- wt sty 17, 2017 9:24 am
Chcę się zastanowić, jak ja i moi współpracownicy możemy uzyskać większy głos w firmie. Pracuję w przedsiębiorstwie z około 50 pracownikami od pewnego czasu wiele spraw wymknęło się spod kontroli. Powoli osiągnęła punkt przesilenia. Oczywiście nie chcemy teraz indywidualnie ujawniać tego szefowi, ponieważ obawiamy się, że wtedy pojedynczy pracownicy będą mieli problem. Przejrzałem trochę internetu i często czytam o związkach zawodowych, które mogą pomóc w takiej sytuacji. Niestety nie jestem członkiem żadnej związku zawodowego, ale zgodnie z Wikipedią Verdi wydaje się być dla nas odpowiedni. Czy jednak może zdziałać coś? Drugą opcją byłby zakład pracy. Jednakże, jako że jesteśmy raczej małą firmą, brakuje nam tam zarówno wiedzy, jak i możliwej potrzeby, co Wy o tym myślicie? Zakład pracy wydaje się być najlepszą opcją. Jeśli spojrzeć, jakie wpływy miałby BR: . Rzeczywiste prawa współdecydowania zakładu pracy można znaleźć w wielu miejscach w Ustawie o Radach Pracowniczych (BetrVG): § 87 BetrVG w sprawach społecznych§ 91 BetrVG humanistyczne kształtowanie pracy§ 94 BetrVG ankieta osobowa i zasady oceniania§ 95 BetrVG dotyczące zasad wyboru personelu§§ 97 f. BetrVG wprowadzenie i przeprowadzenie zakładowych działań szkoleniowych§§ 99 f. BetrVG w sprawach personalnych§ 106 BetrVG w sprawach gospodarczych§ 112 BetrVG Plan Socjalny Źródło: https://www.afa-seminare.de/betriebs...s-betriebsrats Co byście zrobili? Pójść ścieżką związku zawodowego czy zakładu pracy? Pozdrowienia!