Wygląda na to, że zakładasz dość poważny, zbliżający się z krótkim wyprzedzeniem krach na giełdzie!?
Nie, przynajmniej nie do tego stopnia. Mam w pamięci długoterminowe wykresy i na ich podstawie może to znowu nastąpić. Po długim okresie wzrostów często przychodzi głęboki spadek.
Cytat od Pilota
Przydziały wynoszą około 3/5 maksymalnego dofinansowania obecnie chyba 154 € (dla mnie). Od 2017 roku przydziały na dzieci przechodzą na żonę. Ponieważ do tej pory otrzymywałem zasiłek rodzinny, musiałem z konieczności wziąć przydziały na moje dzieci za ostatnie 2 lata, a teraz trzeci rok. Niestety, dopiero teraz, pod koniec 2016 roku, zauważyliśmy ten fakt

, ale to dało nam impuls do poruszenia tego tematu.
Prawdopodobnie otrzymałeś pełne przydziały za te 2-3 lata, ale nie dostałeś ulgi podatkowej, ponieważ Twój wkład był większy niż 4% poprzedniego roku brutto minus przydziały na dzieci.
Cytat od Pilota
Jasne, że zysk jest podlega opodatkowaniu, ale jak napisałeś, zysk nie stanowi teraz problemu podatkowego, ponieważ mam wystarczająco dużo w moim pulpicie strat, aby to zrównoważyć, i nie mam podobnych dochodów kapitałowych, które mogłyby mi to zrównoważyć.
Jeśli Twój pulpit strat składa się z strat z akcji, to nie widzę szans, ponieważ od 2009 roku nie można ich już rekompensować z zyskami z innych źródeł dochodu. Zysk z rozwiązanej inwestycji ratalnej Riester byłby opodatkowany zgodnie z § 22 Nr. 5 i z tego powodu nie mógłby zostać zrekompensowany stratą z akcji.
Cytat od Pilota
...I korzyści podatkowe otrzymuje się tylko wtedy, gdy są one wyższe niż przydział. Dlatego możliwe jest, że otrzymałeś nawet więcej niż pełen przydział. Wydaje mi się, że przeczytałem gdzieś, że w przypadku wypowiedzenia zobowiązania wcześniej, przydziały i korzyści podatkowe muszą być zwrócone. To, co piszesz, jest mi zupełnie nowe, muszę się jeszcze o tym dowiedzieć. Jednak w decyzjach podatkowych zostało to uwzględnione jako obniżające podatek.
Masz rację, to przeczytałeś poprawnie. Jednak dodatkowe obniżenie podatku występuje tylko wtedy, gdy po kontroli korzystniejszej zwrot podatku przewyższa przydzielone przydziały. Moja uwaga była przeznaczona jako uzupełnienie.
W tym forum już wiele razy poruszano ten temat. Musisz tylko poszukać.