Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Ustalona suma kredytu budowlanego kwestionowana + inne pytania

Napisany przez Mischa
Dzień dobry wszystkim,
Nie wiedziałem do końca, do jakiej istniejącej dyskusji odnieść moje pytanie, dlatego postanowiłem założyć nowy wątek.
Krótko o mnie, mam 30 lat, jestem singlem.
Ze względu na niskie oprocentowanie oraz moje zdecydowane zamiary budowy lub kupna domu za około 7-8 lat, przeczytałem ostatnio wiele o umowach oszczędnościowo-budowlanych w internecie i wczoraj zawarłem taką umowę w Sparkasse.
Szczerze mówiąc, muszę przyznać, że na tym polu mam nadal pewne trudności z zrozumieniem.
Po dalszych poszukiwaniach w internecie po zawarciu umowy, wydaje mi się, że trochę się napatoczyłem.
Wybrałem pakiet zuhause direkt 15 z ustaloną sumą oszczędności budowlanych w wysokości 100 000 €.
(oprocentowanie 1,75)
Miesięczna wpłata 60 euro + składki od pracodawcy. Minimalny depozyt 40%...
Jak już wspomniałem, nie do końca zrozumiałem to wszystko i myślałem, że im wyższa suma oszczędności budowlanych, tym lepiej. Teraz widzę, że niemożliwe jest oszczędzenie 40% depozytu w ciągu 7 lat.
doradca wyjaśnił mi, że mogę zmniejszyć ustaloną sumę oszczędności w umowie, ale nie zwiększyć. Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby obniżenie jej do 50 000 €.
Nawet przy kwocie 100 000 € myślałem sobie, że nawet za to nie kupię domu.
Na koniec moje głupie pytania:
1. Co sądzisz o mojej zawartej umowie? Czy lepiej zmniejszyć kwotę oszczędności?
2. Gdy osiągnę 40% oszczędności i otrzymam resztę kwoty od banku, a więc w sumie 50 000 lub 100 000 €, a Dom kosztuje 250 000 €, jak najlepiej postępować?
3. Czy moje niskie oprocentowanie pozostaje bez zmian, nawet jeśli bank wypłaci kwotę z umowy, a ja nadal potrzebuję więcej pieniędzy (co z pewnością jest konieczne, ponieważ nie dostaniesz domu za 100 000 €)??
Jak pewnie zauważyłeś, jestem zupełnie nowy w tym temacie i lekko się zagalopowałem...
Będę bardzo wdzięczny za wszelką radę i pomoc.
Pozdrawiam Mischę

Napisany przez Freeliner
Cześć,
przedwczoraj przeszukałem internet, wczoraj podpisałem i dzisiaj mam pytania
Naprawdę nie trzeba rozumieć, dlaczego nie odwrotnie?
Sparkasse zarobiła ładna prowizję, nieźle 1000€.

Idź do Sparkasse i skorzystaj z twojego prawa do odstąpienia od umowy.
Spokojnie zastanów się, co chcesz, dowiedz się i podejmij działania

Gdy zaoszczędzisz 40% i osiągniesz gotowość do przyznania, otrzymasz oszczędzone 40 tysięcy euro + 60 tysięcy euro jako kredyt z roczną stopą oprocentowania efektywną w wysokości 2,32% lub 2,57% z miesięczną ratą w wysokości 500€.
Wszelkie dodatkowe potrzebne są dodatkowe kredyty.

Napisany przez Mischa
Dziękuję najpierw za odpowiedź.
Tak, na pewno chcę kupić za 7-8 lat. Myślę, że ta stawka jest również dobra dla mnie, więc myślę, że zmniejszę sumę oszczędności budowlanych.
Napisali państwo, że potrzebne są inne kredyty na resztę. Co na przykład polecacie?

Napisany przez Mischa
Myślałem, że bank zwraca uwagę na swoją prowizję... Później zastanawiałem się, czy to właściwy wybór. Dlatego zarejestrowałem się tutaj, żeby wyjaśnić, co mam zamiar zrobić, i uzyskać kilka wskazówek. Właściwie nie byłem zbyt sprytny, to przyznaję, ale myślę, że tutaj można uzyskać lepsze wyjaśnienia i porady niż przez Google.

Napisany przez Freeliner

Pisałeś, że na pozostałą część potrzebne są inne kredyty. Na przykład co jest wskazane?

Na przykład zwykłe kredyty ratywną częścią stałą. Te w połączeniu z kredytami pomocowymi KfW.

Napisany przez Caspar2020
Najpierw musisz odwołać umowę BSV bezpośrednio w Sparkasse.

Następnie dowiedz się, jak działa finansowanie nieruchomości. W szczególności zrozum, jak faktycznie działa pozostała kwota w planie finansowania.

Następnie dowiedz się, dlaczego na przykład z oprocentowania 1,75% w skali roku w LBS ostatecznie wynika oprocentowanie 2,57%.

I kiedy już zrozumiesz to wszystko, znajdź odpowiedni BSV.

To, co jest świetne, to fakt, że doradca spk najpierw dostaje ładną prowizję; a potem za 2-3 lata, gdy BSV trzeba będzie skrócić.

Tak więc chcesz kupić lub zbudować Dom za 7-8 lat. Teraz odkładasz 100 miesięcznie.

Aby mieć oszczędności wystarczające na to, żeby otrzymać BSV, powinieneś już zgromadzić 8.000 euro (odjęto opłaty). W związku z tym BSV nie powinien przekraczać 20.000 euro; nie 50.000 lub nawet szalonych 100.000!

Poza tym, dzisiaj 8.000 euro wkładu własnego nie wystarczy i za 8 lat też nie będzie. Przynajmniej powinieneś mieć tyle wkładu własnego, aby móc pokryć koszty dodatkowe.

Napisany przez Mischa
Dziękuję za odpowiedzi. 40% kwoty oszczędności budowlanych w wysokości 50 000 €, czyli mniej więcej 20 000 €, otrzymam po 8 latach. Dodatkowo będę również wpłacać regularnie.

Napisany przez BenniG
Czy możesz dokonać dodatkowych wpłat oprócz regularnej składki, powinieneś wyjaśnić przed zawarciem umowy i zapisać to na piśmie.
W tym roku dokonałem dwóch wpłat po 1.500 € na moje konto BHW o wartości 50.000 €, jedna z nich została zwrócona.
Poza tym płacę jeszcze standardowe 3 promile (150 €) i 40 € VL dla tej umowy.
PS: Opłaty za zawarcie umowy są stałe, ale co zrobi przedstawiciel z prowizjami, zależy od niego.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,
jeśli chcesz nabyć własność za x lat, banki mają tendencję do lokowania klienta, co oznacza otrzymanie dość wysokiej sumy oszczędnościowej, jednakże to, czy będziesz mógł ją właściwie wykorzystać, to już inna kwestia.
Można bardzo rozsądnie przygotować swój plan zakupu/budowy za pomocą oszczędności, pod warunkiem, że umowa oszczędnościowa staje się gotowa do przydziału i ma się wtedy prawo do kredytu na blankiec. Dzięki temu kredytowi na blankiec można zwiększyć swój wkład własny i to się bardzo opłaca. Tutaj można uzyskać fikcyjną stopę zwrotu powyżej 10%.
Tłem tego jest to, że kasy oszczędnościowo-budowlane do kwoty roszczenia o kredyt w wysokości do 30 000 euro udzielają kredytów na podstawie dochodów, dzięki czemu można zwiększyć swój wkład własny i potrzeba mniej finansowania bankowego. https://www.mein-bauspar-vergleich.de...e-schockieren/
Jednakże kolejną pułapką w przypadku umowy oszczędnościowej jest znacznie poważniejsza kwestia. Przy roszczeniu kredytowym powyżej 30 000 euro następuje wpis do księgi wieczystej. Wydaje się to na pierwszy rzut oka nieproblematyczne. Kas oszczędnościowo-budowlanych mogą jednak działać z tytułu wstrzymania tylko do 80% obciążenia księgi wieczystej, co oznacza, że trzeba by mieć około 20% czystego kapitału własnego (+ koszty poboczne), aby móc skorzystać z kredytu oszczędnościowego, przez co kredyt oszczędnościowy jest często niezdatny. Wyjątkiem są kasy oszczędnościowo-budowlane i banki spółdzielcze, które udzielają poręczenia solidarnościowego i w ten sposób wpisują kredyt oszczędnościowy do obciążenia hipotecznego banku. Oznacza to jednak również, że dzisiaj, po upływie x lat, trzeba będzie całkowicie zarządzać swoim całkowitym finansowaniem przez ten bank, jeśli chce się korzystać z kredytu oszczędnościowego powyżej 30 000 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata