- ndz lut 12, 2017 11:37 am
Cześć, Mam nadzieję na kilka pomocnych odpowiedzi, aby móc lepiej zdecydować. Za około 10 lat przechodzę na emeryturę. Wtedy na naszym domu jednorodzinnym będzie ciążył jeszcze niewielki dług w wysokości około 15000 €. Może być konieczne wykonanie kilku prac przy domu. Zastanawiamy się, czy teraz powinniśmy zawrzeć umowę na budowę społeczną - być może na kwotę około 30000 € -. doradca od budowy społecznej dał ten wskazówkę, aby skorzystać za 10 lat z niskich stóp procentowych. A jeśli nie będziemy potrzebować pieniędzy, możemy ewentualnie osiągnąć dochód z odsetek od kapitału. Chętnie poznałbym kilka opinii na ten temat. Może są również wskazówki odnośnie wysokości sumy budowy społecznej. W zasadzie nie chciałem mieć już nic wspólnego z budową społeczną, ponieważ irytują mnie koszty dodatkowe związane z tymi umowami, ale nie mam innej formy zabezpieczenia na wypadek konieczności wykonania prac przy domu. Poza tym, oddanie pieniędzy do banku jest obecnie dla mnie nieciekawe. Dziękuję za owocną wymianę zdań.