Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Zajęcie na rachunku P-konto - SPK naciska na wyrównanie roszczeń

Napisany przez Sandlot
Cześć,
mam nadzieję, że jestem we właściwym dziale tego forum:
Otrzymuję zasiłek ALG 2 i mam konto P z obecnie dwoma zajęciami komorniczymi. Wiem, że nie ma się czym chwalić.
W zeszły czwartek dostałem list od mojego banku, że w poprzedni poniedziałek doszło do kolejnego zajęcia (drugiego) na koncie. Nadawca listu to mój bank, ale sam list pochodzi z Berlina.
W liście zalecono mi przekształcenie mojego konta w konto P; jeśli już takie mam, mogę normalnie kontynuować operacje płatnicze ...
A teraz do właściwego problemu: W liście jest również napisane, że mam spłacić należność w ciągu czterech tygodni lub zawrzeć porozumienie z wierzycielem. W przeciwnym razie, zgodnie z punktem x regulaminu banku, moja linia kredytowa zostanie zamknięta. W punkcie x regulaminu mówi się jednak o zawieszeniu relacji biznesowej.
Chciałbym dodać, że drugie zajęcie jest publiczne. Oznacza to, że nie jest to wierzyciel prywatny, ale instytucja publiczna (nie GEZ/Beitragsservice). Jeśli ma to jakieś znaczenie ...
Czy teraz muszę obawiać się, że bank w ciągu 4 tygodni zamknie moje konto, jeśli nie anuluję zajęcia?
Sandlot

Napisany przez 6Bankkaufmann
Z mojej wiedzy wynika, że nawet konto chronione przed zajęciem (P-konto) może być zablokowane, jeśli przekracza dopuszczalny limit. Jak sytuacja wygląda na Państwa koncie?

Napisany przez Sandlot
Kwota wolna nie została przekroczona.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,
linia kredytowa również podlega zajęciu i zazwyczaj zostaje anulowana przez bank kilka minut przed zarejestrowaniem zajęcia. To samo dotyczy kart kredytowych.
Więc w Twoim przypadku faktycznie może chodzić o anulowanie konta. Jeśli nie jest to konto chronione (P-konto) i/lub istnieją inne konta osobiste (również w innych bankach), to jest to w pełni legalne.
Ważne jest również, że zmiana na konto chronione (P-konto) może nastąpić tylko w przypadku dodatniego salda. Jeśli saldo na koncie jest ujemne, konwersja nie jest możliwa. Jeśli saldo jest dodatnie i nie ma żadnych innych zastrzeżeń, bank jest zobowiązany do przekształcenia.
Pozdrowienia, Escorpio

Napisany przez Sandlot

Dopóki nie jest to konto P-konto i/lub istnieją inne konta bieżące (również w innych bankach), jest to całkowicie zgodne z prawem.

Ponownie przeczytać pierwszy post?

Napisany przez Daukind

Ważne jest również to, że zmiana na konto P może nastąpić tylko przy dodatnim saldzie. Jeśli na koncie jest ujemne saldo, nie jest możliwa konwersja.
Pozdrawiam, Escorpio

To nieprawda.
Jednak w tym przypadku konwersja nic nie da, ponieważ bank natychmiast odliczy przychody od istniejącego ujemnego salda.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata