Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: odszkodowanie za wcześniejszą spłatę

Napisany przez matti85
Cześć razem,
W moim przypadku pewne okoliczności zmieniły się dzięki dobrej ofercie zawodowej.
Pierwotnie chcieliśmy wynająć nasze mieszkanie (w okolicach Düsseldorfu) i już je ogłosiliśmy. Obecnie otrzymujemy jednak wiele ofert zakupu i zapytań, ponieważ na rynku brakuje rozsądnych nieruchomości.
Ceny wzrosły na tyle, że sprzedaż byłaby dla nas opłacalna.
kredyt KFW można spłacić w każdej chwili, dlatego nie ma opłaty za wczesną spłatę. Duży kredyt w wysokości około 185 000 € został zaciągnięty od 1.6.2015 r. Okres wiązania oprocentowania wynosi 20 lat, ale po 10 latach można go spłacić. Możliwa jest dodatkowa spłata w wysokości 5%, a także bezpłatne zwiększenie wskaźnika spłaty do 5%.
Oprocentowanie dla dużego kredytu wynosi 2,20%. O ile mi wiadomo, obecna stopa procentowa na rynku na okres kredytu jest wyższa, jeśli to ma jakieś znaczenie?!
Jak mogę określić przybliżoną kwotę opłaty za wczesną spłatę?
Podatek spekulacyjny nie będzie miał zastosowania, ponieważ mieszkaliśmy w mieszkaniu przez 2 lata, czyż nie?

Napisany przez hoehlenbewohner
https://www.interhyp.de/vorfaelligkei...igungsrechner/

Napisany przez matti85
Super dziękuję.
To jest około 10 tysięcy, da się znieść...
Jakie oprocentowanie musiałoby być wyższe od mojego rzeczywistego oprocentowania, żeby nie zdecydować się na opłatę za wcześniejszą spłatę?

Napisany przez NaTwoim13
Skąd masz informację, że odszkodowanie za wcześniejszą spłatę nie występuje, gdy stopa rynkowa jest wyższa?

Jaką metodą działa Twoje bank w tej kwestii? Metodą Aktywów/Aktywów czy Aktywów/Popasów?

Napisany przez matti85
Zakładałem, że jeśli możliwość reinwestycji mojego banku jest większa niż moje odsetki, to nie muszę nic płacić.
Ale dobrze, myliłem się.
Mimo wszystko opłata za wypowiedzenie jest niewielka. Miałem w myślach kwotę 20-30 tys.

Napisany przez Spiagei
Cześć,
sprawdź to wcześniej u swojego banku, żeby nie było nieprzyjemnych niespodzianek.
I masz rację, jeśli bank miałby wyższą stopę oprocentowania do reinwestycji, musielibyście tylko zapłacić prowizję... ale jesteśmy od tego obecnie daleko.
Pozdrowienia, Stefan
Pozdrowienia, Stefan

Napisany przez NaTwoim13
Bank określa, czy kredyt będzie oprocentowany w formie kredytu aktywnego/aktywnego czy aktywnego/pasywnego, i ma do tego prawo zgodnie z prawem kredytowym!

Napisany przez matti85
Zostawiam to na piśmie. <

Gdzie mogę znaleźć informacje na temat strony czynnej lub biernej? I co to oznacza?

Napisany przez NaTwoim13
Uproszczając, strata z tytułu odsetek polega na odjęciu stopy oprocentowania lokaty, a nie na przekazaniu pieniędzy na rynek.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bank ma prawo samodzielnie decydować, czy ma liczyć aktywa aktywne czy aktywa pasywne.
Kredytobiorcy musi to być poinformowany w obliczeniach, aby móc to również sprawdzić.

Napisany przez 3eugh
Moim zdaniem obliczenia dla VFE powinny być wyjaśnione w umowie kredytowej, w przeciwnym razie bank nie może żądać VFE. Niestety nie wiem, jak szczegółowe to musi być, ale specjaliści tutaj mogą ewentualnie coś jeszcze napisać.
Należy pamiętać, że bank przy obliczaniu VFE musi uwzględnić możliwość dodatkowej spłaty oraz zmiany wskaźnika spłaty, niezależnie od tego, czy klient z nich skorzystał czy nie.
Oprócz kalkulatora Interhyp znam także ten:
https://vorfaelligkeit.fmh.de
Na tej stronie już kiedyś coś napisałem na temat VFE (proszę również wziąć pod uwagę następne wpisy):
viewtopic.php?p=107352

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy są jakieś wyroki dotyczące tego, co dokładnie musi być zawarte w treści dotyczącej VFE w umowie kredytowej? Byłoby to interesujące.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata