Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Transakcja biznesowa w dwóch różnych latach kalendarzowych

Napisany przez DasMoritz
Cześć,
mam pytanie odnośnie kwestii podatkowych:
W tym roku (2016) zakupiłem działkę (umowa notarialna itp.), ta zakupiona działka zostanie podzielona, a część z niej zostanie sprzedana.
W związku z tym moje związane z tym koszty i dochody będą przypisane do dwóch różnych lat kalendarzowych.
Przykład: Płatność za zakup i przystąpienie do mojej większej działki miało miejsce w 2016 roku. Różne koszty, które mogę odliczyć od dochodu ze sprzedaży części działki (koszty podziału, podatek od zakupu nieruchomości, koszty notarialne itp.), zostaną obliczone dopiero w 2017 roku.
Teraz moje pytanie:
Czy muszę uwzględnić już poniesione przeze mnie koszty (przykład: część ceny zakupu całej działki) w moim zeznaniu podatkowym za 2016 rok?
Moim zdaniem to nie ma zbyt dużego sensu, ponieważ nie mam żadnego rodzaju przeniesienia.
Wolałbym złożyć cały blok podatkowy w 2017 roku, ponieważ w tym roku również generuje się zysk.
Dzięki,
Moritz

Napisany przez gardenha
Cześć Moritz,
Istnieje mała różnica, czy zakupiłeś działkę prywatnie (czyli do majątku prywatnego) czy biznesowo (do majątku firmowego):
Różnica dotyczy sposobu traktowania i opodatkowania zysku, który jest tutaj zwięźle opisany: https://www.steuertipps.de/lexikon/grundstuecksverkaeufe
Pytanie o zastosowanie kosztów nabycia:
Opodatkowany zostanie zawsze tylko zysk ze zbycia, czyli cena sprzedaży pomniejszona o koszty nabycia i dodatkowe koszty. Opodatkowanie następuje w roku sprzedaży.
W kwestii zastosowania w zeznaniu podatkowym, najlepiej zapytać u swojego zaufanego doradcy podatkowego.
W zasadzie jednak, w prywatnych transakcjach nie ma w ogóle możliwości zastosowania kosztów zakupu nieruchomości jako kosztów reklamowych. W przypadku majątku firmowego jest to zbyt skomplikowane, aby opisać to tutaj. Istnieją różnice, czy prowadzisz rachunkowość opartą na zasadzie dochodu ewidencyjnego zgodnie z § 4 ust. 3 ustawy o podatku dochodowym lub czy prowadzisz bilans. Twój doradca podatkowy na pewno potrafi lepiej wyjaśnić to niż ja tutaj.
Mam nadzieję, że przynajmniej trochę pomogłem.

Napisany przez DasMoritz
Cześć Gardenha,
Chyba już mi pomagałeś - Dziękuję ci bardzo.
Chodzi o prywatną transakcję kupna i sprzedaży.
W takim razie zakładam, że podatek będzie naliczany w roku sprzedaży, moim zdaniem to ma najwięcej sensu.
Pozdrowienia i dziękuję,
Moritz

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata