Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Informacje dotyczące wiarygodności kredytowej

Napisany przez lisascherbe
Cześć,

Mam już wybrany mieszkanie i teraz muszę udowodnić, że rzeczywiście mam zdolność kredytową, czyli bonitet. Musi to jednak nastąpić tak szybko jak to możliwe, w przeciwnym razie mieszkanie może zostać sprzedane. W przypadku Schufy ten proces trwa lata zanim otrzymamy wynik, a jeśli chcemy go natychmiastowo, kosztuje to 30 euro. Teraz moje pytanie: czy istnieje inne miejsce, gdzie można to sprawdzić/zobaczyć?

Dzięki

Napisany przez Daukind
To zależy od tego, czego od Ciebie wymagają. Informacje dotyczące zdolności kredytowej są dostępne wyłącznie w Schufa.

Napisany przez weekndxo
Sprawdź na stronie https://www.bonify.de/, tam możesz za darmo sprawdzić swoją zdolność kredytową online. Google pomoże

Napisany przez BenniG
Jak długi jest u was czas oczekiwania na termin notarialny?

Jeśli jesteś absolutnie pewien, że otrzymasz potrzebny kapitał, powiedz to sprzedawcy i umów się z nim na termin notarialny.

Samo ocenienie w Schufie nie mówi naprawdę nic o tym, czy możesz sobie na to mieszkanie pozwolić czy nie.

Możesz pokazać sprzedawcy także swoje ostatnie dowody wynagrodzenia oraz wyciągi bankowe z ostatnich trzech miesięcy. Z tego sprzedawca powinien więcej zrozumieć niż z czegoś z Schufy.

Napisany przez Daukind

Jak długo trwa u was okres oczekiwania na umówienie spotkania z notariuszem?
Jeśli jesteś absolutnie pewien, że uzyskasz niezbędny kapitał, powiedz to sprzedającemu i umów się z nim na spotkanie z notariuszem.
Samą oceną w Schufie w zasadzie nie można jednoznacznie określić, czy stać cię na zakup mieszkania czy nie.
Możesz także przedstawić sprzedającemu swoje ostatnie wypłaty oraz wyciągi bankowe z ostatnich trzech miesięcy. Na ich podstawie sprzedający powinien zobaczyć więcej, niż na czymkolwiek w Schufie.

Bardzo prawdopodobne jest, że chodzi tutaj o wynajem, a nie o zakup...

Napisany przez BenniG
Ok, w takim razie pierwsze dwa zdania można skreślić, a w ostatnim zdaniu Verkäufer można zastąpić słowem Vermieter.

Napisany przez tivopu
Bonify używałem/am już. Dobra sprawa i naprawdę proste, zwłaszcza gdy potrzebuje się czegoś szybko. Schufa zazwyczaj lubi sobie pozwolić na czas. Dużo czasu.
Ogólnie podczas wynajmu wystarczają ostatnie zaświadczenia o dochodach. Jednak od przyjaciół z Monachium już słyszałem/am, że na oględziny mieszkania lepiej zabrać ze sobą wszystko, co się tylko da. Po prostu dlatego, że popyt jest niesamowicie wysoki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata