Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Warunki kredytu bez wiązania oprocentowania

Napisany przez apeter
Cześć wszystkim,
czy ktoś ma pomysł, na jakich warunkach oferowane są tzw. flexi-kredyty, czyli kredyty, których oprocentowanie jest dostosowywane co trzy miesiące do Liboru, ale zapewniające jednocześnie możliwość bezpłatnych nadpłat?
Nie otrzymuję oferty od mojego pośrednika, który skupia się tylko na konkretnej banku.
Chodzi o 50 000 EUR pozostałego zobowiązania związanego z mieszkaniem własnościowym (patrz na mój wątek dotyczący sąsiada). Rata do 1000 euro.
Przy tak relatywnie niskiej kwocie mogę znieść nawet wzrost oprocentowania. Ważna jest dla mnie elastyczność, bardziej niż to, że muszę się ponownie długoterminowo związać.
Dzięki!
Andreas

Napisany przez 6Bankkaufmann
@apeter, oczywiście istnieją również zmienne pożyczki dla Państwa planu.
Czym się zajmuje Pan/Pani zawodowo?
Jak około oszacowuje Pan/Pani wartość rynkową mieszkania?
Gdzie znajduje się Państwa nieruchomość w Niemczech?

Napisany przez apeter
Cześć Vinzenz,
Para małżeńska wpisana do księgi wieczystej, specjalista IT 44 lata, pielęgniarka 38 lat, nieruchomość - mieszkanie z 3 pokojami, kuchnią, łazienką oraz garażem na parterze z działką ogrodową w 81927, według szacunku banku, który do tej pory udzielił kredytu w wysokości 476 tys.
Chętnie udzielę więcej informacji na prywatnej wiadomości.
Andreas

Cześć Andreas, dobrze, klient zawsze jest królem (tak powinno być). Dlatego zmienny oprocentowanie w zasadzie nie stanowi problemu.

Napisany przez volltilger
Cześć apeterze, mieliśmy zawartą umowę kredytu CAP z zmiennym oprocentowaniem powiązanym z trzymiesięcznym Euriborem i dzięki kryzysowi bankowemu oraz malejącym stopom procentowym, bardzo dobrze na tym wyszliśmy. Nie zrobiłbym tego teraz ponownie, nie sądzę, że stopy procentowe mogą jeszcze bardziej spaść. Skorzystałbym z obecnie korzystnych stop procentowych, z możliwością dodatkowej spłaty i wygodnie załatwiłbym sprawę w ciągu 4-6 lat. Warunki są uzależnione od obecnych stóp procentowych, w przypadku CAP zostanie ustalona maksymalna i minimalna stopa procentowa, zakres wynosił u nas 3%, górna granica 6,5%, dolna 3,5%, z możliwością całkowitej lub częściowej spłaty dodatkowej na koniec kwartału. Dostosowanie stopy procentowej następuje co kwartał na podstawie Euribora. Powodzenia!

Napisany przez NaTwoim13
@apeter
Jakie oprocentowanie marzysz sobie uzyskać poprzez zmienny oprocentowanie?

Napisany przez Freeliner
Dlaczego tutaj nie po prostu skorzystać z kredytu refinansującego z opcją pełnej spłaty z 5-10% dodatkowej spłaty w ciągu 5 lat oraz 5-letnim okresem swoistego ubezpieczenia stopy procentowej?
Z odrobiną szczęścia możliwe jest uzyskanie oprocentowania poniżej 1%.

@Freeliner, zupełnie słusznie. Andreas jest w wymarzonej sytuacji i może działać tutaj bez problemów lub uzyskać dobre oferty.
kredyt hipoteczny na pełną spłatę w wysokości 50 000 EUR na 5 lat powinien (jeszcze) być dostępny poniżej 1%.

Napisany przez Freeliner
Tak jest....i bądźmy szczerzy, przy takiej kombinacji marzeń, także ze względu na jedną lub dwie dziesiąte części procenta, nie zmieniłbym banku i pozostałbym przy banku domowym lub banku finansującym.
Całkowity koszt i czas związany z hipoteką, moim zdaniem, nie są w przeliczeniu.
Jak wspomniałem wcześniej, przy pełnym spłaceniu (poniżej 900€/mies.), nawet z niewielkimi nadpłatami, możesz skończyć po dobrych 3 latach.....Koszty odsetkowe poniżej 1000€

Napisany przez apeter
Hej wszystkim,
najpierw dziękuję za udział w wątku. To świetne forum dla osób, które chętnie samodzielnie zajmują się swoimi finansami. W ostatnich dniach mogłem przeczytać wiele interesujących rzeczy w starych wpisach na forum.
@voltiger Dzięki za informacje, bardzo interesujące. Również my ułożyliśmy finansowanie dokładnie w najgorszym tygodniu kryzysu bankowego w 2008 roku. Gdybym wtedy zajął się czymś w rodzaju pożyczki CAP. Otrzymaliśmy 5,5%. Ale nie chcę narzekać, mieszkanie w Monachium okazało się strzałem w dziesiątkę pod względem wzrostu wartości, ceny naprawdę poszły w górę. Nie mogę uwierzyć, ile dzisiaj się płaci za właścicielstwo mieszkaniowe.
@noelmaxim Nie mam pojęcia. Za zakup na 8 lat z pełną spłatą, pośrednik kredytowy Commerzbank zaoferował mi 1,5%. Przypuszczam, że proces administracyjny banku co trzy miesiące ma też swoją cenę, dlatego interesuje mnie dopłata przy kredytach dynamicznych.
@Freeliner Coś w tym jest. Może nie powinienem wpadać w panikę. Myślę, że to, co mnie obecnie motywuje, to perspektywa relatywnie szybkiego spłacenia długów. Ale z drugiej strony, nie ma właściwie pośpiechu, dziecko ma dopiero 11 lat, więc w najbliższych latach nie ma potrzeby na kryzys wieku średniego (samozatrudnienie, emigracja) :-)
Nie miałbym problemu z pozostaniem w banku, jeśli zgodzą się na niższą stopę procentową po dziesięciu latach spłaty. Najchętniej zrobiłbym to teraz. Jednak bank wydaje się zajmować tylko się biznesem między firmami i z mojego doświadczenia jest niesamowicie ociężały w komunikacji (DSL-Bank). Pośrednik (największy w Niemczech) chce (musi?) sprzedać Commerzbank.
Dziękuję wszystkim.
Andreas
edycja: Ostatni akapit sformułowany bardziej zrozumiale.

Napisany przez Freeliner
Złóż teraz zlecenie na kredyt z opcją przedterminowej spłaty. I tak, jeśli ta firma jest zbyt powolna, zawsze można znaleźć inną bankową ofertę.
Ja, 6 tygodni temu zaciągnąłem kredyt z opcją przedterminowej spłaty na 10 lat (po 13 miesiącach) bez dodatkowych opłat (1,27%). Przy okresie niższym niż 18 miesięcy powinieneś nadal osiągać stopy w setnych częściach procenta....

Napisany przez NaTwoim13
8 lat spłaty kredytu w całości 1,11%. Rata 545 euro. To Sparkasse w Monachium.
5 lat spłaty kredytu w całości 1,01%. Rata 856 euro. To Bank Ludowy.
Z prowizją w wysokości 750 euro otrzymasz nawet poniżej 1%.

Napisany przez volltilger

Cześć wszystkim,
... otrzymaliśmy 5,5% ...
... dlatego interesuje mnie dodatek do dynamicznych kredytów.

W kwietniu 2008 roku podpisaliśmy łącznie 3 umowy, 115 tys. na Cap, 75 tys. Kfw po 5,35%, na 15 lat oraz 50 tys. po 5,25% na 10 lat. Było to 107% finansowania.
Dodatek był stosunkowo niski, pierwsze rozliczenie wyniosło 5,45%, a potem tylko spadało. W momencie podpisania umowy musieliśmy zapłacić 1% opłaty manipulacyjnej i 1% Opłatę za Cap, co sąd orzekł jako niesłuszne, więc teraz prawdopodobnie jest to wliczone w przeszacowanie oprocentowania, co oznacza, że początkowe oprocentowanie powinno być wyższe.
Szybkie spłacenie długu uważam za świetne, ale w obecnych warunkach nie ryzykowałbym, nawet mojemu bankowi nie zaoferowałbym 0,001%, gdybym pożyczał pieniądze. Choć... kto wie!
@Noelmaxim: Za co jest pobierana opłata manipulacyjna i jak daleko poniżej 1%?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata