Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jednorazowe płatności w umowach Rürup - Koszty

Napisany przez bananalars01
Dla wszystkich freelancerów i innych osób prowadzących działalność gospodarczą oto informacja.
W mojej umowie Rürup mam możliwość dokonania jednorazowej wpłaty raz w roku - jako uzupełnienie do regularnych składek miesięcznych.
W drugim roku mojej działalności również skorzystałem z tej możliwości: wpłaciłem 6 000 euro.
Jednak teraz widzę, że z tych 6 000 euro zostało odjęte 563 euro jako opłata. Na początku nie powiedziano mi o tym przy podpisywaniu umowy. Ale z błędów się uczymy.
W chwili obecnej mogę tylko doradzić: lepiej się ubezpieczyć dobrowolnie w ZUS jako osoba prowadząca działalność gospodarczą, jest to darmowe i o wiele bardziej elastyczne niż w przypadku Rürup - możecie wpłacać kwotę od 84,15 do 1 147,45 euro miesięcznie. Każdego miesiąca możecie zmieniać składkę. Dokładnie tyle, ile chcecie, jak pozwala na to Wasza działalność.
Możliwe są również jednorazowe wpłaty, a nawet jej brak - bez dodatkowych kosztów jak w przypadku ubezpieczenia. I bez korespondencji pisemnej. Po prostu nie płacicie składki. Nie macie umowy, tylko możliwość dobrowolnej wpłaty.
Ktoś kto poszuka w google, szybko dowie się, że ze względu na niskie stopy procentowe, ubezpieczenie emerytalne publiczne jest tańsze niż prywatne (takie jak Rürup).
To tylko wskazówka dla - prawdopodobnie niewielu - freelancerów lub osób prowadzących działalność gospodarczą tutaj.
Dobrowolne składki emerytalne do ZUS przebijają rentowność prywatnego Rürup (gdzie obecnie stopa gwarantowana wynosi 0,7 procent)

Re: Jednorazowe płatności w umowach Rürup - Koszty

Napisany przez Tikonteroga

Dla wszystkich freelancerów i innych osób prowadzących działalność gospodarczą informacja.
W moim kontrakcie Rürup mam możliwość dokonania raz w roku dodatkowej wpłaty jako uzupełnienie do comiesięcznych składek.
W drugim roku mojej działalności również mogłem to zrobić: wpłaciłem 6 000 euro.
Jednak teraz widzę, że 563 euro zostało potrącone jako opłata od 6 000 euro. Nie zostało to powiedziane przy podpisywaniu umowy. Ale człowiek uczy się na błędach.
W tej chwili mogę tylko polecić: lepiej się ubezpieczcie jako osoby prowadzące działalność gospodarczą dobrowolnie w ZUS, jest to bezpłatne i nawet znacznie bardziej elastyczne
niż w Rürup - możecie wpłacać każdego miesiąca kwotę od 84,15 do 1 147,45 euro. Każdego miesiąca możecie zmienić składkę. Tyle, ile chcecie, tak jak pozwala na to Wasza firma.
Możecie także dokonywać jednorazowych wpłat lub w ogóle nie wpłacać - bez kosztów jak w ubezpieczeniu. I bez korespondencji, po prostu nie wpłacacie. Nie macie umowy, a jedynie możliwość dobrowolnej wpłaty.
Kto poszuka w Google, szybko zauważy, że z powodu niskich stóp procentowych renta ustawowa jest tańsza niż prywatna (tutaj Rürup).
Jest to wskazówka dla - przypuszczalnie niewielu - freelancerów lub osób prowadzących działalność gospodarczą tutaj.
Dobrowolne składki do renty ustawowej są bardziej opłacalne niż Rürup (obecnie stopa gwarantowana wynosi tam 0,7 procent

Zatem prywatyzacja emerytur poprzez np. fundusze Riester i Rürup wydaje mi się bardziej w interesie firm ubezpieczeniowych i raczej nie w interesie obywateli. Podobnie jak my, obywatele, jesteśmy oszukiwani przez niewiedzę i ślepe zaufanie agentów ubezpieczeniowych, tak samo wydaje się, że to samo spotyka różnych polityków tutaj...
Kolejnym atutem systemu renty ustawowej jest to, że niemiecki ubezpieczyciel rentowy pokrywa udział pracodawcy w składkach na ubezpieczenie zdrowotne. Dotyczy to również prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Prywatna firma rentowa tego nie robi.
Jednak wobec renty ustawowej również należy zachować czujność. W przeszłości obniżano renty, podnoszono wiek emerytalny, a w nadchodzących latach planowane są podwyżki składek. Bankowe kryzysy za rządów Merkel doprowadziły do bardzo dużego zadłużenia Niemiec. Może się zdarzyć, że w przyszłości będzie to miało również negatywne skutki dla renty ustawowej...

Dlatego sensowne jest poszukiwanie alternatywnych sposobów zabezpieczenia na starość (wynajem nieruchomości, dywidendy akcji) i nie poleganie wyłącznie na rentach ustawowych. Te wszystkie ubezpieczenia wydają się jednak nie być pierwszym wyborem...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata