Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Doradztwo honorarium czy Centrum Konsumenckie?

Napisany przez chuck-chick
Cześć drodzy eksperci na forum finansowym :-)
Chcę wreszcie zająć się moimi inwestycjami w 2017 roku.
Kwota do zainwestowania to około 40 000 euro, obecnie trzymana na koncie oszczędnościowym.
Ponieważ mam niewystarczającą wiedzę, chciałbym skorzystać z profesjonalnej porady.
Godzinowa stawka niezależnego doradcy wynosi 150 euro.
W sumie odpowiadałoby to prowizji (5%) w normalnym modelu prowizyjnym za pierwszą poradę.
Teraz moje pytanie: czy doradztwo w Biurze Ochrony Konsumentów jest równie wartościowe?
Na stronie głównej kosztuje to od 90 do 115 euro za 1,5 godziny porady.
Z góry dziękuję za Wasze opinie/doświadczenia!
Pozdrowienia
chuck-chick

Napisany przez uwehaensch
VBZ-ów nie obciąża odpowiedzialność za udzielane porady, w przeciwieństwie do doradców finansowych pobierających wynagrodzenie, i nie mam wątpliwości co do ogólnej wiedzy VBZ-ów, ale mam wątpliwości co do ich eksperckiej wiedzy szczegółowej i zdolności do myślenia nieskrępowanego szufladkami.

Napisany przez Doso
Kup lub wypożycz książkę, a potem zdecyduj sam. Polecam tę tutaj: https://www.amazon.de/Souverän-inves...dp/3593504545/

Napisany przez centjunkie
Wykonałem kiedyś również konsultację w biurze ds. konsumentów. Jednak dotyczyła ona bardziej ogólnego planowania majątku, emerytur, ubezpieczeń itp. Byłem bardzo zadowolony z rozmowy. Jeśli chodzi Ci tylko o inwestycję 40000 EUR, to nie musisz być zasypywany informacjami przez 90 minut. Wystarczy pół godziny. Jeśli chcesz zainwestować swoje oszczędności, powinieneś najpierw zastanowić się, jakie masz cele (np. kiedy ponownie będziesz potrzebował pieniędzy). Jeśli chcesz zainwestować na rok, opcją mogą być lokaty terminowe. Jeśli chcesz mieć dostęp do pieniędzy za 10 lub 20 lat, fundusz ETF może być dobrym rozwiązaniem. W zależności od Twojego poziomu skłonności do ryzyka. Zaletą jest, że w każdej chwili możesz mieć dostęp do swoich pieniędzy, nie musisz zawierać umowy i w razie potrzeby możesz sprzedać tylko część udziałów w funduszu. Wadą jest to, że w złych czasach na giełdzie Twoje oszczędności mogą być warte mniej niż 40000 EUR. Dlatego powinieneś myśleć długoterminowo, aby zrównoważyć ewentualne straty. Możesz też zakupić 2 lub 3 fundusze. W bankach internetowych możesz to zrobić bez prowizji. Na przykład 50% MSCI-World, 20% euro, 20% Azja i 10% monety złote.
Mój rad: Kup książkę i poczytaj trochę. Umów się potem na spotkanie w biurze ds. konsumentów i zadaj konkretne pytania. W razie potrzeby ponownie przeczytaj i podejmij decyzję. Trzymaj się z dala od doradców opłacanych za usługi. Czasami twierdzą, że doradzają niezależnie, biorą jednak pieniądze od Ciebie i sprzedają Ci swój własny produkt, na którym również zarabiają prowizję. 40000 EUR to ładna suma, ale jeszcze nie tak duża. Poradzisz sobie sam.

Napisany przez Hanomag
Finanztip uważa, że wie, jak znaleźć dobrego doradcę opłacanego na zasadzie prowizji. Oto artykuł z marca 2015 roku:
To powinieneś wiedzieć

doradca opłacany na zasadzie prowizji nie zarabia na prowizjach od dostawców produktów, ale wystawia Ci fakturę za swoje honorarium. Dzięki temu nie ma on zachęty do sprzedawania Ci nieodpowiednich produktów tylko ze względu na prowizję. Raczej doradza on faktycznie w Twoim interesie. Niestety zawód doradcy opłacanego na zasadzie prowizji nie jest kompleksowo uregulowany prawnie. Dlatego powinieneś dokładnie się z nim zapoznać. Typowo obowiązuje stawka godzinowa w wysokości 150 euro. Pierwsza konsultacja ma charakter informacyjny i powinna być bezpłatna. Zwłaszcza długoterminowo, honorarium jest zazwyczaj korzystniejsze niż prowizja, którą w przeciwnym razie płacisz za produkty finansowe.

Jak postępować

Szukaj doradcy ubezpieczeniowego w Federalnym Stowarzyszeniu Doradców Ubezpieczeniowych lub doradcy opłacanego na zasadzie prowizji za pośrednictwem formularza kontaktowego Verbund Deutscher Honorarberater (VDH). Rozpocznij swoje poszukiwania w internecie dotyczące doradcy opłacanego na zasadzie prowizji, jego statusu pośrednika, kwalifikacji i cen. Jeśli wyrobisz sobie dobre wrażenie, umów się na spotkanie z nim. Zweryfikuj jego referencje i wiarygodność podczas pierwszej konsultacji. Wymagaj pisemnej umowy doradczej i preferuj płatność za godzinę pracy.

Więcej na ten temat pod adresem: https://www.finanztip.de/honorarberat...#ixzz4YbCw2Hws

Napisany przez Tikonteroga
Moim zdaniem każdy powinien samemu zająć się budowaniem swojego majątku. Wiedzę należy czerpać nie tylko z jednego źródła, ale przesłuchiwać różne opinie, czytać różne książki lub blogi, a następnie wyciągnąć własne wnioski. YouTube również może być dodatkowym źródłem informacji. Nie polegałbym po oczach na ekspertach przy budowaniu swojego majątku. Należy rozumieć i oceniać poradę bądź rekomendacje ekspertów lub rodzaj inwestycji, w którą się inwestuje. W ostatecznym rozrachunku tylko my sami możemy zdecydować, jakie ryzyko jesteśmy skłonni podjąć. Nie ma nic złego w poświęceniu dodatkowych 150 EUR, żeby posłuchać, co ekspert proponuje. Być może otrzymamy specjalne informacje na temat określonych zależności, których nie można znaleźć w blogach, książkach ani filmach na YouTube.

Hallo,
hab mich an dem Vorschlag von centjunkie orientiert und ein Musterdepot zusammengestellt - was haltet ihr davon?

MSCI WORLD

ISHARES CORE MSCI WORLD UCITS
A0RPWH
8.000 EUR
ISHARES MSCI WORLD UCITS ETF -.....
A0HGV0
6.000 EUR

DB X-TRACKERS MSCI WORLD ENERG…..
A113FF
6.000 EUR

ASIA

DB X-TRACKERS FTSE CHINA 50 UC.....
DBX1FX
4.000 EUR
DB X-TRACKERS MSCI EM ASIA IND.....
DBX1MA
4.000 EUR

euro

DB X-TRACKERS euro STOXX 50 UCITS ETF - 1D EUR DIS
DBX1EU
4.000 EUR

UBS ETFS PLC - MSCI EMU SF UCITS ETF (EUR) A-ACC
A1JJCE
3.000 EUR
GOLD
BGF World Gold https://www.onvista.de/fonds/BGF-Worl...s-LU0055631609
974119
5.000 EUR

Napisany przez Malapascua
Twoje konto nie ma sensu, liczne podwojenia.
Tutaj możesz wykonać analizę pozycji:
https://www.morningstar.de/de/portfol...portfolio.aspx
Oto moje pozycje (zdecydowanie większa inwestycja)
Ameryka Północna
DE000A1C22M3

42,36%
EM
LU0480132876

24,39%
Europa
DE0002635307

22,22%
Azja-Pacyfik
LU0392495023

10,91%

Proporcje te zostały obliczone z średniej wartości PKB i kapitalizacji rynkowej.

Twoje depozyt jest nic niewarty, liczne podwojenia.
Tutaj możesz zrobić analizę pozycji przy użyciu narzędzia Xray:
https://www.morningstar.de/de/portfol...portfolio.aspx
Oto moje pozycje (zdecydowanie więcej inwestycji)
Ameryka Północna
DE000A1C22M3

42,36%
Rynki wschodzące
LU0480132876

24,39%
Europa
DE0002635307

22,22%
Asia-Pacyfik
LU0392495023

10,91%

Udziały zostały obliczone na podstawie średniej wartości PKB i kapitalizacji rynkowej.

Cześć,
Czy mogę zapytać, dlaczego zdecydowałeś się na kombinację Ameryki Północnej, Europy i Azji-Pacyfiku zamiast MSCI World? Czy chcesz zachować możliwość zmiany wagi w przyszłości?
Pozdrowienia

Indeks MSCI World obejmuje tylko kraje rozwinięte, a nie kraje rozwijające się.

W takim razie właściwym indeksem byłby MSCI ACWI, ale nie było go jako funduszu dywidendowego.

Napisany przez 2tneub
Świat jest nadmiernie skoncentrowany na USA. Dlatego też, nawet przy większych portfelach, sensowne jest dodanie do portfela ETF na świat także rynki wschodzące, Europę oraz ewentualnie region Pacyfiku.

Der MSCI World ma tylko kraje rozwinięte, a nie kraje wschodzące.

Jeśli tak, to MSCI ACWI byłby odpowiedni, ale nie było (lub nie ma) go jako dywidendowy.

Cześć,

teraz wydaje mi się, że źle się zrozumieliśmy. Moje pytanie brzmiało: dlaczego Ameryka Północna + Europa + Pacyfik zamiast MSCI World? EM był wyłączony z pytania. Czy nie ma dobrego ETF MSCI World, który wypłaca dywidendę?

Pozdrowienia

Czy wybierzesz rozwiązanie 1-funduszowe (MSCI ACWI), 2-funduszowe (MSCI World + MSCI EM), 3-funduszowe (MSCI World + Stoxx Europe 600 + MSCI EM) czy też 4-funduszowe (S&P 500 + Stoxx Europe 600 + MSCI Pacific + MSCI EM), zależy od indywidualnych preferencji.
Ja inwestuję w mieszankę PKB i kapitalizacji rynkowej, mam tam dość dużo pieniędzy. Dlatego dla mnie 4 fundusze są łatwiejsze. Może w przyszłości okaże się również zalecane uwzględnienie Small Cap.

Czy to rozwiązanie 1-funduszowe (MSCI ACWI), 2-funduszowe (MSCI World + MSCI EM), rozwiązanie 3-funduszowe (MSCI World + Stoxx Europe 600 + MSCI EM) czy też 4-funduszowe (S&P 500 + Stoxx Europe 600 + MSCI Pacific + MSCI EM) zależy od indywidualnych preferencji.
Ja inwestuję jako mieszanina PKB i kapitalizacji rynkowej i mam dość dużo pieniędzy zainwestowanych. Dlatego preferuję rozwiązanie 4-funduszowe. W przyszłości może być również zalecane uwzględnienie Small Cap w moim portfelu.

Malapascua, czy te 4 rozwiązania to standardowe rekomendacje, które są odpowiednie dla każdej wielkości portfela? Czy z których nie można dużo źle wybrać?
Dziękuję wszystkim za rady i opinie :-)
Miłego weekendu!

Standardowe zalecenia to te tutaj:
https://www.wertpapier-forum.de/forum/81-supertobs/
Średnie, małe, duże majątki.
Jednak obligacje państwowe w euro zastąpiłbym depozytem terminowym lub rachunkiem oszczędnościowym.

Napisany przez Spiagei
Cześć,
do tej pory nie słyszałem zbyt wielu pozytywnych opinii na temat centrów konsumenckich, dlatego raczej poleciłbym doradcę płatnego. Przy Twojej jeszcze przystępnej sumie możesz skorzystać z usług doradcy finansowego. Czy Twoja rada okaże się dobra, przekonasz się dopiero za 10 lat....
Ważne jest, aby Twój doradca najpierw przyjrzał się Twoim potrzebom i celom, a dopiero potem zalecił produkt.
Dlatego nie jestem zwolennikiem żadnych standardowych portfeli inwestycyjnych. Przecież nawet nie wiesz, czy będą one odpowiednie.
Jeśli na przykład chcesz później otrzymywać rentę z tych 40000€, to może być interesujące nawet ubezpieczenie rentowe na fundusze z gwarantowanym współczynnikiem rentowym.
Natomiast jeśli chcesz inwestować tylko na kilka lat, to bezpośrednio w fundusze. ETF-y moim zdaniem są zbyt ryzykowne na krótsze okresy inwestycji.
Pozdrawiam, Stefan

Czy chcesz natomiast inwestować tylko przez kilka lat, to lepiej wybierz bezpośrednio fundusze. Moim zdaniem ETF-y są zbyt ryzykowne na krótsze okresy inwestycyjne.

Każda inwestycja w akcje jest zbyt ryzykowna na okres poniżej co najmniej 10 lat. Aktywne fundusze również, ponadto zazwyczaj są gorsze od ETF-ów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata