Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odrzucono dodatkową wpłatę do umowy oszczędnościowej.

Napisany przez lumirel
Cześć wszystkim,
mam do was pytanie do was i byłoby świetnie, gdyby ktoś mógł mi na nie odpowiedzieć.
Najpierw kilka danych orientacyjnych:
Ubezpieczyciel: Aachener Bausparkasse AG
Tarif: F 2.06
Kwota budżetu: 10 000 €
Minimalna kwota oszczędzania: 5 000 €
Składka regularna*: 40,00 €
Oprocentowanie oszczędności: 1,00 %
Data zawarcia umowy: 2008
Obecne saldo: ~ 1 600 €
*Uwaga dotycząca składki regularnej:
Większe składki oszczędnościowe i dodatkowe wpłaty skracają czas oszczędzania; założenie to zależy od zgody Aachener Bausparkasse.
Umowa budżetowa była długo niesystematycznie regulowana i jest regularnie regulowana od 2016 roku (40,00€ inkl. VWL miesięcznie).
Chciałem dokonać dodatkowej opłaty na tę umowę budżetową, aby szybciej osiągnąć minimalną kwotę oszczędzania i tym samym zawiesić tę umowę budżetową na etapie około 90% od minimalnej kwoty oszczędzania.
Motywacją jest fakt, że chcę zawrzeć nową umowę budżetową ze względu na obecnie niskie oprocentowanie kredytu hipotecznego i chcę użyć miesięcznych składek związanych z tą nową umową.
Ponadto umowa budżetowa z Aachener moim obecnym zdaniem nie jest zbyt atrakcyjna zarówno pod względem kwoty kredytu, opłaty początkowej (100,00€), jak i oprocentowania, dlatego korzystna decyzja to zawieszenie tej umowy najszybciej jak to możliwe przy stałej składce regularnej do minimum 2023 roku.
Umowa została zawarta głównie w celu otrzymania składek pracodawcy, warunki były drugorzędne.
Aachener odrzuca kategorycznie prośbę o dokonanie dodatkowej wpłaty, niezależnie od jej wysokości.
Dla mnie jest to nieco niezrozumiałe w kontekście stosunkowo niskiego oprocentowania i minimalnej kwoty oszczędzania, ale ja przynajmniej nie widzę sposobu na obejście/rozwiązanie tego.
Chciałbym teraz zapytać Was, jak oceniacie ogólnie tę umowę (może podobnie jak ja), albo czy macie jakieś ciekawe spostrzeżenia,
jak najlepiej postępować z tą umową dalej.

Z góry dziękuję i życzę ciepłych pozdrowień w tym mroźną pogodę!

Napisany przez NaTwoim13
1% będzie podstawowym oprocentowaniem, myślę, że zostanie tam zdeponowany kapitał premiowy w przypadku rezygnacji z pożyczki.
Jakie masz cele? Chcesz uzyskać korzystne oprocentowanie pożyczki budowlanej wraz z wpłatami?

Napisany przez obelix
Przy planowanej oszczędności na poziomie 90%, mało będzie zainteresowania kredytem hipotecznym. Czy stopa procentowa kredytu w ogóle jest dobra, to już inna sprawa.

Łatwo sobie wyobrazić, że nawet dla umów oprocentowanych na poziomie 1% odrzucane są dodatkowe wpłaty. Przy odsetkach powyżej 1% na konto oszczędnościowe, tradycyjnie są one bardziej popularne. Kasy oszczędnościowe zasadniczo toną w środkach klientów. Gdzie mają je ulokować? Jedynie ograniczona ilość może zostać wykorzystana jako środki finansowe, np. na zaliczki z tytułu kredytów. Z drugiej strony, na to trzeba ponownie tworzyć kapitał własny. Skąd go wziąć? To jest problem większości kas oszczędnościowo-budowlanych.

Napisany przez lumirel
Stopa procentowa kredytu wynosi od 2 do 3,75% w zależności od tego, czy środki są długoterminowe czy krótkoterminowe. Co do premii, nie mogę tego wywnioskować z ABB. Chętnie przyjmę korektę, ale nie uważam, że stopa procentowa kredytu jest istotnym argumentem dla tego kontraktu ze względu na niską sumę oszczędności budowlanych. Z sumą oszczędności budowlanych np. 40 000 €, mógłbym patrzeć na to inaczej. Ten przykładowy kontrakt był pierwotnie przeznaczony wyłącznie do oszczędzania oraz, jak wspomniano, niezaprzepaszczania środków z pracowniczych programów oszczędnościowych. Może w przyszłości, jeśli jest to możliwe, rozważona jest zmiana na inny kontrakt, ale równie dobrze zgromadzone środki mogą być wykorzystane na inne, alternatywne finansowania. Faktycznie, z tak niską sumą oszczędności budowlanych, nie ma w planach żadnego finansowania budowy / nieruchomości mieszkalnych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata