Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Przelewanie niezaksięgowane

Napisany przez wan7891
Cześć,
w grudniu 2014 roku dokonałem przelewu z mojego konta na rynku pieniężnym online na moje konto bieżące.
Teraz, ponad 2 lata później, postanowiłem używać oprogramowania do bankowości internetowej. Podczas konfigurowania program odkrył, że przelew nigdy nie został zaksięgowany na koncie bieżącym, chociaż został odjęty z konta na rynku pieniężnym.
Co powinienem zrobić? Czy bank musi poprawić ten błąd? Nawet po 2 latach? Jakie są tu terminy?
Dziękuję za pomoc
Andi

Napisany przez 2tneub
Czy przyjrzałeś się kiedyś prawdziwym wyciągom bankowym?
Czasami programy do bankowości internetowej pobierają dane historyczne tylko jako zestawienia, aby uzyskać saldo.
Dziwi mnie, że w ogóle otrzymujesz dane z tak dalekiej przeszłości.

Napisany przez credere
Dzień dobry,
chciałbym najpierw zapytać, czy to faktycznie mogło mieć miejsce. Czy nie kontrolujesz swoich transakcji? Zauważa się przecież, gdy przekazanie z konta A na konto B nie zostanie zaksięgowane.
Po pierwsze, sprawdź wyciągi z tego okresu. Jak już wspominał tneub, też dziwię się możliwościom programu. Ja jako pracownik banku mogę zobaczyć transakcje na kontach bieżących z około 90-dniowym opóźnieniem, a program do obsługi przepływów pieniężnych nie oferuje dodatkowych opcji dla klientów.
Jeśli wyciągi z konta pokażą, że pieniądze nie doszły (nie zakładam takiej opcji), możesz zlecić -będący jednak płatny- zlecenie śledzenia. Terminy na zgłoszenie reklamacji zazwyczaj kończą się 6 tygodni po zakończeniu rozliczenia.
Czy oba konta są w tym samym banku?
Pozdrowienia

Napisany przez 2tneub

Sprawdź najpierw wyciągi z konta z tego okresu. Jak już wspomniał tneub, także mnie zastanawiają możliwości tego programu. Jako pracownik banku mogę zobaczyć operacje na rachunkach bieżących z około 90 dni wstecz, program do obsługi płatności nie oferuje dodatkowych opcji dla klientów.

To zależy od banku.
W przypadku VR Bank 90 dni, Deutsche Bank moim zdaniem 360 dni, a w DKB moim zdaniem nawet 3 lata wstecz.
Dlatego może się zdarzyć, że jeśli rachunek bieżący i rachunek oszczędnościowy znajdują się w różnych bankach, to rachunek oszczędnościowy jest wyświetlany, a rachunek bieżący tylko jako zestawienie wszystkich transakcji.

Napisany przez Daukind

Jako pracownik banku mogę zobaczyć transakcje na kontach bieżących z około 90 dni wstecz, program do obsługi płatności nie oferuje dodatkowych możliwości dla klientów.

Co za? W wielu bankach klienci mogą zazwyczaj zobaczyć transakcje z przynajmniej jednego roku wstecz, pracownicy banku widzą oczywiście wszystko.

Terminy składania sprzeciwu zazwyczaj kończą się 6 tygodni po zakończeniu rozliczenia

Nie.

Czy oba konta są w tym samym banku?

Czy kiedykolwiek wykonałeś(!) przelew z jednego banku do drugiego?
Kiedy skończyłeś swoje szkolenie bankowe?

Napisany przez credere
Twoje wpisy zawsze są bardzo wartościowe i dostarczają maksymalnej ilości informacji.

Mogę przynajmniej potwierdzić, że tutaj (w banku VR / centrum przetwarzania danych Fiducia GAD) nie jest możliwe zobaczenie transakcji przez 360 dni. Być może około 4-5 miesięcy, ale nie dłużej. To, że w innych bankach mogą obowiązywać dłuższe terminy, jest oczywiste, przeciwne stanowisko nie było także przedmiotem mojej wypowiedzi. Mimo wszystko omawiana transakcja miała miejsce ponad 2 lata temu.

Zacytowany fragment dotyczący zakończenia rozliczenia z Wikipedii:

Po otrzymaniu rozliczenia z konta, właściciel konta jest zobowiązany niezwłocznie sprawdzić jego poprawność.[5] Celem obowiązku sprawdzania jest odciążenie instytucji kredytowych. Ze względu na duży wolumen transakcji pieniężnych klient ma obowiązek wspierać bank w realizacji jego zadań. Ponieważ obowiązkiem instytucji kredytowej jest poprawne księgowanie i udzielenie na ten temat właściwych informacji, klient, aby uniknąć własnej odpowiedzialności zgodnie z § 254 Kodeksu Cywilnego,[6] musi sprawdzić wyciągi z konta pod kątem poprawności i kompletności.

Zgodnie z § 7 ust. 3 zdanie 2 Regulaminu Oszczędności Banku-Skarki, rozliczenia uważane są za zatwierdzone, jeśli nie zgłosi się im sprzeciwu w ciągu sześciu tygodni od ich otrzymania (tzw. fikcja zgody). Klient zostaje poinformowany o tej konsekwencji prawnej po otrzymaniu rozliczenia.

Co do Twojego ostatniego punktu - ponieważ tutaj ludzie bez wykształcenia bankowego zadają pytania, nie polegałbym na terminologii, ale zadałbym również pytanie w odpowiedzi.

Nie mam ochoty na dalsze dyskusje z Tobą, więc możesz sobie darować odpowiedź.

Napisany przez Fabrikant
Z mojego doświadczenia w bankowości wynika, że transakcje mogą być przeglądane tylko do określonego momentu czasowego (kiedy kilka lat temu chciałem uzyskać pewne informacje, było to 180 dni). Dla operacji datujących się wcześniej konieczne było zlecenie wewnętrznego dochodzenia przez dział obsługujący płatności, co wiązało się z opłatami proporcjonalnymi do czasu, jaki zajęłoby przeprowadzenie takich badań.
Wtedy szybko policzyłem i zdecydowałem się na zlecenie dochodzenia, ponieważ mogłem dokładnie określić moment transakcji, co oznaczało, że nie wymagało to dużego nakładu pracy.
Jeśli jednak chodzi o transakcję sprzed dwóch lat i nie pamiętasz dokładnie daty, kiedy została dokonana, to może nie warto się tym zajmować! Jeśli na koncie zazwyczaj dokonuje się niewiele transakcji, nie ma to większego znaczenia.

Napisany przez mari1978
Dlaczego wcześniej nie zwróciłeś na to uwagi? <

Bank będzie próbować się wykpić, mówiąc, że również tobie przypada obowiązek sprawdzenia swoich przelewów. Dlatego co miesiąc otrzymuje się wyciąg z konta lub trzeba go odebrać osobiście.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata