Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Stary temat: EMERYTURA RIESTER, tym razem dla FUNKCJONARIUSZY i składki poniżej 4%

Napisany przez Pilot
..................

Re: Stary temat: EMERYTURA RIESTER, tym razem dla FUNKCJONARIUSZY i składki poniżej 4%

Napisany przez Hanomag

...., ale od 2008 roku utrzymuję swoją składkę na stałym poziomie i nie dostosowuję jej do granicy 4%. Oczywiście skutkuje to tym, że nie otrzymuję już pełnej dopłaty.

W punkcie 5. piszesz, że w przypadku wypowiedzenia umowy musisz zwrócić ulgi podatkowe. Ulgi podatkowe otrzymuje się tylko wtedy, gdy są one wyższe niż dopłata. Dlatego możliwe jest, że otrzymałeś nawet więcej niż pełną dopłatę.

Mam fundusz emerytalny (fundusz) DeKa i ogólnie mogę być zadowolony z wyników z ostatnich lat, ponieważ uzyskałem około 60% zysku (netto), czyli około 10% rocznie (jeśli pominiemy dokładne obliczenia) na moje składki i dotacje państwowe.

Gratulacje! Tak, akcje rozwijały się dobrze w ostatnich latach. Kryzys może zniszczyć wiele zysków.

1. Po prostu kontynuuj jak jest teraz i otrzymuj około 3/5 wsparcia

Na pewno nie jest to zalecane. Ale warto wiedzieć, jak wysokie są dopłaty (z dziećmi lub bez).

2. Zwiększ miesięczną kwotę, aby ponownie skorzystać z pełnego wsparcia państwowego

Maksymalnie 2,100 € pomniejszone o dotacje?

3. Zwolnij ze składek i zainwestuj pieniądze miesięcznie w inne cele (nie w papierach wartościowych itp.). Mam też pewne pieniądze na rachunku oszczędnościowym, którymi obecnie nie wiem, co mądrego zrobić.

Byłaby to opcja. Z tymi pieniędzmi i pieniędzmi na koncie oszczędnościowym mógłbyś po solidnym spadku giełdowym nabyć stabilne papiery dywidendowe.

4. Zwalniając się z opłat, wpłacaj mniej więcej tę samą miesięczną kwotę na inny fundusz (zyski można zrównoważyć z moim funduszem strat, co sprawiłoby, że ten fragment byłby neutralny pod względem podatkowym, ale koszty Riester pozostają)

Jaka jest Twoja roczna stopa dopłaty? Zysk będzie opodatkowany dopiero przy wypłacie, albo w wieku emerytalnym, albo w razie wypowiedzenia umowy.

5. Wypowiedzieć umowę, zwrócić dopłaty i ulgi podatkowe i zainwestować pieniądze inaczej (jak w punkcie 3.)

Nie zapomnij opodatkować zysku.

6. Zwolnić się i samodzielnie zainwestować miesięczną kwotę (jak w punkcie 4.) w fundusz lub papiery wartościowe. Zainwestuj zwolnioną kwotę w inny cel.
7. Zwolnić się, zainwestować zwolnioną kwotę i dokupować udziały co miesiąc. Zarządzaj swoim funduszem samodzielnie, ale bez państwowych dopłat.

To oznacza zabezpieczenie zysku (ale opodatkowanie). Z wypłaconymi środkami mógłbyś przejść do samodzielnej inwestycji. Więc żadnych ubezpieczeń, funduszy, itp. Przeczytaj, co użytkownik Cuponschneider pisze na ten temat.

8. Przekształcenie (częściowe) w inny rodzaj funduszu Riester (Wohnriester) i wydanie pieniędzy na remont domu

Przekształcenie nie jest konieczne, ponieważ od 2014 roku z każdej umowy Riester można wziąć kapitał na spłatę długów związanych z własnością mieszkalną lub na modernizację bez barier. Te pieniądze od momentu wypłaty do momentu przejścia na emeryturę są oprocentowane w fikcyjnym rachunku budżetu mieszkaniowego 2% i muszą być opodatkowane, co w Twoim wieku nie byłoby najlepszym rozwiązaniem. Ponadto część domu jest wynajęta.
Jeśli wypowiedziałbym umowę, jak opisano w Alternatywie 5. Muszę zwrócić tylko dopłaty i skorzystane ulgi podatkowe? Co z zyskiem? Jak już wspomniałem, wynosi on około 60% i pochodzi częściowo z dotacji. Czy to byłoby moje, czy państwo również chciałoby odzyskać coś z powrotem?

Jak już wspomniałem: Zysk byłby opodatkowany.

Napisany przez Pilot
..................

Napisany przez Hanomag

Wygląda na to, że zakładasz dość poważny, zbliżający się z krótkim wyprzedzeniem krach na giełdzie!?

Nie, przynajmniej nie do tego stopnia. Mam w pamięci długoterminowe wykresy i na ich podstawie może to znowu nastąpić. Po długim okresie wzrostów często przychodzi głęboki spadek.

Cytat od Pilota

Przydziały wynoszą około 3/5 maksymalnego dofinansowania obecnie chyba 154 € (dla mnie). Od 2017 roku przydziały na dzieci przechodzą na żonę. Ponieważ do tej pory otrzymywałem zasiłek rodzinny, musiałem z konieczności wziąć przydziały na moje dzieci za ostatnie 2 lata, a teraz trzeci rok. Niestety, dopiero teraz, pod koniec 2016 roku, zauważyliśmy ten fakt :-(, ale to dało nam impuls do poruszenia tego tematu.

Prawdopodobnie otrzymałeś pełne przydziały za te 2-3 lata, ale nie dostałeś ulgi podatkowej, ponieważ Twój wkład był większy niż 4% poprzedniego roku brutto minus przydziały na dzieci.

Cytat od Pilota

Jasne, że zysk jest podlega opodatkowaniu, ale jak napisałeś, zysk nie stanowi teraz problemu podatkowego, ponieważ mam wystarczająco dużo w moim pulpicie strat, aby to zrównoważyć, i nie mam podobnych dochodów kapitałowych, które mogłyby mi to zrównoważyć.

Jeśli Twój pulpit strat składa się z strat z akcji, to nie widzę szans, ponieważ od 2009 roku nie można ich już rekompensować z zyskami z innych źródeł dochodu. Zysk z rozwiązanej inwestycji ratalnej Riester byłby opodatkowany zgodnie z § 22 Nr. 5 i z tego powodu nie mógłby zostać zrekompensowany stratą z akcji.

Cytat od Pilota

...I korzyści podatkowe otrzymuje się tylko wtedy, gdy są one wyższe niż przydział. Dlatego możliwe jest, że otrzymałeś nawet więcej niż pełen przydział. Wydaje mi się, że przeczytałem gdzieś, że w przypadku wypowiedzenia zobowiązania wcześniej, przydziały i korzyści podatkowe muszą być zwrócone. To, co piszesz, jest mi zupełnie nowe, muszę się jeszcze o tym dowiedzieć. Jednak w decyzjach podatkowych zostało to uwzględnione jako obniżające podatek.
Masz rację, to przeczytałeś poprawnie. Jednak dodatkowe obniżenie podatku występuje tylko wtedy, gdy po kontroli korzystniejszej zwrot podatku przewyższa przydzielone przydziały. Moja uwaga była przeznaczona jako uzupełnienie.
W tym forum już wiele razy poruszano ten temat. Musisz tylko poszukać.

Napisany przez Pilot
..............

Napisany przez Hanomag

Ze względu na opodatkowanie zysków: Nie napisałem również o stratach z akcji, lecz o dochodach kapitałowych i wcześniejszych transakcjach spekulacyjnych, które znajdują się w ogólnym puli strat.

Zyski lub straty z akcji to również tylko pozytywne lub negatywne dochody kapitałowe. Kiedy czytam o transakcjach spekulacyjnych, myślę o akcjach i podobnych instrumentach. Dochody z transakcji spekulacyjnych są również dochodami kapitałowymi. Zyski z zlikwidowanego kontraktu Riester należą do innych dochodów i nie można ich spekulacyjnie zainwestować (czyli zanegować stratami z transakcji spekulacyjnych).

Napisany przez Pilot
..................

Napisany przez Hanomag

nie bierz tego do siebie, ale zapytaj o produkt, który miałem, albo dokładnie przeczytaj co napisałem, nie zakładaj ani nie interpretuj ciągle czegoś, czego nie napisałem, nie muszę się powtarzać.

Złości mnie to, bo to Twój problem i nie chcesz niczego się nauczyć. Jeśli piszesz ogólnikowo o stracie w swoim garnku spekulacji, nie możesz oczekiwać innej odpowiedzi.

Cytat od Pilota
...Co do garnków i do czego są, można to jednak przeczytać na innym, wiarygodnym i szczegółowym miejscu.

Gdzie można to przeczytać? Zawsze chętnie się uczę. Nie jest ich tak wiele, trzeba odróżnić między Kapitałem a innymi dochodami i jeszcze raz zwrócić uwagę na szczególności w przypadku strat z akcji.

Cytat od Akademickiej Grupy Roboczej
Przy stratach w dziedzinie kapitału należy rozróżnić trzy różne kategorie:
Straty z handlu akcjami: Straty z zbycia akcji można zrekompensować tylko z zyskami z handlu akcjami. Nie jest możliwe zrekompensowanie straty z innymi dochodami kapitałowymi, takimi jak dywidendy i odsetki. Inne straty z kapitału: Inne straty, które są związane z dochodami kapitałowymi, nie mogą być zrównoważone z innymi pozytywnymi dochodami. Możesz zrównoważyć te straty tylko z innymi dochodami kapitałowymi, np. odsetkami i dywidendami. Do strat z kapitału należą również odsetki cząstkowe, które zapłaciłeś podczas zakupu obligacji. Niezrównoważone straty: Jeśli pod koniec roku nie możesz zrekompensować wszystkich strat związanych z kapitałem z pozytywnymi dochodami z kapitału, to są one przenoszone na przyszłe lata i zrekompensowane wówczas z zyskami kapitałowymi. Nie jest możliwa rekompensata wsteczna.

Napisany przez Pilot
..................

Napisany przez Hanomag

Ale to można było się spodziewać.

Zrobiłem to, ale tobie nie odpowiadało.

Reszty nie kontynuowałem, ponieważ dla mojego problemu z Riesterem nie ma znaczenia, jaki rodzaj zysku kapitałowego został wygenerowany w moich transakcjach. Nie wspomniałem o akcjach, więc może chodzi o ogólny fundusz.

Napisałeś, że w przypadku wypowiedzenia funduszu Riester chcesz zrównoważyć wypracowany zysk z istniejącym funduszem strat. Teraz, kiedy mówię ci, że wyważenie najprawdopodobniej nie jest możliwe, nagle nie chcesz już tego przyznać. Być może nie jesteś w stanie przyznać się do błędu w swoich przypuszczeniach.

Moim tematem był RENT-Riester, a nie fundusze zrównoważeniowe, o których krążą twoje przemyślenia od dwóch dni.

Widzisz, sam oczekujesz (patrz wyżej) odpowiedzi na podstawie niewyraźnych informacji, a ja starałem się dostarczyć wyjaśnień.

Dlaczego się tak tym przejmujesz, interpretujesz i przypuszczasz?!

Wyrównywanie strat, które chcesz osiągnąć, jest dla mnie obce i ponieważ zawsze chętnie się uczę, sięgam po niego. Jeśli więc naprawdę zależy ci na wyjaśnieniu, proszę określ rodzaj strat w twoim funduszu strat. Jeśli przez ogólny fundusz strat masz na myśli straty z innych źródeł dochodu możliwe do przeniesienia na przód lub wstecz, mogę ci powiedzieć, że przed przeniesieniem na inny rok są one zrównoważane z ulgami podatkowymi i kwotą wolną od podatku z roku, do którego się odnoszą, i w rezultacie tracą swoją wartość. O ile nie są na tyle duże, że po zrównoważeniu pozostają nadwyżki do przeniesienia.

Myślę, że teraz wystarczy.

To mogę zaakceptować. Jednak nie lubię być oszukiwany.

Napisany przez Pilot
..................

Napisany przez Hanomag

Czy naprawdę próbujesz mi wyjaśnić, że nie mogę zsumować zysku z Riestera z ogólnym pulpitrem?

Chciałem Ci wyjaśnić, że nie możesz zsumować zysku z Riestera z ujemnymi dochodami kapitałowymi. Niestety nie chcesz zaakceptować, że twój pulpitrekompensujący straty jest bezwartościowy.

Istnieją dwie pulpitry, dwie, tylko dwie i nadal nie ma w nich żadnych akcji! Co do reszty, nie będę już nic więcej pisać. Wszystko zostało wyjaśnione z mojej strony i jest to męczące. Jeśli nadal tego nie zrozumiałeś, proszę poszukaj informacji gdzie indziej.

Wyraźnie brakuje Ci wiedzy do wyjaśnień, dlatego lepiej będzie, jeśli przestaniesz pisać.

... I zauważyłem w międzyczasie, że lubisz strzelać w to samo koło na forum.

Zauważyłem, że zaszła sytuacja, w której zaszłeś zbyt daleko i teraz nie masz odwagi przyznać się do swoich słów.

Nie mam pojęcia czemu.

Lubię pokazywać, kto tu jest naprawdę ważny.

Napisany przez Pilot
..................

Napisany przez Hanomag

Co to są akcje i podobne? Dlaczego nie możesz mi wytłumaczyć swojej wypowiedzi?

Co tu jest do wyjaśnienia? Ciągle zawracasz sobie głowę tymi terminami. Przy tym ignorujesz w moim kolejnym cytacie stwierdzenie, że zyski z rozwiązanej umowy Riester należą do innych dochodów i nie mogą być spekulatywne (czyli nie można ich odliczyć od strat spekulacyjnych).

Cytat od Hanomag
Zyski lub straty z akcji to również tylko pozytywne lub negatywne dochody kapitałowe. Gdy czytam o spekulacjach, myślę o akcjach i podobnych. Dochody ze spekulacji to po prostu dochody kapitałowe. Zyski z rozwiązanej umowy Riester należą do innych dochodów i nie mogą być spekulatywne (czyli nie można ich odliczyć od strat spekulacyjnych).

Ponadto, przez PODOBNE mam na myśli inne obiekty spekulacyjne, takie jak np. dzieła sztuki, nieruchomości, które są sprzedawane w tym celu.

Ale dobrze, jeśli masz rację i potrafisz udokumentować swoje twierdzenie, przeproszę.

Skąd ten zwrot akcji?

Twierdzisz, że zyski z funduszu Riester nie mogą być odliczone od strat ze wspólnego funduszu strat!?
Proszę o źródło (link), gdzie jest napisane, że dochody z kapitałów Riester nie mogą być odliczone od wspólnego funduszu strat.

Zyski z funduszu Riester nie są dochodami kapitałowymi: należą do innych dochodów i zgodnie z § 22 nr 5 zdanie 2 lit. c EStG podlegają opodatkowaniu w pełnej wysokości (FMF z 24.7.2013, BStBl I 2013, 1022, Rz. 218). I to, że straty z inwestycji kapitałowych nie mogą być odliczone od zysków z innych źródeł dochodów, powinno być dobrze znane.

...proszę tylko o źródło, nic więcej.

Przeczytaj tutaj, niestety link z zrozumiałymi, chociaż błędnymi przykładami został usunięty.

Nie pisz zbyt wzniośle, czego nie rozumiem, nie rozwlekaj się i nie odbiegaj od tematu, mów w języku, który jest dla mnie zrozumiały.

Nie udawaj, że jesteś czepialski, przecież jesteś urzędnikiem w służbie średniego szczebla. Inni zarzucili mi już, że mój (dobrze) wyjaśniający styl pisania zakłada zbyt dużą głupotę u adresata.

Napisany przez Pilot
..................

Napisany przez Pilot
..................

Napisany przez Hanomag

... Więc zapytałem kogoś, kto potwierdził mi to dokładnie w zdaniu, które dziś opisałem w punkcie 5 w ciągu 10 sekund.

Właściwie nie powinienem już zwracać uwagi na Twoje bzdury. W tej chwili mam też mało czasu, dlatego na początek tylko odpowiedź na Twoje pytanie:
Ponieważ nie zadałeś konkretnej pytanie.
Spójrz na Twoje mylące pytania w szczególności w pierwszym wpisie. Moje odpowiedzi są w odniesieniu do tego. Ponieważ wyraźne pytanie w końcówce pierwszego wpisu, mimo tego, że byłeś wyraźnie przekonany, że Twoja strata niepodatku na zysk, odrzuciłeś moje próby wyjaśnień do samego końca.

Napisany przez Pilot
..................

Napisany przez Matthew Pryor
Mam odpowiedź na twoją paradę uśmiechów: Jeśli ktoś zakłada wątek, bezmyślnie wlewa szczegóły i nie otrzymuje pożądanych odpowiedzi, a na dodatek odważa się szydzić z wysiłku innych użytkowników (czy był on sensowny czy nie, to inna sprawa) poprzez takie infantylne zachowanie, po prostu jest ignorantem.

Napisany przez Pilot

Mam w zasadzie odpowiedź na twoją paradę emotikon: Jeśli ktoś zakłada temat, pisze bełkotem, nie otrzymuje pożądanych odpowiedzi i na dodatek śmieje się z trudu, jaki włożyli inni forumowicze (czy to sensowne czy nie, to inna sprawa), poprzez takie dziecinne zachowanie, jest w zasadzie idiotą.

To było moje przeznaczenie. Dyskusja stała się chwilowo niezwiązana z tematem i osobista, ponieważ wyraźnie pisaliśmy na przekór sobie. Dlatego postanowiłem usunąć moje wpisy. Moje merytoryczne wpisy zostały zacytowane przez Hanomaga i są nadal widoczne. Nie mam więcej do dodania w tej kwestii.
Jeśli to było źle zrozumiane, a Hanomag to tak odebrał jak ty, chciałbym wyrazić mu moje przeprosiny.
Ale odnosząc się bezpośrednio do ciebie:
Dlaczego teraz wtrącasz się obraźliwie, obserwując temat, ale pozostając biernym i nie wyjaśniając nic do tej pory? Wygląda na to, że mógłbyś wnosić sensowne uwagi. Wtedy sprawa mogłaby zostać wyjaśniona wcześniej i nie doszłoby do takiego konfliktu między Hanomagiem a mną.
Zacznij najpierw od siebie w kontekście oceny własnego zachowania, zanim zaczniesz nazywać innych idiotami. Jeśli uważasz to za odpowiednie, możesz też wyrazić krytykę w moim kierunku.

Napisany przez Hanomag

Przeciwnie, było to moje zamiar.

Dziękuję, również u mnie dotarło w ten sposób.

Dyskusja stała się nieuprzejma i osobista, ponieważ wydaje się, że pisaliśmy obok siebie. Dlatego wolałem usunąć moje wpisy. Moje przekazane informacje Hanomag zacytował i są nadal dostępne. Nie mam nic więcej do dodania.

Było nieuprzejme dopiero w następnym poście:

Cytat z Pilot
Nie złość się proszę, ale po prostu zapytaj o produkt, który miałem, albo dokładnie przeczytaj, co napisałem, nie musisz założyć lub interpretować czegoś, czego nie napisałem, a ja nie muszę się stale powtarzać.
Do tej pory byłem bardziej niż rzeczowy w odpowiedziach na Twoje pytania, nawet potem byłem jeszcze w miarę cierpliwy i w końcu udało mi się wprowadzić Cię w błąd co do Twojego błędnego założenia.

Jeśli to źle zabrzmiało i Hanomag to tak odebrał jak Ty, chciałbym się tutaj przed nim przeprosić.

Nie było konieczności. Usuwając swoje wpisy, udało Ci się faktycznie przywrócić temat na poziom racjonalnej dyskusji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata