlanych, ustalane jest, co/jak trzeba oszczędzać i Fundusze inwestycyjne są przekazywane.

Się zgadza. Na pewno wymaga wielu rozmów z pośrednikiem lub bankierem.

T.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata