Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wycofanie kapitału z Riester aby wypłacić siostrze przy przekazaniu domu??

Napisany przez ikarus72
Cześć wszystkim, przejąłem Dom swoich rodziców w 2015 roku i od tego czasu dłużę mojej siostrze 65.000,00 €. Umówiłem się ze swoją siostrą, że zacznę spłacać raty najpóźniej od 2020 roku. Oczywiście mogę zacząć płacić już teraz. Wydaje mi się, że wypłata dla siostry jest traktowana jako koszty nabycia, i mogę przekształcić mój stary kontrakt Riester w Riester mieszkaniowy i wypłacić go mojej siostrze. Zadzwoniłem wczoraj do ZFA, aby się dowiedzieć. Niestety pani nie była skłonna udzielić mi informacji i stwierdziła lakonicznie, żebym złożył wniosek o wypłatę i przysłał jej umowę notarialną, zaświadczenie meldunkowe oraz aktualny wypis z księgi wieczystej. Moje pytanie teraz brzmi, czy muszę już spłacić 65 000 € mojej siostrze, zanim złożę wniosek o wypłatę swojego Riester, czy mogę po prostu zmniejszyć swój dług wobec siostry. Idealnym rozwiązaniem byłoby przekazywanie pieniędzy z Riester mojej siostrze w celu zmniejszenia swojego długu. To chyba nie powinno być niczym innym, niż gdybym chciał zmniejszyć swoje długi Riesterem w banku. Czy ktoś ma może doświadczenie w tej sprawie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Re: Wycofanie kapitału z Riester aby wypłacić siostrze przy przekazaniu domu??

Napisany przez Hanomag

Cześć wszystkim, odziedziczyłem Dom moich rodziców w 2015 roku i od tego czasu jestem winien mojej siostrze 65 000,00 €. Umówiłem się ze swoją siostrą, że zacznę spłacać raty najpóźniej od 2020 roku. Oczywiście mogę zacząć płacić już teraz. Wypłata dla siostry jest uważana, o ile dobrze to rozumiem, za koszty nabycia i mogę przekształcić moją starą umowę rystową w rystową na cele mieszkaniowe i wypłacić ją mojej siostrze. Dzwoniłem wczoraj do ZFA, aby się dowiedzieć. Niestety pani nie była skłonna udzielić mi informacji i lakonicznie powiedziała, żebym złożył wniosek o wypłatę i dostarczył jej akt notarialny, zaświadczenie meldunkowe i aktualne odczyty z księgi wieczystej. Moje pytanie brzmi teraz, czy muszę już zapłacić 65 000 € mojej siostrze, zanim złożę wniosek o wypłatę mojego rystera, czy też mogę po prostu zmniejszyć swój dług wobec siostry. Idealnie byłoby, gdybym mógł po prostu przekazać pieniądze z rystera mojej siostrze jako umorzenie dlugu. To nie powinno być niczym innym niż jeśli chciałbym zmniejszyć swoje długi z rystera w banku.

Złóż wniosek do ZFA. Moim zdaniem cały kapitał z rystera może zostać wypłacony siostrze. Nie musisz wpłacać zaliczki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata