Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Kasko pełne czy częściowe?

Napisany przez Fliege
Cześć wszystkim,
Mam obecnie ubezpieczony Hyundai i30 z 2010 roku, przebieg około 175 000 km.
Obecnie płacę 69,36 € miesięcznie za ubezpieczenie Auto-Casco (AC).
ubezpieczenie od ognia i kradzieży (OC) kosztowałoby mnie 51,97 € miesięcznie.
OC + bezszkodowa jazda w roku wyniosłaby 59,XX € miesięcznie.
Jeżdżę około 20 000 - 25 000 km rocznie.
Czy ktoś ma doświadczenie w tej kwestii i może powiedzieć, do czego by się skłaniał?
Czy opłaca się zmienić AC na OC, zwłaszcza z bezszkodową jazdą?
Z góry dziękuję i jestem wdzięczny za każdą pomoc.
Pozdrowienia,

F.

Napisany przez Daukind
Czy w ogóle znasz różnicę między ubezpieczeniem AC a OC?

Napisany przez Fliege
Tak. Dziękuję za zapytanie.

Napisany przez Matthew Pryor
TK + jeden rok bez wypadków wynosiłby 59,XX €/mies.

Jeśli faktycznie znasz różnice, prosimy o wyjaśnienie, dlaczego ochrona zniżek w ubezpieczeniu komunikacyjnym powinna być rozważana w przypadku ubezpieczenia AC.

Napisany przez Fliege
Ochrona zniżek dotyczy klasy ryzyka OC, a nie AC. Nie mam ochrony zniżek w mojej obecnej polisie AC. Oczywiście mogę również rozważyć opcję C, AC + ochrona zniżek.

Napisany przez BenniG
Pytanie, czy potrzebujesz OC, może odpowiedzieć tylko ktoś, kto ma lepszy wgląd w Twoją sytuację finansową.
Czy możesz sobie finansowo pozwolić na większe szkody/uszkodzenia całkowite?
Ale spójrz, ile kosztuje Twój kontrakt przy rocznej formie płatności. Dzięki temu możesz zaoszczędzić już połowę różnicy.

Napisany przez ERGO Direkt
Cześć Mucha,
ubezpieczenie komunikacyjne pełne obejmuje wszystkie szkody powstałe na Twoim pojeździe, nawet jeśli sam byłeś winny. ubezpieczenie częściowe obejmuje tylko szkody spowodowane rozbiciem szyby, uszkodzeniem przez dzikie zwierzęta, zwarcie, pożar, eksplozję, kradzież oraz szkody powstałe w wyniku burzy, gradu, uderzenia pioruna i zalania. W ubezpieczeniu częściowym nie ma ochrony zniżek, ponieważ tutaj nie ma klasy bezszkodowej (SFR). Dlatego dobrze jest określić wartość rynkową pojazdu, aby następnie zdecydować, które zabezpieczenie jest najlepsze i najtańsze dla Ciebie.
Pozdrowienia z Norymbergi
ERGO Direkt Versicherungen

Napisany przez Daukind
Cześć ERGO Direkt,
dzięki za wyjaśnienie. Ale Moucha to już wiedział.

Napisany przez Hunzinger
Tak naprawdę nikt nie może tu odpowiedzieć poważnie na to pytanie. Jeśli masz pieniądze na polisę komunikacyjną, a dodatkowo jesteś dobrze zabezpieczony pod kątem emerytury i budowania majątku, to możesz sobie na nią pozwolić.
Z daleka odważyłbym się stwierdzić, że przy wartości czasowej nie ma to największego sensu.
Z poważaniem

Napisany przez BenniG

Naprawdę nikt tutaj nie może odpowiedzieć na to pytanie w sposób wiarygodny. Jeśli masz pieniądze na ubezpieczenie komunikacyjne i dodatkowo dobrze zabezpieczyłeś się pod względem emerytury i budowy majątku, to możesz sobie pozwolić na ubezpieczenie komunikacyjne.
Z daleka odniosłembym wrażenie, że w przypadku wartości rynkowej nie ma to największego sensu.
Z poważaniem

Witaj Hunzinger!
Twoja odpowiedź na pytanie był absolutnie nieprofesjonalna. Raz zaleciłeś ubezpieczenie, a raz sprzeciwiłeś się.
Zanim coś opublikuję, wolałbym tego w ogóle nie robić.
Jeśli już coś publikuję, staram się, aby moje posty były zrozumiałe poprzez użycie przecinków i zrozumiałej struktury zdania.
Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez Hunzinger
Cześć Benni.
Przepraszam jeśli mój post nie był zrozumiały.
Spróbuję inaczej. Gdyby został kupiony stosunkowo nowy samochód, OC z pewnością ma sens, aby ubezpieczyć względnie wysoką wartość. W przypadku auta, które ma 7 lat i przejechało 175 000 km, OC może już nie mieć największego sensu.
Z poważaniem

Napisany przez xlarge
Zacząłbym od zmiany trybu płatności na roczny - można w ten sposób szybko zaoszczędzić 5%.

Ubezpieczenie komunikacyjne w pełnym zakresie pokrywa część szkód w przypadku wypadków związanych z zwierzętami, które nie podlegają ubezpieczeniu od szkód częściowych spowodowanych przez dzikie zwierzęta.
Czy w sumie ubezpieczenia pełnego zakresu również uwzględniono bezszkodową jazdę? (Tylko dla ubezpieczenia pełnego zakresu lub również dla odpowiedzialności cywilnej?)
W przeciwnym razie trzeba po prostu zastanowić się, czy warto wydać 208,68 euro rocznie (różnica między ubezpieczeniem od szkód częściowych a pełnym zakresem) i ile obecnie kosztuje samochód.

Napisany przez JohnnyD
W przypadku pojazdu siedmioletniego z przebiegiem 175 000 km zdecydowanie nie zdecydowałbym się już na ubezpieczenie autocasco. Przy niskiej wartości rynkowej nie ma to już sensu. Moją rekomendacją byłoby ubezpieczenie OC z roczną składką!

Napisany przez Hanomag

Przy samochodzie 7-letnim z przebiegiem 175 000 km nie zdecydowałbym się już na ubezpieczenie pełne. Przy niskiej wartości rynkowej nie warto tego robić. Moją rekomendacją byłaby polisa komunikacyjna z opcją rocznej płatności!

Szybko zmieniłbyś zdanie, gdyby ubezpieczenie komunikacyjne z opcją pełną plus kasko (z takim samym udziałem własnym) było droższe. Nie śmiej się, to jest możliwe, choć rzadko zdarza się. Ponadto byłoby niewskazane, gdyby w przypadku ubezpieczenia pełnego istniał znacznie lepszy zniżka za bezszkodową jazdę niż przy ubezpieczeniu OC. Ten zniżka po roku bezczynności wygasałby i ze względu na gorszy zniżka za OC nie mógłby poprawić się.
Opłata roczna przynosi obecnie bardzo dobrą stopę zwrotu przy obecnym niskim oprocentowaniu wynoszącym od 3 do 5 proc., ale nie pomaga tym, którzy nie są w stanie odłożyć rocznej składki na czarną godzinę.
Więc najpierw sprawdź, jak duża jest korzyść finansowa po wyłączeniu ubezpieczenia pełnego i czy przy PK jest bardzo dobry zniżka za bezszkodową jazdę.

Napisany przez BenniG
Mogę się zgodzić z Hanomagiem. U mnie OC nie jest tańsze niż AC, ale mimo to uważam, że jest to dla mnie mądry element, ponieważ na przykład w przypadku całkowitej szkody w ciągu pierwszych 24 miesięcy od zakupu otrzymałbym zwrot wartości zakupu. Zakup został dokonany w lipcu 2016 roku za 5 500 €.
Nawet na 9-letnim Volvo V50 o przebiegu 164 000 km mam pełne ubezpieczenie AC.
AC kosztowałoby 98 €, a OC kosztuje o 84 € więcej (franczyza 150 €/300 €). ubezpieczenie OC kosztuje 210 €.

Napisany przez Shipment
Może lepiej byłoby przeprowadzić test porównawczy i sprawdzić, czy nie warto zmienić ubezpieczyciela, czy też jesteś w niskiej klasie szkodowości? Wydaje mi się, że miesięczna składka jest dość wysoka.
Poza tym, na twoim miejscu, skłoniłbym się do pozostania przy ubezpieczeniu na życie ze względu na niewielką różnicę w cenie.

Napisany przez Hanomag

Raczej zrób test porównawczy i sprawdź, czy nie warto zmienić ubezpieczyciela, albo czy nie jesteś w niskiej klasie bezszkodowej?

Klasa bezszkodowa, o ile do tej pory nie została poddana gwarancji, przenosi się podczas zmiany ubezpieczyciela. Niezależnie od tego zawsze warto od czasu do czasu zasięgnąć informacji u innego ubezpieczyciela.

Wydaje mi się, że miesięczna składka jest dość wysoka.

Jest - przy rocznym przebiegu 25 000 km - w miarę rozsądna, zwłaszcza że nie znamy pozostałych elementów taryfy.

Napisany przez Matthew Pryor
To jest w granicach normy, zwłaszcza przy rocznym przebiegu 25 000 km, zwłaszcza że nie znamy pozostałych cech taryfowych.

Czy coś zauważasz? Obawiam się, że -podążając utartymi ścieżkami- raczej nie.

Napisany przez didi317
Myślę, że wartość samochodu nie powinna być już zbyt wysoka. Z tego powodu moim zdaniem zmiana na ubezpieczenie komunikacyjne z elementami assistance na pewno jest rozważana.

Napisany przez mari1978
W internecie istnieją kalkulatory, które pozwalają określić wartość twojego pojazdu. Możesz sprawdzić, ile jest wart twój samochód i podjąć decyzję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata