Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy macie debet?

Napisany przez Agio
Właśnie założyłem konto i jestem trochę zaniepokojony. Czy to bardziej zachęca do przekazywania środków z konta?

Napisany przez 2Escorpio
Czy przekroczenie konta bankowego jest właściwe czy nie, to raczej kwestia ludzka.

Faktem jest, że jeśli nie posiadasz debetu, nie możesz go używać. Jednakże absolutna większość osób ma debet i wielu potrafi z nim dobrze zarządzać.

Napisany przez Tikonteroga

Teraz mam zorganizowany **i jestem trochę zdezorientowany. Czy to bardziej zachęca do przekraczania limitu konta?

Wielu ludziom przyznany debet przekracza limit konta. W literaturze twierdzi się również, że u osób, które regularnie przekraczają saldo konta, limit debetu staje się psychologicznie równy 0. Więc konto przekroczone do limitu jest wtedy odczuwane jak konto bez przyznanej debetowej linii kredytowej z 0 EUR salda.
W młodym wieku miałem przyznany debet, i mogę powiedzieć, że powyższe nie jest wymyślone... Obecnie nie mam już debetu...

Napisany przez BenniG
Jeśli debet zachęca ludzi do przekraczania stanu konta, to co w takim razie z tolerowanymi przekroczeniami?

Oczywiście, możliwe, że tolerowane przekroczenia generują większe koszty w postaci odsetek/prowizji, ale czy dla takich ludzi ma jeszcze znaczenie, czy to 8% czy 12%?

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Wyposażyłem się teraz w to i jestem trochę zdezorientowany. Czy to bardziej skłania do przekroczenia stanu konta?

Lepiej tego nie rób, nie ma takiej potrzeby.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

W literaturze twierdzi się również, że dla osób regularnie przekraczających stan konta, limit kredytu odnawialnego staje się psychologicznie równy zeru. Oznacza to, że konto przekroczone do limitu jest odczuwane jak konto bez udzielonego kredytu odnawialnego, z saldem wynoszącym 0 EUR.
Miałem w młodym wieku przyznany kredyt odnawialny i mogę powiedzieć, że powyższe nie jest zmyślone... Obecnie nie korzystam już z kredytu odnawialnego ...

To mogłaby być moja historia... Choć nadal mam kredyt odnawialny w wysokości 10 500 EUR, który został wcześniej założony na zakup samochodu (Musiałem zapłacić 10 000 EUR kilka dni przed ich ponownym wpłynięciem), ale saldo mojego konta od pewnego czasu jest już tylko dodatnie.

Napisany przez JacobGoma
Cześć Agio,
mam też debet, ale tylko niewielki, aby ewentualnie opłacić rachunki na koniec miesiąca, jeśli wypłata miałaby się trochę opóźnić.
Kiedyś miałem większy debet, który zachęcał mnie do przekraczania limitu, i było trudno się z niego wydostać, ponieważ debet był na takiej samej wysokości co moje dochody, i zawsze miałem na koncie +-0 na koniec miesiąca.
A jak u Ciebie? Czy regularnie przekraczałeś debet?
Pozdrowienia

Napisany przez wbs

W przypadku wielu ludzi przyznanie debetu dyspozycyjnego skłania ich do przekroczenia stanu konta. W literaturze także twierdzi się, że u osób regularnie przekraczających stan konta, limit debetu dyspozycyjnego przyjmuje psychologiczne wartość 0. Innymi słowy, konto przekroczone do limitu jest odczuwane jak konto bez przyznanego debetu dyspozycyjnego z saldem 0 EUR.
W młodym wieku miałam przyznany debet dyspozycyjny i mogę potwierdzić, że powyższe nie jest wyssane z palca... Obecnie nie korzystam już z debetu dyspozycyjnego ...

Faktycznie jest w tym trochę prawdy. W bardzo młodym wieku, jeszcze za czasów niemieckiej marki, także mi to się przytrafiło.
Wcześniej bardzo szybko ulegałam tej pokusie i myślałam no dobrze, masz jeszcze trochę.
Do dziś mam mały prywatny debet na wypadek nagłej potrzeby. Wynosi on 500 €.
Jednak od dziesięcioleci nie korzystałam z niego. A więc nie generuje mi też żadnych kosztów. Gdyby sam fakt przyznania już generował koszty, to bym go zerwała.
Znam także ludzi, którzy tkwią w pułapce debetu. Pensja zapełnia konto do poziomu 0 €, i tak toczy się koło życia.
Jednak dzięki nowym normom dotyczącym udzielania kredytów, banki muszą teraz interweniować i oferować doradztwo w zakresie obniżania kosztów, jeśli ktoś korzysta z debetu w mojej opinii powyżej 75%. Czy samo spotkanie doradcze jest jednak pomocne, mam wątpliwości.
Pozdrowienia,
Heidi

Napisany przez ichilas
Po otrzymaniu wynagrodzenia moje pieniądze są natychmiast rozdzielane na inne konta, z których potem pobierane są stałe bieżące opłaty. W ten sposób utrzymuję saldo na swoim koncie bieżącym maksymalnie na poziomie 200 €, a taki też jest limit mojego debetu. W myślach jest się praktycznie zawsze blisko bankructwa, co skutkuje mniejszymi wydatkami... i unika się pułapki debetu.

Napisany przez Ex-Studentin
Nie mam debetu i zawsze utrzymuję saldo konta na poziomie 1000€ dodatniej kwoty. Dlatego zapomniana płatność automatyczna nie stanowi dla mnie problemu.

Napisany przez Malapascua
Mam około 2 miesięczne wynagrodzenie netto (dość wysokie 12 000 €) debetu, ale 3 miesięczne wynagrodzenie na koncie oszczędnościowym. Zawsze dbam o to, aby moje normalne konto zawsze było na plusie o 1 200 €, co z reguły nie udaje się w przypadku nieprzewidzianych obciążeń (ale nigdy nie jest też na minusie). Po otrzymaniu wynagrodzenia, tysiące euro trafia na różne konta, a moje normalne konto pozostaje na plusie o 1200 € po wszystkich płatnościach. Wysoki (nieużywany) debet poprawia wynik w Schufa i zapewnia pewną elastyczność w przypadku szybkiej potrzeby gotówki.

Napisany przez Liter
Tak, o ile wiem, w moim banku automatycznie ustawiany jest debet. Dzieje się to automatycznie przez system. Oblicza on odpowiedni debet na podstawie danych systemowych. Jeśli ktoś chce, może ponownie go dezaktywować. Ja tak zrobiłem, ponieważ nie potrzebuję debetu. Jeśli przez przypadek przekroczysz stan konta, ponieważ zapomniałeś przelać pieniędzy, doradca udzieli ci kredytu oraz zadzwoni, aby omówić transakcję.

Napisany przez wbs

Korzystane konto debetowe poprawia wynik w Schufie i daje trochę elastyczności w razie szybkiej potrzeby gotówki.

Jednakże, aby to zadziałało, bank udzielający konta debetowego musi także zgłosić to do Schufy.
Jednak nie wszystkie instytucje tego dokonują.
Pozdrowienia,
Heidi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata