- ndz sty 01, 2017 1:33 pm
Jako laik finansowy (naprawdę dotychczas skrajny przypadek) przeczytałem (między innymi tutaj na forum) materiały i mam nadzieję, że wszystko uwzględniłem. Chciałbym regularnie inwestować 500 euro miesięcznie. Najprawdopodobniej na okres 15 do 20 lat.
Prawdopodobnie zainwestuję 400 euro w następujące ETF-y:
ishares MSCI World UCITS ETF (Dist) (ISIN: IE00B0M62Q58)
Powody (poprawne i sensowne???):
fizyczna replikacjaprosty podatkowo, bo dywidendowydostanę go jako bezpłatny plan oszczędnościowy w flatex
Pytanie:
Czy moje inwestycje są chronione jako oddzielny majątek przed bankructwem emitenta funduszu? Jak to sprawdzić?
Szkoda, że nie jest to prosty podatkowo ETF kapitalizujący dochody. Wydaje się jednak, że nie ma nic sensownego na MSCI World (lub źle to rozumiem?).
Ponadto chciałbym zainwestować 100 euro plus dywidendy w plan oszczędnościowy na ETF z obszaru rynków wschodzących. Prawdopodobnie będzie to:
iShares MSCI EM UCITS ETF USD (Dist) (ISIN IE00B0M63177)
Powody (poprawne?):
prosty podatkowo, bo dywidendowydostanę go jako bezpłatny plan oszczędnościowy w flatex
Pytanie także tutaj:
Czy moje inwestycje są chronione jako oddzielny majątek przed bankructwem emitenta funduszu? Jak to sprawdzić?
Czy popełniam większe błędy w myśleniu, czy raczej jest to w porządku? (wiem, że nikt nie może dać mi konkretnych wskazówek w stylu kup to i to, ale może uchronić mnie przed zbyt wielkimi błędami) ?
Dziękuję bardzo za wszelkie wskazówki, krytykę i sugestie.
Kulvestukas
Prawdopodobnie zainwestuję 400 euro w następujące ETF-y:
ishares MSCI World UCITS ETF (Dist) (ISIN: IE00B0M62Q58)
Powody (poprawne i sensowne???):
fizyczna replikacjaprosty podatkowo, bo dywidendowydostanę go jako bezpłatny plan oszczędnościowy w flatex
Pytanie:
Szkoda, że nie jest to prosty podatkowo ETF kapitalizujący dochody. Wydaje się jednak, że nie ma nic sensownego na MSCI World (lub źle to rozumiem?).
Ponadto chciałbym zainwestować 100 euro plus dywidendy w plan oszczędnościowy na ETF z obszaru rynków wschodzących. Prawdopodobnie będzie to:
iShares MSCI EM UCITS ETF USD (Dist) (ISIN IE00B0M63177)
Powody (poprawne?):
prosty podatkowo, bo dywidendowydostanę go jako bezpłatny plan oszczędnościowy w flatex
Pytanie także tutaj:
Czy popełniam większe błędy w myśleniu, czy raczej jest to w porządku? (wiem, że nikt nie może dać mi konkretnych wskazówek w stylu kup to i to, ale może uchronić mnie przed zbyt wielkimi błędami) ?
Dziękuję bardzo za wszelkie wskazówki, krytykę i sugestie.
Kulvestukas