Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania własnościowego za pomocą kredytu kombinowanego WHEN pożyczka/umowa oszc

Napisany przez john2017
Cześć wszystkim,
Chcę sfinansować zakup mieszkania na własność za pomocą kredytu.
Dziś mój doradca bankowy z mojego banku zaproponował mi kredyt kombi (kredyt/kontrakt oszczędnościowy).
Czy taki model finansowania jest opłacalny w dzisiejszych czasach?
Dzięki za informacje zwrotne
Pozdrowienia

Re: Finansowanie mieszkania własnościowego za pomocą kredytu kombinowanego WHEN pożyczka/umowa oszc

Napisany przez Daukind
Cześć,
chciałbym kupić samochód. Sprzedawca polecił mi niebieski. Czy to dobry wybór?
Przepraszam, ale może zaczniesz od podstawowych informacji? Wtedy będziesz mógł otrzymać opinie.

Napisany przez Spiagei
Podaj więcej informacji.
W krótkim okresie czasu ten model zazwyczaj się nie opłaca, w dłuższym już tak.

Napisany przez john2017
Cześć Spiagei & Daukind,
zaktualizowałem post jeszcze raz.
Wygląda na to, że nie wszystko zostało zapisane od razu.
Dzięki

Napisany przez john2017
----------------------------------

Napisany przez Spiagei
Teraz wygląda to inaczej
Mówimy tutaj o umowie oszczędnościowej mieszkaniowej (BSV). Dzięki niej otrzymujecie ulgi podatkowe.
Pomysł ogólny jest dobry, jednak przez kolejne 10 lat będziecie narażeni na ryzyko zmiany oprocentowania, które wynosi prawie 50000€.
Dlaczego nie wpłacacie więcej do BSV? Dzięki temu macie większe zabezpieczenie przed zmianami oprocentowania, a także korzyści podatkowe.
Być może byłoby również sensowniejsze zredukować bezpośrednią spłatę kredytu i wpłacać więcej do BSV. Dzięki temu unikniecie ryzyka zmiany oprocentowania po upływie 10 lat. W przypadku wzrostu stóp procentowych nie staniecie przed problemem.
Uważam zdecydowanie, że ta opcja jest korzystniejsza, ponieważ prawdopodobnie za 10 lat stopy procentowe będą wyższe.
Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez john2017
Hej Stefan,
dziękuję za informację zwrotną.
Dlaczego nie możemy już wpłacać do BSV, mogę odpowiedzieć następująco: Chcę, żeby rata wynosiła około 450€.
Według wyceny doradcy rata za pożyczkę to 400€ plus 100€ za BSV.
Rozumiem, że uważasz tę finansowanie za dobre?
Na nowo dostosowałem mój tekst z liczbami. Powinno być teraz wszystko kompletnie. Byłoby miło, gdybyś jeszcze raz mógł na to spojrzeć.

Poza tym, chciałbym skorzystać z opcji dodatkowej spłaty w wysokości 5%. Możliwe jest to przy kredycie a nie w przypadku BSV.
Uczyłem się, że tego typu pożyczki mieszane (z dodatkowym kontem oszczędnościowym BSV) mają pułapki (np. wyższe koszty itp., niż obiecywane przez bank) i dlatego nie jestem pewien, czy to jest właściwe podejście, czy lepiej wziąć zwykłą pożyczkę bez BSV.
https://www.geldsparen.de/geld/kredit/bausparer.php
Pozdrowienia

Napisany przez Spiagei
Stopa prawdopodobnie byłaby podobna, ponieważ możecie wpłacić całe 3% na przykład na BSV.

Ale dlaczego 5% bonusowa wpłata na BSV nie byłaby możliwa? Wręcz przeciwnie, można wpłacić znacznie więcej niż te 5% na BSV.

Piszesz, że chcecie spełnić wszystkie dodatkowe spłaty. Mam z tym problem, ponieważ słyszę to od wielu klientów, ale niestety może tylko 20% z nich faktycznie to robi. dlatego zawsze buduję moje koncepcje tak, aby działały nawet bez tego.

Dlaczego więc chcecie wpłacać dodatkowo 5% miesięcznie? Na przykład 400 € / miesiąc więcej? Wtedy na pewno skończycie za 10 lat.

Osobiście zawsze porównuję obie wersje w programie budowy domów. Wtedy można zobaczyć całkowite koszty dla obu. Ufam tylko czystym liczbom.

Jeśli dokonujecie większości dodatkowych wpłat, wasze finansowanie jest dobrze zbudowane, jeśli nie, macie ryzyko odsetkowe. Ale są to raczej zrozumiałe.

Napisany przez john2017
Ok, dzięki za informację.

Tak, jak dobrze zrozumiałam, nie potrzebuję BSV, jeśli korzystam z dodatkowej spłaty.

Miałam wrażenie, że w przypadku KFW nie można dokonywać dodatkowych spłat, pomyliłem się.

450 € to maksymalna miesięczna rata, jaką chcę obecnie płacić. Oczywiście, byłoby lepiej, gdybym mógł więcej, wtedy długi szybciej by zniknęły ^^

Dla mnie ważne jest, aby spłata była od samego początku, a nie dopiero po 10 latach.

Ponadto podejrzewam, że mój doradca chce tylko zebrać prowizję, a BSV w ogóle się nie opłaca.

Napisany przez NaTwoim13
John2017, miło, że sam zauważasz, że to zdecydowanie nie może być najlepszy sposób finansowania dla Ciebie.

Napisany przez john2017
Ok, dzięki za opinię.
W takim razie lepiej wziąć zwykły kredyt i dodatkowo zabezpieczyć się ubezpieczeniem od bezrobocia i niezdolności do pracy.
Mam też wątpliwości co do Bausparkasse, mimo że doradca poleca, ponieważ otrzymuje się ulgi podatkowe i dofinansowanie od państwa (154€).
Właśnie przeczytałem, że taki system oszczędzania mieszkań traci wiele swoich zalet, zwłaszcza jeśli chodzi o wynajem oraz konieczność późniejszego zapłacenia większych podatków.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata