Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zamknąć BSV w celu zabezpieczenia stopy procentowej?

Napisany przez Ferdi1904
Cześć, Mam nadzieję na kilka pomocnych odpowiedzi, aby móc lepiej zdecydować. Za około 10 lat przechodzę na emeryturę. Wtedy na naszym domu jednorodzinnym będzie ciążył jeszcze niewielki dług w wysokości około 15000 €. Może być konieczne wykonanie kilku prac przy domu. Zastanawiamy się, czy teraz powinniśmy zawrzeć umowę na budowę społeczną - być może na kwotę około 30000 € -. doradca od budowy społecznej dał ten wskazówkę, aby skorzystać za 10 lat z niskich stóp procentowych. A jeśli nie będziemy potrzebować pieniędzy, możemy ewentualnie osiągnąć dochód z odsetek od kapitału. Chętnie poznałbym kilka opinii na ten temat. Może są również wskazówki odnośnie wysokości sumy budowy społecznej. W zasadzie nie chciałem mieć już nic wspólnego z budową społeczną, ponieważ irytują mnie koszty dodatkowe związane z tymi umowami, ale nie mam innej formy zabezpieczenia na wypadek konieczności wykonania prac przy domu. Poza tym, oddanie pieniędzy do banku jest obecnie dla mnie nieciekawe. Dziękuję za owocną wymianę zdań.

Napisany przez Spiagei
Cześć,

z zewnątrz trudno powiedzieć. Generalnie pomysł jest dobry, ponieważ za 10 lat będziesz korzystać z obecnie niskich oprocentowań. Np. w przypadku BHW od 1% oprocentowania kredytu. A jeśli stopy procentowe nieco wzrosną, to opłata za zakończenie umowy zostanie wielokrotnie zwrócona.

Co do drugiej części. Zalecam każdemu właścicielowi domu założenie dodatkowego konta na niezbędne prace modernizacyjne, analogicznie do wspólnot mieszkaniowych. Ponieważ banki również nie oferują oprocentowania, tutaj też oszczędności budowlane są dobrą inwestycją, ponieważ otrzymuję tutaj nie tylko swoje oszczędzone pieniądze, ale także korzystne prawo do kredytu budowlanego.

Przykład: Jeśli oszczędzasz 100 € / miesiąc, po 5 latach masz do dyspozycji 6000 €. Dodatkowe 12000 € korzystnego kredytu budowlanego w oszczędnościach budowlanych.= 18000 €.

Co do wysokości. Realna oszczędność powinna wynosić co najmniej 0,5 € - 1 €/m2 powierzchni mieszkalnej. Czyli 100 m2 stara kamienica = 100 € / miesiąc = 30000 € umowa oszczędności budowlanych + oczywiście wasze refinansowanie.

Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Uważam ten pomysł za bardzo dobry, ale nie ma sensu założyć BSV, który wiąże się z oprocentowaniem kredytu w wysokości 1% lub 1,25%. Oszczędzanie na budowę opłaca się tylko wtedy, gdy można jak najszybciej i jak najwięcej spłacić kredyt budowlany, mając niewielkie środki własne. Jeśli oprocentowanie kredytu wynosi wtedy 2%, stopień oszczędzania wynosi 30% (saldo oszczędności budowlanych 30% / kredyt budowlany 70%), oprocentowanie salda wynosi 1% (!!!!! zamiast 0,1-0,25%) i koszty zakończenia wynoszą tylko 1,6% od 50% kwoty wypłaty (zamiast 1% do 1,6% od pełnej kwoty wypłaty / sumy budowalnej), to oznacza, że wszystko zostało wykonane poprawnie, a właściwa inwestycja została wybrana, polega to na zapewnieniu sobie dobrze oprocentowanego prawa do kredytu z oprocentowaniem 2% na kwotę, którą nie można lub nie chce się oszczędzać, ale będzie potrzebować w przyszłości. Jeśli osoba korzysta z ulgi mieszkaniowej, nawet koszty zakończenia są amortyzowane.

Napisany przez Spiagei
Stażysta: Cześć Thomas,

Wiem, że jesteś przekonany do swojej oferty na Signaltarif, jednak w BHW możesz otrzymać kredyt w wysokości 1%, co może być równie korzystne lub nawet bardziej korzystne, ponieważ BHW NIE wymaga minimalnej oszczędności. Do tej pory udało mi się otrzymać większość ofert z 25-30% gwarancją wypłaty... a 1% oprocentowanie kredytu jest lepsze niż 2%. Jednakże ten produkt ma wyższe opłaty. Osobiście polecam BHW, gdy klient potrzebuje kredytu, a Signaltarif, gdy chce np. zainwestować w VL lub jest jeszcze niezdecydowany.

Pozdrawiam, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
1% Oprocentowanie kredytu przy stopniu oszczędzania 25-30% ?? To światy oddalone od świadczeń oferowanych przez F50. Oddzielne światy.
Proszę prześlij mi obliczenia drogą mailową:
Stopień oszczędzania 30%, potrzeba 50 000 euro na 10 lat, oprocentowanie Twojego kredytu 1%. Założmy, że po 10 latach rata odsetkowa i kapitałowa wyniesie 500 euro.

Napisany przez Spiagei
Chętnie bym to zrobił(a), ale Twój skrzynka odbiorcza jest pełna.

Napisany przez NaTwoim13
Następnie zazwyczaj otrzymuje się wiadomość, gdy tak się dzieje.
Usunąłem kilka wiadomości, dlaczego nie wysyłasz tego mailem?

Napisany przez NaTwoim13
Obliczenia BHW dla
Przypisanie w ciągu 10 lat, 50 000 euro, przyjęta stopa odsetkowa i rata spłaty w wysokości 300 euro
od Spiegelei, który uprzejmie udostępnił mi te informacje:
Więc 125€ miesięcznie przez 10 lat BHW FX+ 1,25% Przydział w ciągu 10 lat = Rata spłaty 958€. Dlatego z oszczędnością 30%. Z dużą ratą spłaty. Przy 2,35% będzie to 344€.
Moje rozwiązanie i odpowiedź, która pokazuje ogromną różnicę!!!
Przydział w ciągu 10 lat, miesięczna składka 131,25 euro, stopa odsetkowa i rata spłaty 332,33 euro, czyli 10 lat oszczędzania, 9 lat i 6 miesięcy spłaty!!! Stopa odsetkowa i rata spłaty można obniżyć do 273 euro.
Twoja rata spłaty w wysokości 958 euro przy stopie odsetkowej 1,25% nie jest możliwa do spłacenia przez nikogo, jeśli ktoś tak może, to stopa odsetkowa w wysokości 1,25% w ogóle się nie opłacała, ponieważ spłata była zbyt szybka. Przy 2,35% staje się jasne, kto ma znacznie (ogromną różnicę!!!) lepszą stawkę!!!!
Porównując dokładnie oba plany przy tych samych wartościach - co byłoby bardziej eleganckie, ale teraz nie mam ochoty liczyć planu BHW z powodu późnej godziny - różnica jest jeszcze bardziej oczywista!! To ogromna różnica, a stopa odsetkowa BHW wynosząca 1,25% nie ma sensu, tak jest i tak zostaje!!!!

Napisany przez NaTwoim13
Niezależnie od tego, drogie lusterko, że napisałeś, że przydział w F60 będzie dopiero w IV/2035 z kwotą 190€.

Ta założenie lub obliczenie to faux pas, które oczywiście nie powinno nam się zdarzyć przy zestawianiu stawek i obliczeń dla konsumentów!!

Napisany przez Spiagei
Obliczyłem szybko za pomocą Europace i wyszło dokładnie to samo wynik. Skoro pasuje do BHW, zakładam, że również kalkulator sygnałowy jest poprawny. Tam jest IV/2035.
Jednak jak wspomniałem, sprawdzę oba jeszcze raz.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie przestajesz? Masz nie rację, podajesz wynik, który po prostu jest błędny!
Nie bądź zły, ujawniasz się jako nieekspert, co wcale ci nie pomaga. Zamiast pytać - nawet mnie - dlaczego to jest błędne, co z tym związane, znowu wypowiadasz coś takiego błędnego!
Pośrednicy w finansowaniu nieruchomości nie powinni występować z tak małą, lub złą wiedzą fachową.

Napisany przez Spiagei
Morgen Buhman,
Właśnie sprawiłem sobie przyjemność i porównałem oba - czyli BHW i SIgnal - z ORYGINALNYM OPROGRAMOWANIEM przy dokładnie takich samych stawkach oszczędności.
Założenie: pożyczka w wysokości 100.000 €, 1,5% oprocentowanie na 10 lat. Rata odsetkowa 125 € + 350 w BSV = 475 €. Również rata spłaty po przydzieleniu znowu 475 €.
Przydział BHW FX2 po niecałych 9 latach i 8 miesiącach z oprocentowaniem 2,35% = Całkowity okres kredytowania do końca 2038 roku = Całkowite koszty wynoszą 124.786 €
Przydział Signal F60 po niecałych 14 latach i 1 miesiącu z oprocentowaniem 2 % = Całkowity okres kredytowania do końca 2038 roku = Całkowite koszty = ?? Ponieważ przez 4 lata nie mamy pewności co do oprocentowania. Mój program budowlany oblicza tutaj dalsze 5% odsetek w ciągu 10 lat i wtedy wyniosło by to 135.244 €. Więc znacznie więcej, przy czym porównywalność tutaj nie jest koniecznie dana, ponieważ nikt nie zna stawki odsetkowej za 10 lat.
A teraz twoja kolej. I nie pozwolę sobie na obrażanie. W przeciwieństwie do ciebie, pracowałem ponad 17 lat w 2 kasach oszczędności i moja wiedza fachowa jest wystarczająca, aby zobaczyć, że F60 nie jest takim złotem standardem, ponieważ wymaga po prostu 60% oszczędności i wykazuje tylko 40% pożyczki, co jest złe. W przeciwnym razie byłby to naprawdę świetny pakiet usług.
Dla wszystkich innych. Mogę sprzedawać oba pakiety ubezpieczeniowe i otrzymuję prawie identyczną prowizję za to, dlatego jest mi obojętne, którego sprzedam.
Inaczej mówiąc, porównujemy tutaj 2 absolutne najlepsze pakiety na rynku, jeden jest świetny do oszczędzania (Signal), a drugi to NAJLEPSZY pakiet dla finansowania (BHW). Patrz również na Focus Money 3/2017!
Hugh, skończyłem. ;-)
PS: Kto chce się dowiedzieć dokładniej. Mam oba obliczenia zapisane i chętnie je wyślę e-mailem.

Napisany przez NaTwoim13
Więc moje małe zwycięstwo, teraz oblicz F60 jeszcze raz z dodatkowym przydziałem, a następnie usuń swoje podpisy stąd.

Gramy w Lidze Mistrzów, nie w klasie okręgowej. W konsekwencji możesz robić, co chcesz, ale tutaj, na forum, chcemy pomagać, informować i doradzać na najwyższym poziomie fachowym. Pragniemy osiągnąć poziom, na którym konsumenci mogą czerpać jak największe korzyści.

Ja już to robię, chętnie cię poprawię, ale zaakceptuj moją pomoc, bo inaczej nie ruszymy z miejsca. Oczywiście, F60 w finansowaniu z dodatkowym przydziałem to znacznie lepsza stawka. Możesz sobie liczyć na zupełnie niewłaściwym oprogramowaniu, jak zechcesz, ale skorzystaj z odpowiedniego - od kasy oszczędnościowej, a szybko się dogadamy.

A propos, oprócz mojego czasu w Commerzbank, byłem przez 13 lat dyrektorem ds. sprzedaży w Wüstenrot, podróżowałem po Europie z zarządami i dwukrotnie wygrałem Północny Puchar. To nie ma jednak nic wspólnego z tym, jak należy selekcjonować rynek, aby w najlepszy sposób doradzać konsumentom. Ponadto, ponieważ nie prowadzę kontrofertyksam, a stałem się specjalistą ds. finansowania nieruchomości, korzystam tutaj z eksperta w dziedzinie oszczędzania na cele mieszkaniowe, doradcy oszczędności na cele mieszkaniowe, który również rywalizuje w Lidze Mistrzów na tym polu. Tylko w ten sposób można zapewnić, że zawsze jest się na bieżąco, można reagować na zmiany i można wzajemnie doradzać sobie w interesie konsumenta.

Twoje wyniki i moje wyniki dla konsumentów są na tyle różne – co będzie się przewijać jak czerwony sznur - że świetnie to pokazuje, jak ważne jest, kto i w jaki sposób doradza, jeśli wynik ma być na wysokim poziomie!

Napisany przez NaTwoim13
Przesłałam jajko sadzone wymagane obliczenie - pokazujące światy. W przyszłości niewątpliwie klienci również otrzymają odpowiednią stawkę jako instrument wstrzymania lub zabezpieczenia odsetek w przypadku finansowania, co pozwoli im otrzymać najlepszą możliwą poradę.

Napisany przez C. Andreas
Pokłóćcie się :-))
Niestety, żaden z was nie ma racji. Taryfa BHW z oprocentowaniem 1,0% jest całkowicie nieodpowiednia w ramach kredytu hipotecznego, ponieważ brakuje wskaźnika oceny dla stopnia oszczędzania 30%, aby uzyskać sensowne przydział.
Taryfa Signal faktycznie ma stopień oszczędzania 30%, jeśli uwzględni się więcej alokacji. Jednak nie pasuje do pytającego, ponieważ Signal pozwala tylko na oszczędzanie 4%o, co oznacza, że przydział w 10 lat w F60 nie jest możliwy.

Napisany przez 2tneub
Daję wszystkim czytelnikom miseczkę popcornu na dokładkę.

Napisany przez spassinnebacken
Serwuję napoje alkoholowe i bezalkoholowe...

Napisany przez NaTwoim13

Robię to już, chętnie cię poprawię, ale weź moją pomoc tak, jak jest, inaczej nie posuniemy się tutaj ani o krok. Oczywiście, F60 przy finansowaniu z dodatkowymi przydziałami jest znacznie lepszą ofertą

Drogi Christianie,
Twój post jest niekompletny! Nie odnosiłem się do TE, ale podałem nowe obliczenia w dniu 12.2. w poście 5. Chodziło o porównanie F60 i oferty BHW odnośnie finansowania budowy i mam 100% racji!
Ty również masz rację tylko wtedy, gdy umowa nie jest zawierana w ramach finansowania budowy, o czym również powinieneś wspomnieć, zanim zacząłeś dyskusję. Co nie jest dla Ciebie znane, ale zostało obliczone przez Speiegelei, to finansowanie budowy, a w tym przypadku F60 jest bezkonkurencyjny!!
Aby to wyjaśnić. F60 od Iduny może być zawarty tylko w ramach finansowania budowlanego, jak to było w moich podanych warunkach. Jeśli tak jest, wtedy wypowiedź C.Andreasa wcale nie ma sensu! Dla TE może to być mniej interesujące, ale dla każdego klienta finansowania budowlanego, a nie podanie tego w moim wpisie, nie czyni mojego twierdzenia i wypowiedzi nieprawdziwymi, raczej mogłem to - co zrobiłem w późniejszych wpisach tutaj w wątku - wyraźnie jeszcze raz podkreślić. TE nie potrzebuje - tak jak ja podałem - 50 000 euro!
Christianie, wiesz dokładnie, że ja to wiem, dlatego Twój wpis był niekompletny i niepotrzebny.

Napisany przez Tikonteroga

Cześć,
mam nadzieję na kilka pomocnych odpowiedzi, aby móc lepiej zdecydować. Za około 10 lat przechodzę na emeryturę. Na naszym domu jednorodzinnym wtedy będzie jeszcze ciążył niewielki dług w wysokości około 15000 €.
Ewentualnie może być konieczne dokonanie kilku prac przy domu.
Zastanawiamy się, czy teraz powinniśmy zawrzeć umowę na Bausparkasse – być może na kwotę około 30000 €. doradca ds. Bausparów zasugerował to, aby za 10 lat skorzystać z niskich stóp procentowych. A jeśli nie będziemy potrzebować pieniędzy, możemy uzyskać dochody z odsetek na kapitale.
Chętnie usłyszałbym kilka opinii na ten temat. Być może są także wskazówki dotyczące wysokości kwoty bausparsumme. W zasadzie nie chciałem już więcej mieć nic wspólnego z BSV, ponieważ opłaty dodatkowe za te umowy przeszkadzają mi, ale nie mam innego sposobu zabezpieczenia na wypadek konieczności dokonania prac przy domu. Oraz oddawanie pieniędzy do banku jest moim zdaniem aktualnie nieatrakcyjne.
Dziękuję za żywą dyskusję.

Cześć,
jeśli to możliwe, zalecam finansowanie zarówno (resztowego) długu, jak i prac remontowych z własnego kapitału. Właściwie nie powinno być pożądane, aby musieć spłacać kredyt hipoteczny po przejściu na emeryturę.
Ponadto uważam, że z zasady nie jest to sensowne, jeśli z jednej strony zapłacisz wysokie odsetki od kredytu, a jednocześnie wpłacasz składki do konta bausparvertrags o rzekomo niższej stopie oprocentowania kapitału, na które naliczane są także opłaty z tytułu zawarcia umowy oraz opłaty prowadzenia konta.
Czy nie byłoby dla ciebie możliwe odkładać co miesiąc 250 EUR (12 * 10 * 250 = 30.000), aby za 10 lat móc spłacić zarówno swoje zobowiązanie, jak i pokryć koszty prac remontowych z własnego kapitału?
Jeśli miałbyś możliwość dodatkowej spłaty, mógłbyś zaoszczędzić na odsetkach kredytowych i nieco szybciej spłacić swoje kredyty mieszkaniowe.
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata