Cześć Wadi, kluczowe jest przede wszystkim, kiedy normalnie wygasają
kredyty hipoteczne, czyli kiedy kończy się okres fixingu odsetek. Jeśli poza tym
kredyty zostały zawarte przed 4.2010 rokiem, powinni już zrezygnować przed 21.6.2016. W przeciwnym razie, jeśli
kredyt został podpisany po 2010, mogą go oczywiście wciąż wycofać w dowolnym momencie. Myślę, że o tym także wiedzą.
Cześć Panie Buhmann.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź (którą jeszcze całkowicie nie zrozumiałem

).
Kredyt został załatwiony w 02/2012. Czyli żeton jeszcze nie wygasł.
Okres zabezpieczenia odsetek trwa do 02/2022. Teoretycznie więc od dziś byłaby możliwa tzw.
kredyt zabezpieczony długi termin.
Lecz sensowne, aczkolwiek na pewno niekoniecznie, ponieważ stawki procentowe na pewno (albo przynajmniej mam nadzieję), nie wystrzelą w górę w najbliższych miesiącach, a można zaoszczędzić na miesięcznej nadpłacie.
Cytat od noelmaxim
Ale jeśli zrezygnują i Bank DSL uzna rezygnację za skuteczną lub (co raczej może mieć miejsce) zawarą porozumienie, to
kredyt zabezpieczony długi termin będzie problemem. Oczywiście istnieje elastyczny
kredyt zabezpieczony długi termin, który jest zawierany na określoną datę (wygaśnięcie okresu fixingu odsetek lub wypowiedzenie zgodnie z ustawą o codziennym bankowości) i może być w każdej chwili wypowiedziany wcześniej - tak długo jak dojdzie do porozumienia lub wyrok sądowy. Jednak ten bank nie zezwala na przedwczesną nadpłatę (co miałoby miejsce, jeśli chcieliby natychmiast zrezygnować z
kredytów z KfW) i środki muszą zostać całkowicie wypłacone w okresie pół roku. Natychmiastowa wypłata teraz (KfW) oraz część za 2 lata, jak już wspomniano powyżej, nie jest tam możliwa. Tu różni dostawcy
kredytów wpadają w błędne koło.
Czy zatem rozumiem, że zrezygnowanie z
kredytu KFW i zwykłego
kredytu hipotecznego praktycznie uniemożliwia
refinansowanie się z niższymi stawkami procentowymi?
Z kredytem priorytetowym w Banku DSL bez opcji
kredytu zabezpieczonego długoterminowego praktycznie niemożliwe jest przeorganizowanie finansowania
kredytów KFW, ponieważ środki z KFW muszą zostać wypłacone w 80%. Należy jednak wziąć pod uwagę, że zobowiązanie pierwotne zostanie podwojone lub potrojone (zależnie od banku). Oznacza to, że wartość nieruchomości prawdopodobnie na to nie pozwoli.
Tak więc, złapać ptaka za ogon czy wycelować w gołębia na dachu.
Widzę, że wszystko nie jest takie proste, jak miałem nadzieję :-/
Czy dla finansistów istnieją inne sposoby kontaktowania się z Bankiem DSL?
Zapytaliśmy wtedy, czy możliwa jest wewnętrzna
refinansowanie kredytu KFW.
Być może wolą rozmawiać z finansistami?
W związku z tym muszą wiedzieć, czego przede wszystkim chcą. Rezygnować i czekać, a następnie w przypadku wyniku refinansować
kredyt KFW 153/151 z prawem wypowiedzenia oraz
kredyt KFW 124 z prawem wypowiedzenia oraz oprocentowany
kredyt pierwotny, albo właśnie teraz zrefinansować
kredyt KFW i obciążyć oprocentowany
kredyt zabezpieczony długoterminowo.
Przede wszystkim chcę zaoszczędzić

Duży plan to właściwie:
Refinansowanie
kredytu KFW w Banku DSL z okresem zabezpieczenia odsetek 5 lat (02/2022).
W przypadku zwykłego
kredytu poprzez możliwość rezygnacji nadzieje na obniżenie stawek procentowych. Okres zabezpieczenia odsetek nadal trwa do 02/2022. W rezultacie wszystko nadal działałoby do 02/2022, ale taniej, a można byłoby w przyszłości zrefinansować to przez
kredyt zabezpieczony długoterminowo u innego banku od 02/2022. Wpis do księgi gruntowej wtedy nie musiałby być zmieniony, a
kredyty negocjowane po kolei mogłyby przestać obowiązywać.
Co myślisz o tym planie? Czy w ogóle jest możliwe i sensowne?