Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Signal Iduna dostosowuje ABB; teraz pobiera opłatę za usługę.

Napisany przez BenniG
Cześć wieczorem,

analogicznie do LBS, teraz również Signal Iduna pobiera opłatę za usługi w wysokości 15 € rocznie.

W umowie sprzed roku w dziale „Prowadzenie konta” (§14) napisano, że konto oszczędnościowe jest prowadzone jako konto bieżące, a wyciąg z konta można odwołać w ciągu 2 miesięcy.
Ponadto w dziale „Opłaty i koszty” (§15) napisano, że za specjalne usługi pobierane są opłaty zgodnie z aktualną tabelą opłat.

Teraz w dziale „Dostosowanie umowy” napisano:
Do tej pory za każdą dodatkową usługę, która nie jest częścią regularnego przebiegu umowy o oszczędzanie mieszkaniowe, naliczano opłatę zgodnie z aktualną tabelą opłat.
Z dniem 1 stycznia 2017 zmieniliśmy model cenowy i wprowadziliśmy roczną opłatę za usługi... Wysokość opłaty za usługi wynosi 15 EUR.
Zmiana w umowie została zgłoszona organowi nadzoru finansowego BaFin, a §15... został uzupełniony.

...możesz zaprotestować przeciwko tej zmianie pisemnie, zachowując termin czterech tygodni.

Więc ludzie, sprzeciwiajcie się, jeśli nie chcecie dokonywać zmian.

Pozdrowienia
BenniG

Napisany przez uwehaensch
Tak właśnie, pauschalna opłata w wysokości 15 euro to skandal.

Napisany przez NoPlan
To, co mnie powoli zastanawia: LBS Bayern, LBS Sachsen, Debeka, teraz również Signal Iduna i kto wie, która kasa oszczędnościowa dołączy następnie. Czy wszyscy się dogadali i czy takie ustalenia w ogóle są legalne?

Napisany przez BenniG
Zastanawiam się w szczególności, co oznacza z pozostałymi starymi umowami. Czy są to tylko umowy zawarte przed zmianą warunków, czy też umowy, które mają już ponad 5 lat i dają korzystne oprocentowanie. Moja umowa jest aktualna. Czyli jeśli nie złożę sprzeciwu, musiałbym płacić około 15 € co miesiąc przez około 20 lat. Razem 300 €.

Próbowałem również znaleźć tabelę opłat w internecie, niestety bez powodzenia. Poprosiłem jednak o nią w moim sprzeciwie. Jeśli ktoś ma ją pod ręką, może opublikować poszczególne pozycje tutaj.

Napisany przez obelix

Co mnie powoli zaczyna dziwić: LBS Bayern, LBS Sachsen, Debeka, teraz również Signal Iduna i kto wie, która kasa oszczędnościowo-budowlana jeszcze dołączy. Czy wszyscy się dogadali i czy takie porozumienia są w ogóle legalne?

To nie jest zaskakujące, wszystkie kasy oszczędnościowo-budowlane od lat walczą o swoje przeżycie finansowe z powodu długotrwałej niskiej stopy procentowej oraz nadal licznych w swoim portfolio wysokich stóp procentowych. Bez matki w tle i dobrze prosperującego działu operacyjnego niektóre z nich już musiałyby zamknąć swoje drzwi. Akcjonariusze rezygnują (z konieczności) z wypłat zysków.
Ogólnie rzecz biorąc, kasy oszczędnościowo-budowlane wiedzą, co dzieje się u innych. W tym konkretnym przypadku wszyscy i tak konsultują się, jak można generować dodatkowe dochody. To nie jest tajemnica. Istnieje również kilka grup roboczych, w których reprezentanci poszczególnych kas oszczędnościowo-budowlanych regularnie się spotykają. Także to dotyczy m.in. punktów tego rodzaju.

Oto link do podobnego wpisu (LBS):

Napisany przez BenniG
Ciekawe jest, że ani LBS, ani Signal Iduna nie umieściły na swojej stronie internetowej nowych warunków ubezpieczenia ABB. Dotychczas można pobrać tylko te sprzed zmiany:
Signal Iduna z dnia 21.03.2016
Ostdeutsche LBS z dnia 21.3.2016
Przy zakupie online wciąż dostarczane są stare warunki jako informacje przedumowne.
Chciałoby się wiedzieć, czy zawierając umowę tam, faktycznie korzysta się z starych warunków i w jaki sposób uwzględnia się zmianę.

Napisany przez NoPlan

W zasadzie bausparkassen są wzajemnie zaznajamiane z tym, co dzieje się u innych. W tym konkretnym przypadku wszyscy doradzają sobie, jak można generować dodatkowe dochody. To żadna tajemnica. Istnieje również kilka grup roboczych, w których przedstawiciele poszczególnych bausparkassen regularnie się spotykają. Także tam m.in. rozpatruje się takie kwestie.

Interesująca informacja. Nie wiedziałem o tym.
@BenniG: Również mnie dziwi, że obejmuje to wyglądające na niedawno zawarte umowy, a nie tylko stare umowy. Chociaż, właściwie już się niczym nie zdziwię...
Edycja: W międzyczasie pojawił się interesujący artykuł Fundacji Warentest na ten temat: https://www.test.de/Debeka-Neue-Gebu...ich-5132973-0/

Napisany przez BenniG
Dziś otrzymałem odpowiedź listowną:
Otrzymaliśmy Państwa sprzeciw wobec naszych zmian w Regulaminie ABB stanowiącym podstawę Państwa umowy. Państwa możliwość sprzeciwu odnosi się wyłącznie do obciążenia opłatą za usługi.
Niniejszym potwierdzamy, że sprzeciw został uwzględniony.
Wymagana opłata za usługi została już zwrócona.
Tabela opłat nie została do mnie wysłana.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata