Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Wypadek pod wpływem alkoholu - odszkodowanie z ubezpieczenia komunikacyjnego

Napisany przez MrCrunk
Cześć,
chciałbym krótko opisać moją sytuację:
W grudniu 2015 miałem wypadek (szkoda majątkowa w przypadku stojącego samochodu + własny samochód całkowicie zniszczony) pod wpływem alkoholu. Poziom alkoholu wynosił 1,60 promila.
Moje ubezpieczenie pokryło szkodę dla innego samochodu, ale wzięło odemnie regres. To zrozumiałe.
Jednak dostałem także odszkodowanie z ubezpieczenia komunikacyjnego dla mojego samochodu. Zakładam, że muszę zwrócić je w całości!? Czy może tu też zachodzi jakaś forma regresu tylko w określonym procentowym udziale?
W październiku otrzymałem żądanie regresu od mojego ubezpieczenia w przypadku szkody na innym samochodzie. Dlaczego jeszcze nie usłyszałem nic od mojego ubezpieczenia z powodu odszkodowania komunikacyjnego?
Byłbym wdzięczny za pomoc kogoś tutaj.

Re: Wypadek pod wpływem alkoholu - odszkodowanie z ubezpieczenia komunikacyjnego

Napisany przez Hanomag

Jednakże otrzymałem także odszkodowanie Kasko za mój samochód. Zakładam, że muszę to zwrócić w całości!? Czy może być tutaj sytuacja, że będę zobligowany do zwrotu tylko pewnego procentu?

Z reguły zostaniesz obciążony pewnym procentem zależnym od ciężkości sytuacji. Jednakże jest to kwestia uznaniowa. Najlepiej sprawdź warunki dotyczące świadczeń Kasko w przypadku rażącego niedbalstwa.

Napisany przez didi317
Dobrze. Najpierw weź umowę w dłoń. Niestety, nie można na to udzielić ogólnej odpowiedzi.

Napisany przez mari1978
Tak, jak znam ten temat, wygląda to ponuro. Ale oczywiście zawsze dobrze jest najpierw sprawdzić dokumentację

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata