Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Anulować umowę oszczędnościową mieszkaniową, otrzymać premię?

Napisany przez hausi86
Cześć,
Mam umowę oszczędnościową budowlaną w BHW w ramach taryfy D maXX 5.
Początek umowy miał miejsce w lutym 2001 roku.
Od lutego 2010 roku osiągnięto kwotę oszczędności budowlanych i pieniądze leżą tylko na koncie oszczędnościowym, powiększając się nieco tylko dzięki odsetkom.
Teraz, przed Świętami, skontaktował się ze mną mój doradca z BHW i zaproponował zakończenie umowy i wypłatę pieniędzy, ponieważ przypisanie zostało spełnione od 7 lat.
Teraz nadchodzi CO WAŻNE:
Powiedział, że jeśli wypłacę teraz pieniądze (ok. 5500 €), dojdzie do tego premia w wysokości ok. 1500 €.
W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że BHW zerwie umowę ze mną, ponieważ osiągnięto kwotę oszczędności budowlanych już dawno, a wtedy prawdopodobnie nie otrzymałbym tej premii.
Ponieważ to wydaje mi się dosyć nietypowe (dlaczego BHW miałoby mi dać 1500 €), zapytałem.
Powiedział, że tak zostało ustalone.
Nie mógł/nie chciał podać szczegółów.
Czy BHW naprawdę zamierza mi dać 1500 €?
Czy ktoś miał podobne doświadczenia?
Czy to dlatego, że chcą się mnie pozbyć, ponieważ moja umowa jest wciąż stosunkowo dobrze oprocentowana (2%)??
Dzięki za wasze odpowiedzi.
Pozdrawiam,

Napisany przez Freeliner
Przy tym kontrakcie będziesz otrzymywać dodatkowe 2,5% odsetek wstecz, jeśli zrezygnujesz z pożyczki.
Jaka jest suma w systemie oszczędzania mieszkaniowego?

Napisany przez hausi86
Kwota oszczędności budowlanych wynosi 11200 €. Czy zaznaczony na czerwono tekst jest kluczowym punktem w regulaminie dotyczącym premii?? Dziękuję.

§ 3 Oprocentowanie salda oszczędności na cele budowlane

(1) Saldo oszczędności na cele budowlane jest oprocentowane roczną stopą 2% (oprocentowanie bazowe).

(2) Jeśli oszczędzający na cele budowlane zrezygnuje z kredytu budowlanego po co najmniej 7 latach trwania umowy przy akceptacji przydziału umowy, całkowite oprocentowanie salda oszczędności na cele budowlane zostanie zwiększone wstecznie od daty rozpoczęcia umowy do 4,25% rocznie.

(3) Oprocentowanie bazowe jest naliczane na saldo oszczędności na cele budowlane na koniec każdego roku kalendarzowego. Nie jest ono wypłacane oddzielnie. Różnica między całkowitym oprocentowaniem będzie wymagana do wypłaty całego salda oszczędności na cele budowlane i zostanie wprowadzona na konto oszczędności na cele budowlane w tym czasie.

Napisany przez Freeliner
Jeśli nie potrzebujesz pieniędzy, pozwól umowie leżeć do grudnia 2019 roku. Aktualnie 2% bez ryzyka nie są takie złe, po 10 latach od przydzielenia BHW może cię wypowiedzieć. Tak więc przyjdź tuż przed terminem.

Napisany przez hausi86
Nie, aktualnie nie potrzebuję tych pieniędzy. Mój wspaniały doradca z BHW jednak powiedział mi, żebym wypłacił pieniądze natychmiast, aby otrzymać premię. Bardzo prawdopodobne jest, że BHW wtedy by mi wypowiedziało umowę, ponieważ suma oszczędności na BHW osiągnęła już dawno wymaganą kwotę, co oznaczałoby brak premii.
Czyli doradca mnie oszukał!?

Napisany przez obelix

Czy doradca mnie oszukał!?

Zakładam, że tak, ale zastanawiam się, dlaczego nie zwróciłeś się bezpośrednio do BHW? Jeśli ktoś ma wszystkie szczegóły i informacje, to jest to właśnie instytucja oszczędzania mieszkaniowego. Oczywiście również stamtąd może przyjść propozycja lub sugestia, aby zlikwidować istniejący wysokoprocentowy plan lub przenieść go na inny, ale nie musisz na to przechodzić.

Cytat Hausi86
Od lutego 2010 r. suma oszczędności została osiągnięta, a pieniądze leżą tylko na koncie oszczędności mieszkaniowych i rosną trochę tylko dzięki odsetkom.

Natomiast trudno mi uwierzyć, że suma oszczędności mieszkaniowych została osiągnięta od 2010 r. Gdy środki oszczędnościowe (bez ewentualnego bonusu) przekroczą kwotę oszczędności mieszkaniowych o jeden euro, natychmiast przed twoimi drzwiami pojawi się pracownik instytucji oszczędzania mieszkaniowego z walizką z pieniędzmi. Umowa zostanie wtedy anulowana przez instytucję oszczędzania mieszkaniowego.

Napisany przez hausi86
To prawda. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem. Dla mnie doradcą zawsze był człowiek z BHW.

Jednak suma została osiągnięta od 2010 roku. Od tego czasu dochodzą tylko odsetki itp. Otrzymałem również bezpośrednio w lutym 2010 roku pismo informujące, że suma została osiągnięta i mogę teraz odebrać środki. Tak samo było w 2012 i 2014 roku. Jednak po prostu zignorowałem te listy.

Napisany przez hausi86
By wrócić do sedna mojego pierwotnego pytania:
Ten bonus faktycznie jest zawarty w Regulaminie. Dziwnym zbiegiem okoliczności mój doradca nie mógł lub nie chciał pokazać mi tego punktu w umowie, gdy zapytałem, gdzie jest bonus odręcznie uwzględniony.
Ta informacja, że umowa z BHW z pewnością zostanie wypowiedziana tego lata, jest więc błędna, jeśli teraz dobrze to zrozumiałem.

Napisany przez obelix
[cytat=hausi86">
Jednak od 2010 roku suma została osiągnięta. Od tego czasu dodawane są tylko odsetki itp. W lutym 2010 dostałem również list, w którym napisano, że suma została osiągnięta i mogę teraz odebrać środki. Tak samo było w 2012 i 2014 roku. Jednak po prostu zignorowałem te pisma.
[/cytat]
... dla mnie niewiarygodne ... to byłoby wyjątkowe.
Przy sumie oszczędności budowlanych w wysokości np. 10 000 euro, natychmiastowa jest wypowiedzenie i rozwiązanie umowy o wysokie oprocentowanie przy saldzie powyżej 10 000,01 euro (bez ewentualnego bonusu). Zakładam, że nie mylisz tego z konieczną stopą oszczędzania dla przydziału (40/50% salda)!?

Napisany przez hausi86
Oo tak...
Pomyliłem się z pojęciami.
Kwota oszczędności budowlanych wynosi 11 200 €.
Przyrost stanu wynosił około 5500 € w lutym 2010 r., czyli połowę kwoty oszczędności budowlanych.
Dlatego też miesięczne wpłaty zostały zakończone, ponieważ od tego czasu umowa oszczędnościowa na budowę jest gotowa do alokacji.
Mam nadzieję, że teraz to bardziej pasuje.

Napisany przez hausi86
Czy te 10 lat są gdzieś ustawowo określone?
Czy jest pewne, że BHW nie wystąpi z wypowiedzeniem wcześniej?

Napisany przez Freeliner
...więc na koncie oszczędnościowym powinno obecnie znajdować się około 6300€.
Te 10 lat wynikają z różnych orzeczeń oraz, jak sądzę, z BGB (niem. Bürgerliches Gesetzbuch – Kodeks cywilny).
Sieć i fora są pełne informacji na ten temat, wystarczy poszukać w Google.

Napisany przez hausi86

....więc na tym koncie oszczędnościowym powinno być obecnie około 6300€.
Te 10 lat wynikają z różnych wyroków sądowych i również z BGB.
Sieć oraz forum są pełne takich informacji, wystarczy poszukać w Google.
Nieco mniej.
W chwili przydziału (luty 2010) saldo wynosiło 5.033€.
Na dzień 31.12.2015 (wyciąg z konta za 2016 rok jeszcze nie jest dostępny), saldo wyniosło 5.433€ z odsetkami.
Czyli teraz (31.12.2016) powinno wynosić około 5.500€.
Nadal jednak nie rozumiem, w jaki sposób obliczany jest dodatek. Przedstawiciel firmy BHW mówił o około 1500 € premii.
Przy oprocentowaniu 4,25 % od początku umowy, nie jestem w stanie osiągnąć kwoty 7000 € (5.500 € + 1.500 € dodatku) niezależnie od tego, jak przeliczam.
Czy jestem zbyt głupi do liczenia?

Napisany przez obelix
Dokładnie tak, jak podejrzewałem, umowa nie jest w pełni oszczędzona.
Jeśli alokacja nie zostanie zaakceptowana, oszczędności w ramach umowy oszczędnościowej mogą wzrosnąć do 100% (o ile nieco wcześniej!!!). Sprawdź, w jakim stopniu zachowana będzie uprawnienie do premii!
Dopiero gdy nie ma już prawa do kredytu, Bausparkasse ma możliwość wypowiedzenia umowy.
Nie ma tam okresu 10 lat.
Te informacje również mógł podać doradca.
Wskazane jest uzyskanie informacji od osób, które dokładnie wiedzą. Nie znam szczegółów poszczególnych taryf w umowach BHW oraz ewentualnych wewnętrznych regulacji.

Napisany przez 2tneub

Jednak nadal nie rozumiem, jak obliczany jest bonus. Przedstawiciel BHW mówił o około 1500 € bonusu.
Przy 4,25% od początku umowy nigdy nie wyjdę jednak na 7.000 € (5.500 € + 1.500 € bonusu), nie ważne, jakbym liczył.
Czy jestem za głupi, żeby obliczyć to poprawnie??

Bonus wynosi nie 4,25%, ale jedynie różnicę między 4,25% a normalnym oprocentowaniem 2%. Oznacza to, że bonus wynosi 2,25%.
Moim zdaniem powinno się dać obliczyć to w prosty sposób:
Zsumujesz wszystkie otrzymane odsetki w okresie trwania umowy, podzielisz sumę odsetek przez dotychczasowe oprocentowanie 2%, a następnie wynik pomnożysz przez oprocentowanie bonusowe 2,25%. Wynik będzie bonusowymi odsetkami bez efektu odsetek składanych. Jeśli uwzględniono również wsteczny efekt odsetek składanych, to rzeczywisty bonusowy odsetek powinien być nieco wyższy niż wynik mojego uproszczonego obliczenia.

Napisany przez BenniG
Posiadając jeszcze ponad 5 000 € przestrzeni między saldem a sumą oszczędności do zaciągnięcia kredytu budowlanego, możesz dokonywać kolejnych wpłat.
Radziłbym spróbować rocznie przelać 500 € na swoje konto oszczędnościowe.
Jeśli chcesz się upewnić, sprawdź, jaka może być miesięczna wpłata i ustaw przekaz stały lub zlecenie zapłaty.
Oprocentowanie premiowe jest wypłacane retroaktywnie za cały okres trwania umowy. Ponieważ jest ono trochę wyższe niż oprocentowanie podstawowe, otrzymasz więc jeszcze raz wszystkie dotychczasowe odsetki.
Ostatecznie może też być opłata za otwarcie konta, czyli 1%, czyli 112 €.
Gdy to szacuję na szybko, to nie wychodzi mi jednak 1 500 €. Ale przecież przysłowie mówi, że kto nie ryzykuje, ten nie wygrywa.

Napisany przez hausi86

Gdy to szybko podsumowuję, nie wychodzi mi to jednak nawet na 1 500 €. Ale z miąższu łapie się myszki.

Dokładnie, to na razie jest główny punkt zapalny.
Jednak od pewnego czasu nie mogę skontaktować się z moim doradcą
Dlatego na razie zostawię wszystko tak, a później jeszcze raz się nad tym zastanowię.

Napisany przez hausi86
AKTUALIZACJA:
Właśnie przypadkowo znalazłem na liście z czerwca 2014 roku od firmy BHW, w której chodziło o dodatkową płynność dla mnie (reklama), następujący komunikat na dole:
PS: Przy rozliczeniu Państwa konta oszczędnościowego otrzymają Państwo premię odsetkową.
Na dzień 31.12.2013 kwota premii wynosiła już 1.061,88 €.
Okazuje się, że około 1500 € premii teraz (na początku 2017 r.) wcale nie są tak nierzeczywiste.
Jednakże nadal nie rozumiem obliczeń.
Brzmi teraz dla mnie tak, że premia jest przewidziana bez względu na to, czy kiedykolwiek zamykam konto czy firma BHW mi wypowiada umowę.

Napisany przez 2tneub
Przybliżona suma 90 marek (ok. 46,02 €) dokładona do lutego 2010 roku przyniosła mi około 1450 € bonusu (stan aktualny). Do 31.12.2013 roku miałem bonus w wysokości około 1030 €. Różnica między 1500 € a 1061 € mogłaby być efektem odsetek składanych, o których wspomniałem.

Napisany przez hausi86
Juhu...
To całkiem dobrze pasuje.
Co miesiąc, od lutego 2001 do lutego 2010, wpłacano 80 marek niemieckich, czyli 40,90 €.
Czy mógłbyś szczegółowo wyjaśnić sposób obliczania premii?
Nie jestem zbyt zaznajomiony z obliczeniami odsetek pieniężnych i dotychczas otrzymywałem tylko bzdury.
DZIĘKUJĘ.

Napisany przez obelix

Możesz również wpłacać do 1000€ rocznie,

jak otrzymać/obliczyć te 1000€?
Ogólnie rzecz biorąc, w przypadku wielu innych kas oszczędności mieszkaniowej, przy wysokich stopach procentowych możliwa jest tylko standardowa miesięczna składka. W prosty sposób, mając kwotę oszczędności mieszkaniowych w wysokości 10 000 euro przy stopie oszczędzania na przykład 4 euro, składka wynosiłaby 40 euro miesięcznie lub 480 euro rocznie. W zależności od [zasobów] są możliwe dodatkowe wpłaty do wymaganej maksymalnej kwoty uprawniającej do otrzymania premii mieszkaniowej (512€ rocznie) oraz dodatkowych płatności pracowniczych (480€ rocznie).

Napisany przez Spiagei

jak zdobywasz/obliczasz te 1.000€?
Ogólnie rzecz biorąc, w wielu innych kasach oszczędności mieszkaniowych, przy wysokich stopach oprocentowania, możliwa jest tylko standardowa składka oszczędnościowa. Dla uproszczenia, przy sumie oszczędności mieszkaniowych w wysokości 10.000€ i stawce oszczędzania w wysokości np. 4€, oznaczałoby to 40 euro miesięcznie lub 480 euro rocznie. Wysokość dodatkowych wpłat do uzyskania wymaganej maksymalnej kwoty do otrzymania premii mieszkaniowej (512€ rocznie) oraz dodatkowych płatności VL (Vermögenswirksame Leistungen) (480€ rocznie) mogą być ustalone po uzgodnieniu.

Masz rację, ale BHW pozwala wpłacać 1024€/rok na premię mieszkaniową. Kto wie, jak długo jeszcze.

Napisany przez obelix

Masz rację, ale BHW pozwala wpłacić 1024€ rocznie na premię mieszkaniową.

jak napisałem wcześniej, wiele innych kas oszczędności mieszkaniowej również na to pozwala. Dla singli kwota dla WOP wynosi wymienione 512 euro. [Plus VL 480 euro.] Niektóre kasy oszczędności mieszkaniowej wymagają, żeby dla wpłat na WOP małżonek miał własną lub inną umowę oszczędności mieszkaniowej niż z oprocentowaniem główne. BHW?
Reprezentant BHW powinien to wiedzieć. ;-)))
Proszę zawsze dokładnie liczyć kwoty. Kas oszczędności mieszkaniowej również robią to nawet do ostatniego euro w przypadku oprocentowanych stawek. Nadpłaty są natychmiast zwracane lub w razie potrzeby przechowywane na nierozliczonym międzykontach. W najgorszym przypadku mogą prowadzić do wypowiedzenia umowy.

Napisany przez NaTwoim13
Bausparkasy muszą dopuścić najwyższą składkę dla uzyskania premii mieszkaniowej, we wszystkich taryfach! Ale co to da, jeśli osiągnę w ten sposób sumę oszczędności bausparu i to już będzie pełne, a bausparkasa może wypowiedzieć umowę lub wypłacić ją.

Myślę, że sensowniejsze może być zawarcie nowej umowy o BSV, aby odebrać tam premię mieszkaniową, można również oszczędzać w połowie, jeśli wie się, że pieniądze z wysoko oprocentowanej umowy będą potrzebne w określonym czasie X i nadal są możliwe dodatkowe wpłaty, nie osiągając sumy oszczędności bausparu.

Ponadto premia jest wypłacana w efekcie odsetek składanych odsetek, oznacza to, że przy przyznaniu udaje się, jakby stopa procentowa była od samego początku.

Kapitał bonusowy nie jest uwzględniany w saldzie do wyznaczenia oszczędności sumy oszczędnościowej.

Napisany przez BenniG

Bausparkasy muszą dopuścić do najwyższej składki dla otrzymania premii budowlanej, we wszystkich stawkach! Tylko do czego to prowadzi, jeśli w ten sposób osiągnę sumę oszczędności budowlanych i [url]konto[/url] jest pełne, a bausparkasa może wypowiedzieć umowę lub wypłacić umowę. Myślę, że w takim przypadku może być bardziej sensowne zawarcie nowego Bausparvertraga, aby odebrać premię budowlaną, można również oszczędzać połowę, jeśli wie się, że pieniądze z wysoko oprocentowanej umowy będą potrzebne w danym momencie X i są jeszcze możliwe oszczędności, nie osiągając sumy oszczędności budowlanych.

Dzięki za informacje dotyczące najwyższej składki na WBP! Więc moje 500 € nie były takie złe (512 € byłoby poprawne, dla żonatych 1.024 €).
Ale ten dobry człowiek ma przyznany Bausparvertrag od 2010 roku i wciąż różnicę w wysokości 5.000 € między saldem a sumą bauspar.
Jakie zagrożenie widzisz w osiągnięciu sumy oszczędności budowlanych?
Oczywiście, wyszło ci to ogólnie, ale nie pomaga to twórcy wątku w tym konkretnym przypadku.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, z pewnością mógłbym bardziej szczegółowo odnieść się do tej sytuacji, ale zakładam, że z ogólnie sformułowanych wypowiedzi osoby z pytaniem może ona wywnioskować potrzebne informacje.
Oczywiście powinien nadal wpłacać ratę w celu otrzymania premii mieszkaniowej.

Napisany przez obelix

Kasy oszczędności budowlanych muszą zezwolić na wpłacanie maksymalnej składki w celu uzyskania premii mieszkaniowej, we wszystkich taryfach! Ale co z tego, jeśli w ten sposób osiągnę sumę oszczędności budowlanych i konto osiągnie pełną wartość, to kasa oszczędności budowlanych może wypowiedzieć umowę lub wypłacić środki.

tutaj (nadpłata) nie była tematem. Stan konta powinien być wystarczający. Moim zdaniem nie ma potrzeby wskazywania ewentualnych innych problemów.
Oczywiście, merytorycznie poprawne.

Napisany przez Freeliner

Nie ma dziesięcioletniego okresu.

Jednak istnieje dziesięcioletni okres po przydziale. W ciągu ostatnich lat dziesiątki sądów musiały się tym zajmować

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata