Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Więcej głosu?

Napisany przez Shipment
Chcę się zastanowić, jak ja i moi współpracownicy możemy uzyskać większy głos w firmie. Pracuję w przedsiębiorstwie z około 50 pracownikami od pewnego czasu wiele spraw wymknęło się spod kontroli. Powoli osiągnęła punkt przesilenia. Oczywiście nie chcemy teraz indywidualnie ujawniać tego szefowi, ponieważ obawiamy się, że wtedy pojedynczy pracownicy będą mieli problem. Przejrzałem trochę internetu i często czytam o związkach zawodowych, które mogą pomóc w takiej sytuacji. Niestety nie jestem członkiem żadnej związku zawodowego, ale zgodnie z Wikipedią Verdi wydaje się być dla nas odpowiedni. Czy jednak może zdziałać coś? Drugą opcją byłby zakład pracy. Jednakże, jako że jesteśmy raczej małą firmą, brakuje nam tam zarówno wiedzy, jak i możliwej potrzeby, co Wy o tym myślicie? Zakład pracy wydaje się być najlepszą opcją. Jeśli spojrzeć, jakie wpływy miałby BR: . Rzeczywiste prawa współdecydowania zakładu pracy można znaleźć w wielu miejscach w Ustawie o Radach Pracowniczych (BetrVG): § 87 BetrVG w sprawach społecznych§ 91 BetrVG humanistyczne kształtowanie pracy§ 94 BetrVG ankieta osobowa i zasady oceniania§ 95 BetrVG dotyczące zasad wyboru personelu§§ 97 f. BetrVG wprowadzenie i przeprowadzenie zakładowych działań szkoleniowych§§ 99 f. BetrVG w sprawach personalnych§ 106 BetrVG w sprawach gospodarczych§ 112 BetrVG Plan Socjalny Źródło: https://www.afa-seminare.de/betriebs...s-betriebsrats Co byście zrobili? Pójść ścieżką związku zawodowego czy zakładu pracy? Pozdrowienia!

Napisany przez xlarge
dlaczego lub - powiedziałbym i ... z szefami, którzy wtedy zamykają swoją firmę...

Napisany przez 2tneub

Pracuję w firmie z około 50 osobami, a od pewnego czasu wiele spraw wymyka się spod kontroli. Powoli puszczają mi nerwy, podobnie jak innym pracownikom.

To zależy od tego, co rozumiesz przez wymykanie się spod kontroli. Jeśli chodzi o kwestie ekonomiczne, które idą źle lub których nie rozumiecie, to nie pomoże zarówno rada zakładowa, jak i związek zawodowy.
Jeśli chodzi o sprawy personalne, to może to być rozwiązaniem.
Często decyzje nie są zrozumiałe dla osób, które nie widzą pełnego obrazu. To jednak nie oznacza, że nie są sensowne.
Zalecam również przeanalizowanie sytuacji finansowej firmy. Szczególnie jeśli perspektywy nie są różowe, żądania związków zawodowych i rady zakładowej mogą szybko doprowadzić firmę do ruiny. Nie każdy może narzucić ceny tak, jak robią to wielkie koncerny, i przekazywać wzrosty płac X% klientom.
Osobiście mam bliskie relacje z zarządem mojego pracodawcy i mam wgląd we wszystkie liczby. Dlatego rozumiem zarówno punkt widzenia pracowników, jak i pracodawców.
Kiedyś mieliśmy w firmie dyrektora finansowego, która potrafiła skutecznie rozwiązywać problemy pracowników, filtrując je pod względem ważności i następnie zgłaszając zarządowi (bez podawania nazwisk), bez ryzyka utraty pracy. Być może jest też taka osoba w waszej firmie.
Może także warto rozważyć spotkanie w większym gronie lub co najmniej z szefem danej działu przed podjęciem drastycznych kroków poprzez radę zakładową.
Gdy widzę, ile rzeczy musi zamawiać firma (inspektor ochrony danych, ratownik pierwszej pomocy, lekarz medycyny pracy, specjalista ds. BHP, itp.), oraz osoby odpowiedzialne za wypełnianie wszystkich statystyk i dokumentacji dla państwa, zastanawiam się, kto tam jeszcze ma pracować. A potem pracodawca musi jeszcze udostępnić ludzi dla rady zakładowej, która regularnie spotyka się w czasie pracy i staje się nierezolwentna. A wszystko to, podobnie jak u ciebie, w firmie z 50 osobami.

Napisany przez benny203
Istnieją również narzędzia do przeprowadzania ankiet, za pomocą których można anonimowo zgłaszać propozycje usprawnień. Może to być również wariant do rozważenia na początek.

Napisany przez Feivel
Sugestie dotyczące poprawy nigdy nie zastąpią wartości rady pracowniczej. Skonsultuj się z związkiem zawodowym lub federacją zawodową, aby dowiedzieć się, jak założyć taką radę.

Powodzenia

Napisany przez Malapascua

Propozycje poprawek nigdy nie zastąpią wartości rady pracowników.

Szwajcaria nadal istnieje, zupełnie bez blokujących wszystko rad pracowniczych. Moja firma GmbH ma ogółem 900 pracowników. Rada pracownicza kosztuje nas prawie 4 miliony euro rocznie ze wszystkimi jej komisjami (komisja personalna, komisja gospodarcza, komisja szkoleń, komisja IT, komisja ds. kontroli jakości,...) jej opłaconymi doradcami, niekończącymi się spotkaniami, pozwaniami przeciwko decyzjom oraz całym szkoleniem, którego doświadczają członkowie rad pracowniczych.

Napisany przez Feivel
Kto twierdzi, że rada zakładowa musi wszystko blokować?
Głównym zadaniem rady zakładowej jest mediacja między pracownikami a pracodawcą, a nie polityka blokady według schematu My przeciwko wszystkiemu. Łączenie wszystkich w jedno to ciężkie oskarżenie, ponieważ nie znając Twojej firmy, może istnieć wiele rad zakładowych, które są wybierane do BR ze względu na ochronę przed zwolnieniem, ale oskarżasz niesłusznie wielu rad zakładowych, które poważnie traktują swoje zadanie w organach decyzyjnych.

Napisany przez Malapascua

Kto powiedział, że rada zakładowa musi blokować wszystko?
Głównym zadaniem rady zakładowej jest mediowanie między pracownikami a pracodawcami, a nie prowadzenie polityki blokad na zasadzie My przeciwko wszystkiemu. Uogólnianie w ten sposób jest mocne, bo bez znajomości Twojej firmy może istnieć rady zakładowe, w które wybiera się z powodu ochrony przed zwolnieniem, ale szkodzisz wielu radom zakładowym, które poważnie traktują swoje obowiązki w organach gremialnych.

To poważne traktowanie stanowi większość problemu.
Wprowadzenie nowych technologii informacyjnych stało się praktycznie niemożliwe. 2 lata czasu na zatwierdzenie przez radę zakładową z udziałem ekspertów zewnętrznych.

Napisany przez Stefanos
Pod względem wielkości firmy zdecydowanie poleciłbym wam utworzenie komitetu zakładowego. W przeszłości nigdy nie spotkałem się z komitetami zakładowymi jako blokującymi, lecz raczej jako istotne ogniwo łączące pracowników z pracodawcą. Niestety, nie każdy szef ma na sercu dobro swoich pracowników i czasami zachodzą sytuacje, które są naprawdę nie do przyjęcia - czasami z tupetem, czasami z nieświadomości. Jeśli panuje taka niezadowolenie, warto się nad tym zastanowić. W przyszłym roku odbędą się ponownie wybory do komitetu zakładowego. Możecie się o to zainteresować.
Problemy z wprowadzeniem nowych technologii informatycznych nie wystąpiły w żadnym z naszych przedsiębiorstw

Napisany przez Feivel
Większość samodzielnych działań prowadzących do kompletnego braku wiedzy rzadko wywodzi się od szefa lub zarządu. Raczej to kadra kierownicza niższa i średnia czasami przenosi na innych swoje nieuzasadnione ciśnienie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata