Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Program mieszkań własnościowych i częściowe wynajmowanie

Napisany przez sera
Cześć,
Mam następujące pytanie:
Aktualnie buduję Dom. Zamierzam się tam wprowadzić! Jest to warunek konieczny do skorzystania z programu własności mieszkaniowej oferowanego przez Bank KfW! Teraz mam następujące zmartwienie: Mój chłopak chciałby również zamieszkać w domu. Aktualnie otrzymuje on Bafög, ponieważ jest uczniem szkoły i musi samodzielnie utrzymać się finansowo. Czy mogę sporządzić dla niego umowę najmu lub coś podobnego, aby mógł nadal otrzymywać Bafög, gdy będzie mieszkał ze mną? W końcu nie jestem w stanie utrzymać nas obojga.
Pozdrowienia, Sera

Napisany przez 6Bankkaufmann
A co ma wspólnego posiadanie nieruchomości KfW z tym, czy Twój przyjaciel wprowadza się czy nie? Przecież on nie jest właścicielem ani pożyczkobiorcą. Czy możesz po prostu zabrać swojego przyjaciela do mnie, czy też nie może on zamieszkać u Ciebie za darmo ze względu na Bafög?

Napisany przez sera
Jeśli byłbym w stanie utrzymać nas oboje z mojej pensji, mógłby on mieszkać u mnie bezpłatnie i nie potrzebowałby stypendium. Ponieważ jednak nie jest to możliwe, musi on udowodnić urzędowi ds. stypendiów, że sam ponosi koszty swojego utrzymania. Stąd moje pytanie. Jeśli mieszkam tam sam, czy mogę wynająć mu w zasadzie umeblowany Dom jak współdzielenie mieszkania lub coś w tym stylu?

Napisany przez Daukind
Oczekujesz tutaj wskazówek, jak oszukiwać nasze pieniądze podatkowe? Dość bezczelne...

Napisany przez sera
To nie ma nic wspólnego! Po prostu się informuję!
Mogłeś powiedzieć to przyjaźnie, bo gdybym był tego świadomy, nie zapytałbym! Uważam, że jest to oburzające, że tak piszesz!

Napisany przez hoehlenbewohner
Od kiedy urząd Bafög interesuje się wydatkami?
W moich czasach istotne było to, czy miejsce nauki jest wystarczająco daleko od domu rodzinnego oraz czy dochód i majątek rodziców i własny nie przekraczają określonych granic.
Nie pamiętam, żebym kiedykolwiek musiał udowadniać koszty.
Dopóki nie jesteście małżeństwem, sytuacja mieszkaniowa nie powinna być istotna dla urzędu, sądzę.
https://www.bafoeg-aktuell.de/bafoeg/bedarf.html

Napisany przez vision
Mój syn musiał przedstawić umowę najmu na ten semestr. Od sierpnia wiele się zmieniło.

Napisany przez Hanomag

Ważne było w moim czasie, że miejsce studiów/szkoły jest wystarczająco oddalone od domu rodzinnego oraz że dochody i majątek rodziców i własne nie przekraczają pewnych granic.

Tak właśnie było w przypadku moich dzieci. Jak tylko zamieszkały poza domem, dostawały dofinansowanie na wynajem mieszkania.

Cytat od Daukind
Oczekujesz tutaj wskazówek, jak oszukiwać nas na podatkach? Dość zuchwałe...

Według mnie zuchwałe jest tylko Twoje oskarżenie.

Cytat od vision
Mój syn musiał przedstawić umowę najmu na ten semestr. W końcu od sierpnia wiele się zmieniło.

Być może urząd chciał upewnić się, że nie mieszka w mieszkaniu rodziców?

Napisany przez Daukind

Odważne wydaje mi się jedynie twoje zarzuty

To nie jest zarzut, lecz stwierdzenie. To samo, co gdybyś zawarł z dziećmi umowę najmu pro forma. To po prostu oszustwo na systemie socjalnym

Napisany przez MissTake
Niezależnie ?
Otrzymuje on stałą kwotę w wysokości 250€
Więc nie trzeba tu umowy najmu. Chyba że chodzi o zdobycie większej sumy pieniędzy przez Hartz4.
W przeciwnym razie wprowadza się i koniec.

Napisany przez Hanomag

W moich czasach istotne było, aby miejsce nauki/szkolenia było wystarczająco odległe od domu rodzinnego i ...

To nawet nie jest konieczne.

Cytat od Daukind
To nie jest oskarżenie, lecz stwierdzenie.

To nadal pozostaje oskarżeniem.

Byłoby to to samo, co gdybyś zawarł z dziećmi umowę najmu pro forma. To po prostu oszustwo na systemie socjalnym

I kontynuujesz swoje złośliwe oskarżenia. Zwłaszcza że musiałbym dodatkowo opodatkować dochody z najmu. Proszę najpierw się porządnie zorientować, zanim napiszesz takie bzdury. Skoro i tak tego nie zrobisz, chcę Ci pomóc.
Oto coś odpowiedniego na ten temat:

Koszty najmu są ryczałtowe i zależą tylko od tego, czy mieszkacie u rodziców podczas studiów czy nie.
Jeśli nie mieszkacie u rodziców, musicie to udowodnić np. za pomocą umowy najmu lub zaświadczenia meldunkowego (VwV 12.2.20). Nie ma znaczenia, jak daleko znajduje się wasze własne mieszkanie od domu rodzinnego. Możecie więc mieszkać także w bezpośrednim sąsiedztwie rodziców i otrzymywać wyższy ryczałt mieszkaniowy za zamieszkanie poza domem rodzinnym.
Ważne jednak jest: Mieszkacie u rodziców, jeśli mieszkanie, które zamieszkujecie, należy do waszych rodziców (niezależnie od tego, czy musicie płacić czynsz czy nie). Jeśli wasi rodzice (lub jeden z rodziców) są jedynie współwłaścicielami mieszkania, obowiązuje to tylko wtedy, gdy udział współwłasności wynosi co najmniej 50% (VwV 12.3a.1 lub 13.3a.1).

Napisany przez Daukind
Hanomag,

rozumiem, dlaczego większość tutaj już nie dyskutuje z Tobą. To nie ma sensu. Twój intelekt znacznie na to nie wystarcza.

Napisany przez Hanomag

Hanomag,
mogę zrozumieć, dlaczego większość tutaj już nie dyskutuje z tobą. I tak nie ma to sensu. Twój intelekt jest zdecydowanie niewystarczający.

A dlaczego większość - jak ty w tym przykładzie - wychodzi na krótszą? Ich inteligencja jest nawet niższa od mojej?
Poza tym moje główne zainteresowanie bardziej leży w informowaniu niż w dyskutowaniu.

Napisany przez NaTwoim13
Przyjaciele, proszę, zachowajcie spokój, rozmawiam jeszcze z Hanomagiem, oczywiście także z innymi
Daukind, dlaczego to jest nieakceptowalne? Przecież TE ma też koszty wobec swojego partnera życiowego. Czy nie jest uzasadnione pytanie, czy powinien on uczestniczyć w tych kosztach, korzystając z pomocy w tym zakresie? Po co jest Bafög? Czy myślisz, że powinien mieszkać za darmo i nie korzystać z jakiejkolwiek pomocy finansowej, skoro istnieje taka możliwość i korzystają z niej inni?
To dziwne, że ja dostaję prowizję, chcę więcej, a TE jest oskarżana o zrzędzenie na koszt społeczeństwa. Hanomag uczestniczy z zerowym intelektem itd. itd. itd., a Matthew klaskający cicho i cicho w tle bije brawo. Zastanawiam się, z czego żyjecie i jeśli wasz intelekt opiera się także na kierunkach studiów, z których finansowaliście to w tamtym czasie i dzisiaj żyjecie!!!

Napisany przez sera
Tutaj rozwinęła się dyskusja o.O
Czyli czy program własności mieszkania Kfw, który zakłada, że muszę tam mieszkać osobiście, koliduje z faktem, że pozwalam komuś mieszkać ze mną na podstawie umowy najmu?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Sera, ja bym to inaczej podejście. Czy dla współlokatora istnieje oddzielna zamknięta jednostka mieszkaniowa, w której mógłby mieszkać samodzielnie?
Raczej nie, prawda?
Program mieszkaniowy KfW jest przeznaczony dla właścicieli nieruchomości do własnego użytku.

Napisany przez NaTwoim13
Co to jest więc własny właściciel nieruchomości?????

Człowieku, jeśli nieruchomość jest wykorzystywana przez właściciela i jest podnajmowana, to w ogóle nie jest to szkodliwe dla KfW. Jeśli kupię budynek z 3 mieszkaniami i wynajmę 2 z nich, to nadal mogę skorzystać z programu 124.

W ogóle nie rozumiem tego całego bełkotu bankowca!!!!

Napisany przez sera
Dziękuję za odpowiedzi! Więc to nie jest oddzielne mieszkanie. Będziemy mieszkać razem w jednym domu. Umowa podnajmu będzie więc konieczna, jeśli teraz dobrze rozumiem.

Napisany przez Hanomag

Umowa podnajmu jest więc ważna, jeśli teraz dobrze to zrozumiałem.

Urzędowi ds. finansowania studiów (BAföG) prawdopodobnie wystarczy zaświadczenie meldunkowe Twojego przyjaciela. Jeśli zawierasz umowę podnajmu, musisz być może opodatkować dochody z najmu w urzędzie skarbowym.

Napisany przez sera
Okej, teraz wiem. Dziękuję za odpowiedź!

Napisany przez Daukind

Daukind, dlaczego to nie jest akceptowalne?

TE miało na celu jedynie udawanie (umowy najmu, która nie ma na celu wywoływania żadnych praw i obowiązków, ani przepływu pieniędzy, ani (wyimaginowane) opodatkowanie pieniędzy), aby partner otrzymał świadczenia socjalne. TO nie jest akceptowalne.
Dyskusja o tym, kiedy i czy w ogóle wypłacane jest Bafög, została otwarta przez Hanomag. Jak zawsze całkowicie nie na temat i nie związane z pytaniem...

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Ten obecnie otrzymuje stypendium Bafög, ponieważ uczęszcza na szkołę i musi sobie zapewnić środki do życia. Czy mogę sporządzić dla niego umowę najmu lub coś podobnego, aby mógł nadal pobierać Bafög, gdy mieszka ze mną? Przecież nie jestem w stanie utrzymać nas obojga.
Pozdrowienia, Sera

Może się mylę, ale czy to nie chodzi tylko o Bafög, które musi on jednak spłacić, czyż nie??

Napisany przez Hanomag

TE miała jedynie na celu postawić pytanie (odgrywając umowę najmu, która nigdy nie miała ujawniać żadnych praw i obowiązków, nie miała przepływać żadna gotówka, ani nie miała być opodatkowana (wyimaginowanymi) pieniędzmi), aby jej partner otrzymał świadczenia socjalne. TO nie jest akceptowalne.

Dyskusję na temat kiedy i czy w ogóle wypłaca się stypendia Bafög rozpoczął Hanomag. Jak zawsze kompletnie oddalając się od tematu i pytania...

Jeśli chodzi o nasze intelekty: Nawet nie zdajesz sobie sprawy, że to właśnie Ty kompletnie chybicie się z zazdrością, lekceważąc całą sytuację.

Napisany przez MissTake

Wiele może się mylę, ale chodzi tylko o Bafög, który musi zwrócić, prawda ??

Nie, to jest SchülerBAföG = 100% dotacja
studienBAföG = 50% dotacja + 50% pożyczka ograniczona do 10 000€

Napisany przez Daukind

Może się mylę, ale chodzi przecież tylko o Bafög, które on musi zwrócić, prawda ??

Nie, nie musi?
To, że Hanomag dziękuje za ten post, znowu wiele mówi...

Napisany przez Hanomag

Nie, SchülerBAföG = 100% dotacji
studienBAföG = 50% dotacji + 50% pożyczki do wysokości 10 000€

To z pewnością prawda, ale nie zmienia faktu, że dla autorki tematu głównie chodziło o BAföG, a nie jak sugeruje Daukind:

Cytat od Daukind
Dyskusja na temat tego, kiedy i czy w ogóle wypłacane jest BAföG, została rozpoczęta przez Hanomag. Jak zawsze zupełnie nie na temat i obok pytania...

Napisany przez Daukind

To prawda, ale to nie zmienia faktu, że głównym zainteresowaniem autora wątku było BAföG, a nie tak jak twierdzi Daukind:

Autorem wątku było zdobycie Bafög (czyli zasiłków społecznych) poprzez fałszywy kontrakt najmu. To, że kontrakt najmu wcale nie jest konieczny do uzyskania Bafög, zupełnie nie ma znaczenia.

Napisany przez Hanomag

Ten użytkownik miał zamiar oszukać Bafög (czyli świadczenia socjalne) poprzez fikcyjną umowę najmu.

Cytat od Daukind
Dyskusja na temat kiedy i czy w ogóle wypłacane są świadczenia Bafög została następnie rozpoczęta przez Hanomag. Jak zawsze zupełnie nie na temat i obok pytania...

No dobra, to teraz jak jest naprawdę?

To, że umowa najmu nie jest w ogóle konieczna do otrzymania świadczeń Bafög, jest kompletnie nieistotne.

Odpowiedział jednak na pytanie użytkownika.
I teraz się wyłączam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata