Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Prawidłowy plan oszczędzania w ETF-ach Flatex

Napisany przez MrSpeedy
Cześć,
Chciałbym regularnie oszczędzać około 100-150,-€ miesięcznie z mojego konta osobistego na plan oszczędzania ETF w Flatex. Całość powinna być dość niedroga i nie niesieć zbyt dużego ryzyka. Na przykład, dla moich dzieci założyłem dwa Junior-Depots w INGDiBa. Oba inwestują w MSCI WORLD INDEX WKN: DBX1MW. Jeśli spojrzę na jego kurs na przestrzeni ostatnich 6 miesięcy, wynosi on niemal 9%.
Dokładnie tak samo chciałbym to zorganizować w moim planie oszczędzania w Flatex. Które ETF-y byłyby dla mnie odpowiednie?
Dziękuję

Napisany przez 2titan1981
Flattex nie będzie dla Ciebie odpowiedni. Przy tak niewielkiej kwocie inny model opłat byłby bardziej sensowny. W przeciwnym razie płacisz miesięcznie 5,90 €, co w najlepszym przypadku stanowi około ~3,94% prowizji każdego miesiąca ... czyli 47,20 € rocznie. Mogłoby być trochę tańsze....
Musisz najpierw znaleźć odpowiednie ETF dla Ciebie, w zależności od tego, czy Twój limit wolny od podatku jest wyczerpany i czy reszta Twoich wysiłków oszczędnościowych również pasuje. Następnie wybiera się odpowiedni lub odpowiednie fundusze, a następnie sprawdza się, który broker może je tanio umieścić w portfelu depozytowym.
I nie odwrotnie....

Napisany przez gardenha
Cześć MrSpeedy, cześć titan1981,
Krótko przejrzałem stronę internetową Flatex.
Jeśli ustawisz plan oszczędnościowy dla wymienionego wyżej ETF (automatyczne inwestowanie, więcej niż 50 EUR miesięcznie), opłata za transakcję wynosi tylko 0,90 EUR, a nie 5,90 EUR. Oznacza to 10,80 EUR rocznie. Można to łatwo znaleźć w wyszukiwarce papierów wartościowych.
Być może mała wskazówka: ETF-y Comstage i BlackRock (produkty iShares) mogą być handlowane bezpłatnie w Flatex. Może istnieje odpowiedni ETF w tym wszechświecie.

Napisany przez MrSpeedy
Okej, dzięki. Kwota wolna od podatku nie została jeszcze zużyta. Czy ktoś może polecić mi dobry fundusz ETF do oszczędzania? Chętnie również taki od Comstage lub BlackRock. Co sądzicie o tym tutaj ISIN LU0392494562?

Napisany przez 2titan1981
Na fundusz są bardziej odpowiednie dla oszczędzających, którzy już wykorzystali swoje ulgi podatkowe..... ponieważ kapitalizują. W rzeczywistości potrzebujesz czegoś, co wypłaca dywidendy i jest łatwe pod względem podatkowym.

Napisany przez gardenha
Jaka jest Twoja opinia na temat iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE), ISIN: DE000A0F5UH1?

Napisany przez MrSpeedy
To na pewno byłoby interesujące. Przedstawiłem trzy przykłady, który z nich byłby dla was najlepszy?

iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (DE), ISIN: DE000A0F5UH1iShares MSCI World UCITS ETF Inc WKN: A0HGV0 / ISIN: IE00B0M62Q58Lyxor ETF MSCI World - D-EUR WKN: LYX0AG / ISIN: FR0010315770

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata