Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przyjaciele Provident International

Napisany przez grip
Witaj wszystkim
Znalazłem w mieszkaniu mojego zmarłego brata roczne oświadczenie dotyczące wartości od Friends Provident International.
FPI Protected Growth
Szczegóły:
Numer certyfikatu: 005242
Rozpoczęcie ubezpieczenia: 14.12.2007
Wybrana data rozpoczęcia renty: 14.12.2032
Suma wszystkich jednorazowych wpłat i dopłat: 0,00 €
Jednorazowe wpłaty i dopłaty od 13.1.16 -13.12.16: 0,00 €
Suma wypłaty świadczenia w przypadku śmierci: 22.500 €
Wartość wykupu: 2098,63 €
Umowa obecnie zawieszona na skutek braku wpłat: tak
Mój brat miał 50 lat, był rozwiedziony i nie miał dzieci. Ponieważ kompletnie się na tym nie znam, proszę o pomoc w następujących kwestiach: Co to dokładnie jest? Czy istnieje możliwość wypłacenia wartości wykupu, i jeśli tak, to jak mam postąpić?
Będę bardzo wdzięczny za krótkie wyjaśnienie.
Z góry dziękuję

Napisany przez Matthew Pryor
Jest to suma ubezpieczenia śmierci, która w tym przypadku powinna zostać wypłacona. W pierwszej kolejności należy ustalić, kto ma prawo do otrzymania świadczenia ubezpieczeniowego. Bez względu na to: Za wyrazy współczucia.

Napisany przez grip
Cześć Matthew! Dziękuję za kondolencje. Znalazłem teraz jeszcze kilka drobnych informacji. Polisa jest określana jako ubezpieczenie emerytalne związane z funduszem. Odbiorcami są wyłącznie żona i dzieci, których obecnie nie ma. W jednym punkcie jest napisane: ani ta polisa, ani roszczenia z niej wynikające nie są dziedziczne, przenoszalne, zabezpieczalne, zbywalne ani kapitalizowalne. Ponadto nie ma prawa do wypłaty wartości polisy ani do zwrotu już wpłaconych składek. Prawdopodobnie tutaj chodzi jedynie o wartość wykupu, gdyby sam zdecydował się anulować umowę. Pozdrowienia

Napisany przez finpreg
Cześć Grip,
w przypadku umowy mamy do czynienia z tzw. podstawową umową (Rürup), która jest ukształtowana zgodnie z §10, ust. 1 ustawy EstG. W przypadku śmierci uwzględnia ona tylko grupę rodzin, którą podałeś. Pieniądze zostaną przekazane innym uczestnikom w ramach spółki. Moja odpowiedź przychodzi bardzo późno, ale chciałem zapewnić jasność.

Napisany przez grip
Cześć finpreg Serdeczne podziękowania za późne wyjaśnienie. Pozdrowienia, grip

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata