Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt pilota w Schufie

Napisany przez TheUhu
Cześć, Mam pytanie: Jestem obecnie studentem i rozpoczynam w czerwcu szkolenie pilota. Potrzebuję kredytu z banku Degussa na ten cel. Bank wymaga, abym nie miał negatywnych wpisów w Schufa. Dlatego zakupiłem Schufakompakt-Online, aby to sprawdzić. Moje wyniki to 88,40. Jednak nie potrafię tego wytłumaczyć, ponieważ nie mam żadnych małych pożyczek ani innych zobowiązań. Zakupiłem jedynie 2-3 razy coś przez Klarna i zawsze opłacam rachunki na czas. Czy to może obniżyć mój wynik i czy to już jest uznawane za negatywny wpis w Schufa? Będę wdzięczny za pomoc.

Napisany przez florianmeier
Tak, KLARNA obniża wynik. Miałem to już kiedyś. Wystarczy jedno zapytanie o Klarnę. Moim zdaniem wtedy u mnie nie było jasnego powiadomienia o Schufa. Sklep z przebrzydłościami!
Poza tym: Kilka razy przeprowadziłeś się? To również nie jest dobre dla wyniku.

Napisany przez TheUhu
Przeprowadziłem się 3 razy. W przypadku Otto można było wybrać 100-dniową przerwę w spłacie, która służyła jako kredyt, ale już spłaciłem tę kwotę w terminie i oczywiście bez upomnień, zwłoki lub innych podobnych sytuacji. Czy to wszystko są negatywne wpisy?

Napisany przez Daukind

Czy to wszystko są negatywne wpisy?

Nie.
Twój wynik nie jest imponujący, ale zgodnie z Twoimi relacjami nie ma żadnych negatywnych wpisów.

Napisany przez TheUhu
Oczywiście, dzięki. Czy po pierwszych zarobkach jako pilot poprawia się sytuacja finansowa?

Napisany przez florianmeier
Schufa to czysty kalkulator prawdopodobieństwa.

Istnieje 88,4% prawdopodobieństwa, że spełnisz swoje zobowiązania płatnicze.

To prawdopodobieństwo jest obliczane na podstawie określonych kryteriów.

Prawie każda aktywność kredytowa jest negatywna dla punktacji, zwłaszcza kredyty, zapytania kredytowe, nowe konta/karty kredytowe i przede wszystkim zmiany adresu zamieszkania.

Wiek również odgrywa rolę. Im młodszy, tym niższa punktacja. (Logiczne, prawda?)

Schufa w ogóle nie bierze pod uwagę dochodu.

Punkt

Napisany przez TheUhu
Dziękuję za wyjaśnienie. Teraz nie muszę się martwić. Przecież mam dopiero 19 lat.

Napisany przez Spiagei
Dlatego nie warto zawierać finansowania 0% ani przewidzieć okresów karencji. Zawsze obniżają wynik kredytowy.
Wiek, stan cywilny itp.... to około 45 kryteriów branych pod uwagę przy obliczaniu wyniku w Schufa.
Nawet pracownicy Schufa nie są w stanie tego zrozumieć.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dodatkowa interpretacja - jak wysokie były wpłaty do Klarny? Na pewno dwu- czy trzycyfrowe euro, prawda?
Oczywiście, może to mieć wpływ na punktację w Schufie. Można bowiem zinterpretować, że musieli Państwo sfinansować te wpłaty do Klarny, ponieważ nie mają Państwo własnego kapitału.

Napisany przez TheUhu
Dziś przyszło pozytywne oświadczenie z Schufy. Więc wszystko w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata