Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Wybrany ETF - czy wszystko zrobione prawidłowo?

Napisany przez kulvestukas
Jako laik finansowy (naprawdę dotychczas skrajny przypadek) przeczytałem (między innymi tutaj na forum) materiały i mam nadzieję, że wszystko uwzględniłem. Chciałbym regularnie inwestować 500 euro miesięcznie. Najprawdopodobniej na okres 15 do 20 lat.

Prawdopodobnie zainwestuję 400 euro w następujące ETF-y:
ishares MSCI World UCITS ETF (Dist) (ISIN: IE00B0M62Q58)
Powody (poprawne i sensowne???):
fizyczna replikacjaprosty podatkowo, bo dywidendowydostanę go jako bezpłatny plan oszczędnościowy w flatex
Pytanie:
Czy moje inwestycje są chronione jako oddzielny majątek przed bankructwem emitenta funduszu? Jak to sprawdzić?
Szkoda, że nie jest to prosty podatkowo ETF kapitalizujący dochody. Wydaje się jednak, że nie ma nic sensownego na MSCI World (lub źle to rozumiem?).

Ponadto chciałbym zainwestować 100 euro plus dywidendy w plan oszczędnościowy na ETF z obszaru rynków wschodzących. Prawdopodobnie będzie to:
iShares MSCI EM UCITS ETF USD (Dist) (ISIN IE00B0M63177)
Powody (poprawne?):
prosty podatkowo, bo dywidendowydostanę go jako bezpłatny plan oszczędnościowy w flatex
Pytanie także tutaj:
Czy moje inwestycje są chronione jako oddzielny majątek przed bankructwem emitenta funduszu? Jak to sprawdzić?

Czy popełniam większe błędy w myśleniu, czy raczej jest to w porządku? (wiem, że nikt nie może dać mi konkretnych wskazówek w stylu kup to i to, ale może uchronić mnie przed zbyt wielkimi błędami) ?

Dziękuję bardzo za wszelkie wskazówki, krytykę i sugestie.
Kulvestukas

Napisany przez Tikonteroga
Cześć,

Możesz jeszcze sprawdzić następujące informacje:

1) W cenniku Flatex napisano, że przy wypłatach dywidend z zagranicznych akcji pobierana jest opłata. Możesz zapytać, czy ta opłata również dotyczy wypłat z Twoich ETF-ów. Wtedy plan oszczędnościowy nie byłby bezpłatny.
2) Czy wypłacane są dywidendy netto czy brutto z ETF-ów? Czy uwzględniane są umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania? Czy Twój limit zwolnienia jest brany pod uwagę przy podatku od dochodów kapitałowych?

Pozdrowienia

Napisany przez kulvestukas
Dziękuję za uwagi – zwłaszcza pierwsza jest gorąco dyskutowana na różnych forach. Zapytałem w flatex i po prostu zamieszczam ich odpowiedź tutaj:
Według obecnej cennika nie pobieramy opłat za transakcje kapitałowe w przypadku ETF-ów.
Transakcje kapitałowe
Krajowe bezpłatne
Zagraniczne prowizja za każdą transakcję - bezpłatnie
prowizja za wypłatę dywidendy (kwota mniejsza niż 15 euro) 1,50 EUR
prowizja za wypłatę dywidendy (kwota większa niż 15 euro) 5 EUR
Ważne jest prawdopodobnie słowo obecnie – ponieważ taki cennik można łatwo zmienić.

Napisany przez Tikonteroga

Dziękuję za wskazówki - zwłaszcza pierwsza jest gorąco dyskutowana w różnych forach. Zapytałem w flatex i po prostu zamieszczam tutaj ich odpowiedź:
Według obecnie obowiązującego cennika nie pobierane są opłaty za transakcje kapitałowe w przypadku ETF-ów.
Transakcje kapitałowe
Kraj bezpłatnie
Zagranica prowizja od transakcji bezpłatnie
prowizja od wypłaty dywidendy (wartość poniżej 15 euro) 1,50 EUR
prowizja od wypłaty dywidendy (wartość powyżej 15 euro) 5 EUR
Ważne jest prawdopodobnie słowo obecnie - ponieważ taki cennik można szybko zmienić.

Teraz pozostaje pytanie, ile z rzeczywistej dywidendy wypłaconej w ramach ETF-ów otrzymasz ostatecznie.
1) Na przykład, gdy amerykańskie akcje w ramach MSCI World wypłacają dywidendę, najpierw naliczane są następujące podatki:
- Podatek źródłowy w USA w wysokości 30%
- Podatek od zysków kapitałowych w Niemczech w wysokości 25%
- Zryczałtowany dodatek solidarnościowy w wysokości 5,5% podatku od zysków kapitałowych
=> Wypłata 43,63% dywidendy
2) Ze względu na umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania między Niemcami a USA, podatek źródłowy w wysokości 30% powinien zostać obniżony do 15% i zostanie zaliczony do podatku od zysków kapitałowych.
- Podatek źródłowy w wysokości 15%
- Podatek od zysków kapitałowych w wysokości 10% (25-15)
- Zryczałtowany dodatek solidarnościowy w wysokości 5,5% podatku od zysków kapitałowych
=> Wypłata 74,45% dywidendy
3) Dzięki kwocie wolnej 801 EUR, podatek od zysków kapitałowych może zostać ci anulowany, o ile kwota wolna nie zostanie przekroczona.
- Podatek źródłowy w wysokości 15%
=> Wypłata 85% dywidendy
Który przypadek ma miejsce w przypadku ETF-ów: 1), 2) czy 3)?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata