Re: Wycofanie kapitału z Riester aby wypłacić siostrze przy przekazaniu domu??
Napisany przez ikarus72 -
- sob lut 11, 2017 3:21 pm
Cześć wszystkim, przejąłem Dom swoich rodziców w 2015 roku i od tego czasu dłużę mojej siostrze 65.000,00 €. Umówiłem się ze swoją siostrą, że zacznę spłacać raty najpóźniej od 2020 roku. Oczywiście mogę zacząć płacić już teraz. Wydaje mi się, że wypłata dla siostry jest traktowana jako koszty nabycia, i mogę przekształcić mój stary kontrakt Riester w Riester mieszkaniowy i wypłacić go mojej siostrze. Zadzwoniłem wczoraj do ZFA, aby się dowiedzieć. Niestety pani nie była skłonna udzielić mi informacji i stwierdziła lakonicznie, żebym złożył wniosek o wypłatę i przysłał jej umowę notarialną, zaświadczenie meldunkowe oraz aktualny wypis z księgi wieczystej. Moje pytanie teraz brzmi, czy muszę już spłacić 65 000 € mojej siostrze, zanim złożę wniosek o wypłatę swojego Riester, czy mogę po prostu zmniejszyć swój dług wobec siostry. Idealnym rozwiązaniem byłoby przekazywanie pieniędzy z Riester mojej siostrze w celu zmniejszenia swojego długu. To chyba nie powinno być niczym innym, niż gdybym chciał zmniejszyć swoje długi Riesterem w banku. Czy ktoś ma może doświadczenie w tej sprawie? Z góry dziękuję za odpowiedzi.