Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Rozliczenie podatkowe - student i pracownik

Napisany przez Drabbi
Cześć wszystkim,

jestem nowy tutaj i obecnie trochę zdezorientowany co do mojego zeznania podatkowego. Dotychczas nigdy nie zarabiałem więcej niż kwota wolna od podatku, dlatego moje dotychczasowe zeznania podatkowe były proste.

Co do mojego obecnego problemu:

Zacząłem studiować w 2012 roku i ukończyłem studia w 2016 roku. Studiowałem w Dortmundzie, a w Ingolstadt [Odległość: 540 km] odbyłem praktyki i napisałem pracę dyplomową. Praktyki odbyłem w 2015 roku. W 2015 roku dochody z praktyk nie przekroczyły kwoty wolnej od podatku, dlatego nie miałem problemów z zeznaniem podatkowym.

Pracę dyplomową rozpocząłem 1 października 2015 roku. W związku z pracą dyplomową wynająłem mieszkanie w pobliżu Ingolstadt. Zameldowanie w Ingolstadt było moim drugim adresem zamieszkania, a pierwszym nadal było u rodziców w okolicach Dortmundu.

Moja umowa z firmą na pracę dyplomową zakończyła się 31 marca (jako wolny pracownik, otrzymujący niewielkie wynagrodzenie) i pod koniec kwietnia ukończyłem studia (otrzymałem dyplom). Od końca kwietnia do 13 czerwca nie robiłem nic, ponieważ byłem operowany, ale nadal byłem zarejestrowany jako student (wyrejestrowałem się 13 czerwca). 13 czerwca zacząłem pracę, którą do dziś wykonuję. W maju zmieniłem meldunek, więc mój jedyny adres zamieszkania to teraz Ingolstadt.

Dlatego nie jestem pewien, co mogę odliczyć podatkowo za rok 2016. Mieszkanie wynająłem wtedy z powodu pracy dyplomowej (pierwsze studia). Podczas pracy dyplomowej jeździłem co 2 tygodnie do Dortmundu, żeby spotkać się z przyjaciółmi i rodziną oraz być w kontakcie z moim promotorem pracy dyplomowej. (Niestety nie zbierałem paragonów za paliwo, płaciłem kartą tylko raz). Mój samochód był cały czas zarejestrowany i ubezpieczony na mnie.

1) Czy mogę odliczyć koszty najmu mieszkania (do otrzymania dyplomu)?
2) Czy mogę odliczyć koszty dojazdu z mojego drugiego miejsca zamieszkania do firmy, gdzie wykonywałem pracę dyplomową (do końca marca)?
3) Czy mogę odliczyć koszty dojazdu z mojego drugiego miejsca zamieszkania do rodziców lub do szkoły wyższej? (Do otrzymania dyplomu i nawet bez paragonów za paliwo?)
4) Czy mogę odliczyć opłatę semestralną za rok 2016?
5) Jak to wygląda z opłatami studenckimi?
6) Podczas pracy dyplomowej przebywałem tydzień za granicą (związane z pracą dyplomową). Poniosłem wówczas koszty wyżywienia. Czy mogę je odliczyć?
7) Podczas szukania informacji w internecie przeczytałem, że koszty studiów można odliczyć jako koszty uzyskania przychodu. Czy to prawda?

To wiele pytań i niestety nie znalazłem jednoznacznej i odpowiedniej odpowiedzi na swoją sytuację w internecie. Teraz nie wiem, jak postępować i co się stanie, jeśli urząd skarbowy nie zaakceptuje kosztów uzyskania przychodu (Czy zostanie tylko zastosowane państwowe świadczenie podatkowe?)

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia,

Marcel

Napisany przez Hanomag

Cześć wszystkim,
Jestem tu nowy i obecnie trochę zagubiony w sprawie mojego zeznania podatkowego. Dotychczas nigdy nie zarabiałem więcej niż kwotę zwolnioną z podatku, dlatego moje dotychczasowe zeznania podatkowe były proste.
W odniesieniu do mojego obecnego problemu:
Zacząłem studiować w 2012 roku i skończyłem w 2016 roku. Studiowałem w Dortmundzie, a w Ingolstadt [Odległość: 540km] odbyłem praktyki i napisałem pracę dyplomową. Praktyki odbyłem w 2015 roku. W 2015 roku dochody z praktyk nie przekroczyły kwoty zwolnionej z podatku, więc nie miałem problemów z zeznaniem podatkowym.
Moją pracę dyplomową rozpocząłem 01.10.2015 roku. W związku z pracą dyplomową wynająłem sobie mieszkanie w pobliżu Ingolstadt. Miejsce zamieszkania w Ingolstadt podałem jako drugie miejsce zamieszkania. Moim głównym miejscem zamieszkania nadal było mieszkanie moich rodziców w pobliżu Dortmundu.
Mój kontrakt w firmie związanej z pracą dyplomową wygasł 31.03. (Pracowałem jako wolny pracownik, otrzymując niewielkie wynagrodzenie) i pod koniec kwietnia ukończyłem studia (czyli otrzymałem dyplom).
Od końca kwietnia do 13.06. nie pracowałem z powodu operacji, ale nadal byłem zarejestrowany jako student (wypisany 13.06.). 13.06. rozpocząłem pracę, którą nadal wykonuję. W międzyczasie w maju dokonałem zmiany meldunku, więc moje jedyne miejsce zamieszkania to teraz Ingolstadt.
Nie jestem pewien, co mogę odliczyć od podatku za rok 2016. Mieszkanie wynająłem wtedy z powodu pracy dyplomowej (pierwsze studia). W czasie pracy dyplomowej co 2 tygodnie jeździłem do Dortmundu, żeby spotkać się z przyjaciółmi i rodziną oraz być w kontakcie z profesorem od pracy dyplomowej. (Niestety nie zebrałem rachunków za paliwo i płaciłem kartą tylko raz). Mój samochód był cały czas zarejestrowany i ubezpieczony na mnie.
1) Czy mogę odliczyć koszty wynajmu mieszkania (do otrzymania dyplomu)?
2) Czy mogę odliczyć koszt przejazdu z mojego drugiego miejsca zamieszkania do firmy, w której odbyłem pracę dyplomową?
3) Czy mogę odliczyć koszt przejazdu z mojego drugiego miejsca zamieszkania do moich rodziców lub do uczelni? (do otrzymania dyplomu, również bez rachunków za paliwo?)
4) Czy mogę odliczyć opłatę semestralną za 2016 rok?
5) Jak jest z opłatami studenckiego ubezpieczenia zdrowotnego?
6) Podczas pracy dyplomowej byłem przez tydzień za granicą (z powodu pracy dyplomowej). Poniosłem tam koszty wyżywienia. Czy mogę je odliczyć?
7) Przy przeszukiwaniu internetu natrafiłem na informację, że można odliczyć koszty studiów jako koszty uzyskania przychodów. Czy to prawda?
To wiele pytań i niestety nie znalazłem jednoznacznej lub odpowiedniej odpowiedzi na moją sytuację w internecie. Niestety nie wiem, jak powinienem postąpić i co się stanie, jeśli urząd skarbowy nie zaakceptuje kosztów uzyskania przychodów (czy zostanie zastosowane standardowe rozliczenie kosztów uzyskania przychodów?).

Udzielenie odpowiedzi na Twoje pytania stanowiłoby indywidualne doradztwo podatkowe, które jest zastrzeżone dla określonej grupy zawodowej. Dla innych może to być karalne.
Możesz również skorzystać z dobrej literatury podatkowej. Zawsze otrzymuję z niej dobre odpowiedzi, tutaj lub tutaj.

Napisany przez BenniG
Po prostu zawsze przekazuję wszystko, co uważam za warte uwagi. Natychmiast przekazuję wszystkie poufałe dokumenty urzędowi skarbowemu, uporządkowane. Dotychczasowy pracownik nigdy nie miał pytań do zadania, a tak naprawdę wszystko zostało dotychczas uznane. Zakładam po prostu, że osoba prywatna może wkroczyć mocniej w obszar szarej strefy niż oficjalny doradca podatkowy.

Napisany przez 2tneub

Zawsze podaję wszystko, co uważam za warte uwagi. Przekazuję wszystkie dokumenty podatkowe uporządkowane bezpośrednio do urzędu skarbowego. Dotychczasowy pracownik nigdy nie miał pytań, a dotychczasowo zawsze wszystko było uznane. Podejrzewam, że prywatna osoba może wejść głębiej w szarą strefę niż oficjalny doradca podatkowy.

Jednakże może to również zakończyć się niepowodzeniem. Pracownik podejmuje decyzje według własnego uznania. W takim przypadku może mu brakować istotnych informacji (np. pierwsze / drugie studia) i podejmuje decyzje na naszą niekorzyść. Jeśli nie wiemy nawet, co można przyjąć, to nawet się tego nie dowiemy i nie będziemy mieli podstaw do złożenia odwołania. Dlatego warto wiedzieć, gdzie należy uwzględnić wydatki. (koszty uzyskania przychodu, ulgi podatkowe lub obciążenia podatkowe).

Napisany przez BenniG
Z jednej strony można przeprowadzić obliczenie podatku za pomocą programu Elster (i w innych programach, jeśli ich używasz). Jeśli obliczenia zgadzają się z decyzją, oznacza to, że pracownik zaakceptował je. Jeśli występują różnice w górę lub w dół, trzeba się bliżej zainteresować sprawą. Z drugiej strony, oczywiście trzeba już wiedzieć, gdzie co wpisać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata