Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Nowe stanowisko po odszkodowaniu - Czy to trzeba ujawnić?

Napisany przez Gambli
Cześć wszystkim,
jeden z moich znajomych dostał ofertę odprawy, która ze względu na długi staż pracy w firmie jest naprawdę kusząca. Pytanie, które sobie zadaje, to czy po przyjęciu odprawy nadal będzie miał takie same szanse na znalezienie nowej pracy w innej firmie, czy też będzie musiał ujawnić powód odprawy lub swoje odejście z firmy przyszłemu pracodawcy. Co sądzicie, od jakiego wieku nie powinno się już przyjmować odprawy? Przykładowo, on ma na przykład początek trzydziestki. Moim zdaniem ma jeszcze dobre szanse na rynku pracy.
Chciałbym również wiedzieć, co dokładnie się dzieje, jeśli ktoś odmówi przyjęcia odprawy? Czy dla pracodawcy istnieje wtedy jakaś inna możliwość zwolnienia pracownika zajmującego obecnie miejsce? Znalazłem już kilka informacji na temat odprawy na stronie afa-anwalt.de, ale te dwa powyższe pytania wciąż pozostają otwarte i osobiście mnie interesują!
Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi!

Napisany przez 2Bolitho
Cześć,
udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytania nie jest łatwe.
Jeśli na przykład odprawa jest oferowana w ramach dobrowolnego programu mającego na celu uniknięcie zwolnień z przyczyn ekonomicznych, moim zdaniem nie ma nic przeciwko jej przyjęciu. Niestety, dzisiaj reorganizacje są normą, a związane z nimi zmiany często można znaleźć w wielu życiorysach. Warunkiem koniecznym jest jednak posiadanie realnych szans na rynku pracy.
Bez dokładnych informacji na temat sytuacji pracodawcy niemożliwe jest osądzenie jego możliwości. W przypadku zwolnień z przyczyn ekonomicznych konieczne jest przeprowadzenie selekcji społecznej. Jeśli istnieje, rada pracownicza lub związek zawodowy może być dobrym punktem kontaktowym. W innym przypadku lub dodatkowo warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy.

Napisany przez Gambli
O ile mi wiadomo, został mu zaoferowany odprawa w ramach takiej konsolidacji, ponieważ termin zwolnienia z przyczyn ekonomicznych prawdopodobnie wymagałby zbyt długiego okresu wypowiedzenia.

Dziękuję za pomocną odpowiedź! W ogóle nie pomyślałem o skonsultowaniu się z radą zakładową albo w ostateczności z prawnikiem.

Napisany przez Daukind
  Ani Urząd Pracy, ani prawnik nie mogą odpowiedzieć na najważniejsze pytanie, jakie perspektywy ma znaleźć odpowiednie stanowisko. Musi on odpowiedzieć sobie na to pytanie sam.

Napisany przez FragHarry
Myślę, że nie jest konieczny adwokat, ale powinien rozważyć korzyści. Czy szybko znajdzie nową pracę? Jeśli użyje odprawy jedynie do przetrwania przez nadchodzące miesiące, to powiedziałbym nie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata