Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Co robić w przypadku dostosowania współczynnika renty w Allianz Riester?

Napisany przez omega3
Hallo, dostałem dopasowanie mojego czynnika emerytalnego Allianz RiesterRente InvestGarantie z 2,75% na 1,75%. Gwarantowana wartość emerytury pozostała niezmieniona, ale czynnik emerytalny został obniżony z 37,36 € / 10.000 € do 31,99....

Umowa jest z grudnia 2006 roku i obowiązuje do 31.12.2045 roku.

Wartość umowy w przypadku śmierci wynosi 13.560,08 €, a udział w nadwyżce wynosi 165,39 €.

Czyli razem 13.725,47 €. Kwota gwarancji wynosi 74.246,00 €. Płatność roczna wynosi 2100 € po odjęciu 156 € dodatku.

Fundusze:

- Carmignac Investissement A
FR0010148981
19.01.2017
1,66169
1.171,27 EUR
1.946,29 EUR

- DWS Deutschland
DE0008490962
19.01.2017
6,75408
210,81 EUR
1.423,83 EUR

- Fidelity Funds - European Fund A-Acc-EUR
LU0238202427
19.01.2017
126,39009
14,80 EUR
1.870,57 EUR

- Flossbach v. Storch SICAV Multi. Opp.
LU0323578657
19.01.2017
5,81597
228,78 EUR
1.330,58 EUR

Całkowita wartość funduszy: 6.571,27 EUR

Jak powinienem zareagować na to dopasowanie w dół? To dopasowanie jest jednostronne, jeśli stopy procentowe wzrosną, w najlepszym wypadku otrzymam ponownie 2,75%. Chociaż w to także wątpię, ale całość wydaje się bardzo jednostronna....

Napisany przez uwehaensch
Nie możesz zrobić nic, ponieważ w każdej umowie Allianz jest klauzula powiernicza, która dokładnie to zezwala. Taką sytuację można było uniknąć wybierając ubezpieczyciela i umowę bez takiej klauzuli.

Napisany przez omega3
I co moglibyście mi poradzić, jeśli nie mogę nic zrobić?

Napisany przez omega3
Dobrze, niczego nie zalecaj.

Napisany przez Matthew Pryor
Podstawowo są 4 opcje:
a)Kontynuacja
b)Wypowiedzenie umowy
c)Zwolnienie z obowiązku wpłat
d)Przeniesienie do innego dostawcy
Poinformuj się, zapoznaj z treścią, to przyniesie znacznie więcej korzyści niż tysięczny wątek, w którym typowi podejrzani zabawnie się kręcą.

Napisany przez BenniG
Mówią mi:
Twój obecny współczynnik rentowy opiera się na stopie zwrotu wynoszącej 2,75%. Obniżamy tę stopę zwrotu do 1,75%. W wyniku tego współczynnik rentowy zmienia się z dotychczasowych 40,10 na przyszłe 34,22.
Jednak moja data rozpoczęcia ubezpieczenia to także 1.12.2004 r.
Zastanawiam się, czy powinniście również podnieść stopę zwrotu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej dziedzinie?

Zastanawiam się, czy muszą również podnieść stopę procentową. Czy ktoś się na tym zna?

Allianz obiecuje maksymalną stopę zwrotu i zastrzega sobie możliwość jej obniżenia warunkowo. Wszystko zgodne z prawem. I nie, nie ma prawa do zmiany w górę.

Napisany przez omega3
Gdzie mogę znaleźć rzetelne informacje, aby móc zdecydować się na jedną z 4 opcji?

Napisany przez Tikonteroga

W zasadzie istnieje 4 opcje:
a) Kontynuacja
b) Wypowiedzenie umowy
c) Bezpłatna kontynuacja polisy
d) Przeniesienie do innego dostawcy
Dowiedz się, przeczytaj, to przyniesie znacznie więcej niż tysięczny wątek, w którym zwykli podejrzani chodzą sobie po omacku.

e) Uzyskaj dzieci i otrzymaj zasiłki od państwa...

e) Dostają dzieci i otrzymują zasiłki od państwa...

Wracamy więc do punktów a), b), c) lub d).

Napisany przez omega3
Gdzie mogę teraz znaleźć pełne informacje? Niestety to nie zostało odpowiedziane, więc nie mogę ocenić opcji a - d.

Napisany przez Bayern1985
Podczas nauki również skorzystałem z tego Riester... Dostałem tę samą wiadomość:
Twój obecny współczynnik rentowy opiera się na stopie oprocentowania wynoszącej 2,25%. Obniżamy tę stopę do 1,75%. W rezultacie współczynnik rentowy zmieni się z dotychczasowych 36,57 na 34,06.
Ze względu na wysokie koszty umowy i powyższą klauzulę, już zawiesiłem opłaty za mój Riester.

Napisany przez BenniG
Teraz mamy 3 dostosowania,

z 37,36 € na 31,99 €, co stanowi 85,6% wartości sprzed grudnia 2006 r. przy okresie trwania do 31.12.2045
z 40,10 € na 34,22 €, co stanowi 85,3% wartości sprzed grudnia 2004 r. przy okresie trwania do 31.12.2051 i
z 36,57 € na 34,06 €, co stanowi 93,1% wartości sprzed.

Jak te dostosowania są ze sobą powiązane?

Napisany przez omega3

Gdzie teraz mógłbym się wyczerpująco dowiedzieć? Niestety, to nie zostało odpowiedziane, więc nie mogę ocenić opcji a - d.

Szkoda, że nikt już nie zabiera głosu.

Jak te dostosowania się mają ze sobą skorelować?

Trzeba tutaj dokonać pewnej różnicy. Pojęcie czynnika rentowego dotyczy właściwie rent emerytalnych związanych z funduszami. Należą do nich również hybrydowe modele, takie jak produkt Allianz. Jeśli teraz stopa procentowa zostanie obniżona, oznacza to, że środki niezbędne do zapewnienia gwarancji składek muszą być, w uproszczeniu mówiąc, zwiększone. Pozostaje mniejszy udział, który jest dostępny do wolnego inwestowania. To naturalnie zmniejsza wynik końcowy, ponieważ pierwotne założenie nie może już być utrzymane. W rezultacie następuje też obniżenie czynnika rentowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata