Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: podzielić umowę oszczędnościową

Napisany przez Tarkanku
Cześć, mam umowę oszczędnościową z dnia 17.06.2010 r. w firmie Schwäbisch Hall (model Fuchs Standard) na kwotę 30 000 EUR, z saldem około 5 500 EUR. Chciałbym podzielić tę kwotę na 10 000 i 20 000 EUR, aby uzyskać szybsze przydzielenie do kwoty 10 000 EUR. Chciałbym kontynuować umowę na 20 000 EUR ze względu na dodatkowe środki pracodawcy. Czy muszę wziąć pod uwagę jakieś kwestie lub nawet zapłacić jakieś opłaty? Dzięki z góry.

Napisany przez Spiagei
Cześć Tarkanku,
właściwie nie. Podział konta BSV zazwyczaj jest bezpłatny.
Po prostu potrzebujesz do tego odpowiedniego formularza. Dostaniesz go w Sxhwäbisch Haller lub w VR Bank.
Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Znajduję to całkowicie zabawne, jajecznica mówi, że jest w VoBa. Spośród 10 osób tam obecnych, które chcą utrzymywać wszystko przy życiu, 4 nie mają pojęcia, o jakie jest to formularz, 2 nigdy nie widziały takiego formularza, 3 nie chcą podejmować usług dla umowy oszczędnościowohipotecznej BSH, 2 są na urlopie, 1 jest chory.

Sprawdź wyciąg rocznego konta, tam znajdziesz numer infolinii Centrali Schwäbisch Hall. Zadzwoń tam i opisz dokładnie, czego potrzebujesz. Powiedz o podziale, opisz rezygnację z pożyczki i zapytaj o oprocentowanie bonusowe.

Pozwól VoBa działać, uważaj na przedstawiciela BSH (masz jeszcze 20 000 euro możliwości oszczędności hipotecznych) i odbierz swoje pieniądze.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Tarkanku, Możesz zadzwoń bezpośrednio do Schwäbisch Hall w centrali lub udać się bezpośrednio do banku VR.
Proszę im powiedzieć, że umowa dotycząca VL i konto oszczędnościowo-budowlane w wysokości 10 000 EUR zachowa dotychczasowy numer umowy, aby kontynuować płatności VL z twojego pracodawcy.

Napisany przez Tarkanku
@noelmaxim
Co to jest oprocentowanie premiowe?

Napisany przez BenniG
Więc jesteście naprawdę niesamowici, profesjonaliści. (I to pomimo tego, że nie ma nic do zarobienia) ;-)
Pierwszy popełnia masę błędów, czy dla ciebie C to NOGO? Ach nie, w twoim Fachfinansowym również go użyłeś.
Drugi nie potrafi policzyć do 10. Mówi, że powinien zrezygnować z kredytu, choć tak naprawdę chce wypłacić te właśnie 10 000 €.
Trzeci jest jeszcze gorszy. TE chce otrzymać wypłatę 10 000 €, a VL ma być przekazywana na pozostałe BSV w wysokości 20 000 €.
@Tarkanku, z opisu produktu wynika:
Premia za lojalność w % p. a. ok.(przy rezygnacji z kredytu i spełnieniu określonych warunków) 0,75
Dodatkowe wynagrodzenie za rezygnację z kredytu: W przypadku rezygnacji z przyznanego kredytu mieszkaniowego i po upływie okresu lojalności wynoszącego co najmniej 1 rok oraz minimalnego okresu trwania umowy wynoszącego co najmniej 7 lat przy przyznaniu, oszczędzający w wariantowej klasie XX może otrzymać premię za lojalność. Premia za lojalność odpowiada dodatkowemu oprocentowaniu kapitału i wynosi około 0,75% w wariantowej klasie XX.

Napisany przez Tarkanku
W zasadzie chciałbym jedynie otrzymać wypłatę kwoty 5.000 EUR, nie potrzebuję pożyczki.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG, co teraz mówisz? Robisz sobie trud, aby nas w końcu policzyć, ale jako jedyny nic nie zrozumiałeś!
Naprawdę policzyłeś dziesięć? Śmieszne, zupełnie nie zrozumiałeś ironii???

Napisany przez BenniG

Chciałbym podzielić 10 000 i 20 000, aby szybko dostać się do środków w umowie na 10 000 [url]euro[/url]:

No cóż, to było trochę z twojej strony pływanie po mętnej wodzie.
Aby upewnić się, co on chce, wystarczy zapytać (wiem, też tego nie zrobiłem).
Ale bez informacji, czy TE chce teraz swojego salda czy nową kwotę [url]kredytu[/url] mieszkaniowego, mogłeś tylko zgadywać (lub wiedzieć z własnego wieloletniego doświadczenia), czego chce TE.
Jeśli masz ochotę wymyślić 5 wymówek dla pracowników VoBa, to przecież mogę też dodać 5 liczb. Nawet mi się udało to teraz, mając to wszystko w głowie ;-)
Z twoim jedynym byłbym ostrożny. Przedstawiłeś odpowiedź Spiageis jako żart, bankowiec niemal powtórzył to samo i doradził coś nietrafionego, a ja mam być jedynym, kto tego nie zrozumiał. Tego nie rozumiem.
A dlaczego miałbym was krytykować? Także dostarczacie dobre informacje, często dajecie dobre wskazówki i przyczyniacie się do tego, że forum pozostaje interesujące. Jeśli naprawdę chodziłoby mi o bardziej skomplikowane finansowanie, chętnie zapytałbym cię o zdanie i jeśli koncept w połączeniu z dobrymi warunkami mię przekonał, nawiązałbym z tobą współpracę.

Napisany przez NaTwoim13
BenniG, wszystko w porządku, nie było to źle wymyślone.

Jeśli ktoś pyta w ten sposób, jest dla mnie jasne, że chodzi mu tylko o stan konta, bo w przeciwnym razie zapytałby, jak przebiega proces zaciągania kredytu. Skąd miałby wiedzieć, jak to się robi, skoro nawet nie wpadł na pomysł, że można zadzwonić do centrali, aby załatwić o wiele prostsze sprawy. Chciałem to wyjaśnić, nie chcąc nikogo obrazić, zresztą.

Oczywiście mogą zdarzyć się wyjątki, gdy pracownik Volksbank w końcu sprzeda coś, ale zazwyczaj doradcy banku posiadający umowy z Volksbank mają tylko podstawową wiedzę, tj. jak założyć konto oszczędnościowe, ewentualnie jakie są nagrody. Chciałem uchronić pytającego przed koniecznością kontaktu z doradcą i potencjalnym maratonem sprzedażowym. Potrzebne informacje uzyska także dzwoniąc do centrali. Nie muszę zawracać głowy bankowcowi, który przekieruje mnie od x do y. Zanim zadzwonię o umówienie się na spotkanie w Volksbank, aby przypadkiem nie przyjść na darmo, bo doradca ds. oszczędzania nie jest dostępny, mogę równie dobrze zadzwonić do centrali.

Dlatego uważam sugestię idź do Volksbank, gdzie może nawet nie jest klientem, za głupią i zbyteczną. Mógłby nawet zadzwonić do mnie, ja chętnie mu wszystko udostępnię.

Napisany przez Tarkanku
Właśnie miałem miłą rozmowę z centralą w Schwäbisch Hall, bonus za lojalność w umowie zostałby anulowany w przypadku podziału. Nie będzie żadnych formularzy, trzeba to złożyć na piśmie.

Napisany przez Tarkanku
Cześć, dziś dostałem pismo od kasy oszczędnościowo-kredytowej dotyczące okresu, który jeszcze nie minął.
Saldo oszczędności zostanie wypłacone do 31.5.17.
Chodzi o potwierdzenie przeznaczenia. Czy można opóźnić wypłatę o miesiąc?
Wtedy upłynęłyby siedem lat.
Z góry dziękuję.

Napisany przez Banker
Czy już zaakceptowałeś przydział i wysłałeś formularz?
Dlaczego 7 lat?

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli umowa jest wykorzystywana do celów mieszkaniowych, to 7-letni okres wiążący nie ma znaczenia dla zachowania prawa do premii mieszkaniowej lub oszczędności pracowniczych.

Napisany przez Hanomag

Jeśli umowa jest używana do celów mieszkaniowych, siedmioletni okres wiązania związany z uzyskaniem premii mieszkaniowej lub oszczędności pracowniczych nie ma znaczenia.

Wzmianka o okresie wiązania sugeruje, że umowa nie jest używana do celów mieszkaniowych.
Pomimo tego, że, mając na uwadze dotychczasowe informacje przekazane przez TS, można się spodziewać dalszych nieporozumień.

Napisany przez Tarkanku
Wypłata została opóźniona o miesiąc, wtedy wygasa okres wiążący, więc nie trzeba podawać celu przelewu.

Napisany przez Banker

Opóźniłem wypłatę o miesiąc, wtedy kończy się okres wiążący i nie trzeba podawać celu przeznaczenia.

Jest mi to nowe, ale ok. Jestem już 5 lat poza tematem.
Moim zdaniem przy wypłacie z Bausparer zawsze trzeba podać cel mieszkaniowy, ponieważ to jest sens oszczędzania na budowę. Oczywiście można to w pewien sposób ominąć, ale zasadniczo cel mieszkaniowy musi zostać potwierdzony.
Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat? Czy można oficjalnie użyć Bausparer także na zakup samochodu bez oszukiwania? :-)

Napisany przez Hanomag

Tak naprawdę chciałbym tylko wypłacić saldo 5 000 euro, nie potrzebuję kredytu.

W takim razie twoje początkowe pytanie było niesmaczne. Powinieneś zapytać, jak najszybciej uzyskać zaoszczędzone pieniądze. Pytając o szybkie przydział, sugerowałeś tutaj, że chcesz skorzystać z obniżonego kredytu. Ale prawdopodobnie zrobiłeś to, aby nie zrezygnować z premii. Możliwe, że po przydzieleniu ich również ich nie otrzymasz.

Cytat z Bankiera
Chociaż mi to nowość, ale ok. Ja jestem już 5 lat poza tematem.

Zawsze było tak, że po okresie zapadalności można swobodnie dysponować zaoszczędzonymi środkami.
Przez 30 lat intensywnie zajmowałem się umowami oszczędnościowo-budowlanymi i finansowałem moje pierwsze mieszkanie w 100% za pomocą takich umów. Potem dokręcono śrubę przydziału, szczególnie w przypadku BHW; właściciele - różne związki zawodowe - przepuścili sporo pieniędzy na nieprzemyślanie (słowo kluczowe: BAG) i częściowo odzyskali te środki od oszczędzających w BHW. Następnie zawarłem dla siebie i moich dzieci małe, tanie umowy oszczędnościowo-budowlane w celu wykorzystania premii.

Cytat z Bankiera
Czy ktoś coś więcej wie? Czy można oficjalnie wykorzystać oszczędności budowlane do kupna samochodu bez oszustw? :-)

Po okresie zapadalności (teraz są, wierzę, dwa - siedmioletni i dziesięcioletni) zawsze można było kupić samochód lub cokolwiek innego. Osobie jak ja, budującej samodzielnie, nigdy nie było trudno wykorzystać oszczędzone kredyty budowlane na inne cele poprzez prace własne.

Napisany przez Banker

Po okresie wiążącym (teraz, mam wrażenie, że przeczytałem, że istnieją nawet dwa, jeden siedmioletni i drugi dziesięcioletni) zawsze można było kupić samochód lub cokolwiek innego. Samemu konstruktorowi, jak ja, nigdy nie sprawiało trudności przeznaczenie oszczędzonego kredytu budowlanego na inne cele.

Ok ... Sprzedawałem wcześniej wyłącznie dla Schwäbisch Hall. Było tak, że na deklaracji przyjęcia alokacji zawsze trzeba było potwierdzić cel mieszkaniowy. Oczywiście, nie trzeba było przedstawiać dowodów ani czegoś podobnego, dopiero od 30 tys. euro były one wymagane. Ale nawet dla umowy na 10 tys. euro trzeba było to potwierdzić na deklaracji przyjęcia. Bank lub przedstawiciel potwierdzali to swoim podpisem.
Oczywiście, bankierowi było obojętne, jak użyje się pieniędzy. Ponieważ mógł wtedy robić nowy interes :-)

Napisany przez Hanomag

Ok ... Sprzedałem wyłącznie Schwäbisch Hall. Tam zawsze musiałeś potwierdzać cel mieszkaniowy na formularzu przyjmowania przydziału.

Chociaż nigdy nie sprzedałem umów oszczędnościowych ani Riesterverträge, potwierdzenie to jest obowiązkowe po przydziale w okresie wiążącym.

Napisany przez NaTwoim13
Bankierze, dokładnie tak to wygląda!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata