Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy jest możliwe połączenie emerytury ustawowej i emerytury kapitałowej Rürup?

Napisany przez bananalars01
Cześć,
Jeśli dobrze zrozumiałem, jako freelancer w 2017 roku mogę wpłacić 23 362 euro na dodatek do emerytury Rürup (84 procent podlega odliczeniu podatkowemu).
Chciałbym jednak zrobić następujące rzeczy:
Dobrowolna wpłata do Ubezpieczenia Emerytalnego z maksymalną kwotą, 14 240 euro (1 187 euro miesięcznie).
Czy można dodatkowo wpłacić różnicę między 23 362 euro a 14 240 euro na dodatek do emerytury Rürup?
Czy taka kombinacja jest dozwolona?
Pozdrowienia
Lars

Re: Czy jest możliwe połączenie emerytury ustawowej i emerytury kapitałowej Rürup?

Napisany przez Hanomag

Jeśli dobrze to rozumiem, jako osoba prowadząca działalność gospodarczą mogę w roku 2017 wpłacić 23 362 euro na emeryturę Rürup (84 procent odliczenia podatkowego).

Jeśli twój dostawca pozwala, możesz także wpłacić więcej, ale tylko 84% maksymalnej kwoty będzie odliczane od dochodu podlegającego opodatkowaniu.

Dobrowolna wpłata do Ubezpieczenia Emerytalnego z maksymalną kwotą 14 240 euro (1 187 euro miesięcznie).
Czy można następnie dodatkowo wpłacić różnicę pomiędzy 23 362 euro a 14 240 euro na emeryturę Rürup?
Czy taka kombinacja jest dozwolona?

Tak. Dla małżeństw maksymalne kwoty podwajają się, a przy emeryturze Rürup można skorzystać z nie wykorzystanej przez partnera maksymalnej kwoty.

Napisany przez bananalars01
Róbmy pytanie prostsze:
Jedna osoba ma 20 000 euro.
10 000 euro powinno być wpłacone jako dobrowolny wkład emerytalny dla samozatrudnionych do obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego
10 000 euro powinno być wpłacone jako dobrowolny wkład emerytalny dla samozatrudnionych do podstawowej emerytury Rürup
Czy taki podział na 2 formy emerytur (obowiązkową i Rürup) jest dopuszczalny i czy są one traktowane równo pod względem podatkowym?

Napisany przez Hanomag

Zróbmy pytanie prostsze:

Twoje pytanie było wystarczająco proste. Odpowiedziałem na nie w całości. Oczywiście, mogłem odpowiedzieć dwukrotnie tak. Ale to pozostawiłoby wiele niewyjaśnionego. Być może wzbudziłoby to jakichś przewrażliwionych nauczycieli, którzy zarzuciliby mi, że można wpłacić znacznie więcej niż maksymalną kwotę bez pomocy podatkowej, oraz że w przypadku rozliczenia podatkowego małżeństw nierozłącznych niewykorzystane ulgi jednego z małżonków mogą być wykorzystane do wpłat na własne konto Rürup.

Osoba ma 20 000 euro.
10 000 euro mają być wpłacone jako dobrowolna składka emerytalna do ubezpieczenia emerytalnego jako freelancer
10 000 euro mają być wpłacone jako podstawa dla ubezpieczenia Rürup.

Czy podział na 2 formy emerytur (zakładową i Rürup) jest dopuszczalny i czy są one traktowane podatkowo równo?

Tak i tak, jako prosta odpowiedź na konkretne pytanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata