Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Portfel ETF

Napisany przez Syro
Hej,

tutaj kilkakrotnie dzieliłem się swoimi przemyśleniami i po kilku doświadczeniach z funduszami Moneyou w klasie profilu C oraz zyskami w wysokości 2% w przeciągu 2-4 miesięcy stwierdzam, że trzeba zrobić więcej. Chciałbym rozpocząć z niewielkim, ale interesującym portfelem, który będzie mnie towarzyszył przez wiele lat w zakresie zakupu samochodu, domu, emerytury lub innych kroków, jakie się pojawią. Mam 22 lata, jestem praktykantem w zawodzie kupca przemysłowego, mam ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy i majątkowe oraz 7000 €. Ponieważ potrafię dobrze zarządzać pieniędzmi, wszystko zaoszczędziłem samodzielnie i mam miesięczny przegląd swoich finansów, nie potrzebuję planu oszczędzania, a chciałbym kupować udziały według potrzeb (choć plan oszczędzania jest również ok i możliwy, jeśli przyniesie korzyści kosztowe). Mam więc zasadniczo następujące pytania:

1.) Gdzie otworzyć konto maklerskie z niskimi opłatami za zlecenie i kosztami stałymi? Fizyczna replikacja wydaje się być najlepszym wyborem według internetu.

2.) Jakie ETF-y, myślałem o MSCI World jako punkcie wyjścia, rynki wschodzące wydają się powodować bóle głowy w chwili obecnej...więc może lepiej europejskie obligacje rządowe? Koszty stałe powinny być na poziomie około 0,5%.

3.) W moim wieku dywidendowe ETF-y prawdopodobnie są najbardziej sensowne?

Propozycje, pomysły lub nawet doświadczenia byłyby świetne. Myślałem o 4000 zł na lokacie terminowej i 3000 zł na ETF-ach.

Znalazłem następujący dywidendowy, fizycznie replikowany ETF:

iShares* (ISIN: IE00B0M62Q58)

Niestety, ETF-y powinny być podatkooszczędne...i zatem mieć siedzibę w Niemczech. Gdzie mogę takie znaleźć?

Pozdrawiam

Fabian

Napisany przez Syro
Flatex wydaje się być dość dobry, jeśli nie chcesz korzystać z planu oszczędnościowego, kosztuje tylko 5€ zakup ETF-ów za 3000€? Czy ktoś ma z tym doświadczenie?
Czy dla mnie lepszym rozwiązaniem może być ACWI?
Wszystko musi być łatwe pod względem podatkowym, więc żadne dodatkowe obciążenia oprócz zlecenia zwolnienia od podatku nie sprawią mi trudności, bo inaczej nie mam o tym pojęcia
Pozdrawiam
Fabian

Napisany przez centjunkie
Cześć Fabianie,
nie patrz tylko na opłaty za transakcje przy wyborze banku. Jeśli robisz tylko kilka zamówień w ciągu roku, te opłaty odgrywają niewielką rolę. Jeśli chcesz bardziej spekulować i częściej kupować i sprzedawać, warto wybrać tańszego dostawcę usług. Wybierz bank internetowy, w którym ewentualnie chciałbyś otworzyć konto oszczędnościowe lub rozliczeniowe.
Dlaczego chcesz zainwestować 4000,- EUR w lokatę terminową? Stopa procentowa dla lokat terminowych wynosi około 1%. To tylko 40 EUR rocznie. lokata terminowa może być opłacalna przy większych kwotach. Na przykład, jeśli odziedziczyłeś 100000,- EUR, chcesz kupić Dom za rok lub dwa i musisz bezpiecznie ulokować pieniądze do tego czasu. Jesteś jeszcze młody i możesz zainwestować całą kwotę w fundusz ETF. Oczywiście, jeśli masz wystarczająco inne rezerwy. Należy mieć na przykład około 3 miesięcznych wynagrodzeń netto na koncie oszczędnościowym, aby na przykład móc łatwo opłacić naprawę samochodu, nie musząc najpierw sprzedawać udziałów z funduszu, który może akurat znajdować się w złej sytuacji.
Zajrzyj na tę stronę internetową https://www.sparplanrezept.de/blog/?id=36c9joa9 porównującą fundusze indeksowe i oszczędzanie procentowe.
Możesz na przykład przeznaczyć 5000,- EUR na szeroko rozproszony fundusz ETF, tak jak MSCI-World, albo zestawić 2-3 fundusze z regionów, które cię interesują. Pozostałe 2000,- EUR możesz zainwestować w małe spekulacje na pojedynczych akcjach firm. Duże, stabilne wartościowe firmy, które przetrwałyby nawet kryzys. Sprawdź poszczególne przedsiębiorstwa notowane na indeksach Dow-Jones, DAX i Eurostoxx. Powodzenia.

Napisany przez Birgit
Cześć Syro,

po pierwsze, powinieneś umieścić pewną kwotę na koncie oszczędnościowym. Powinny one być używane jako rezerwa na wypadek większych wydatków, na przykład naprawy samochodu, wakacji, zakupu nowych urządzeń elektrycznych (telewizora, telefonu, pralki itp.).

Nie należy używać twojej inwestycji w ETF-ach na te wydatki. Jeśli w momencie, gdy będziesz potrzebować pieniędzy, kursy będą niskie, poniesiesz straty.

Przed wyborem banku maklerskiego musisz wiedzieć, jakiego ETF-a chcesz kupić. Nie każdy ETF jest dostępny w każdym banku.

Więc najpierw zdecyduj, jaki ETF chcesz kupić. Następnie sprawdź w różnych bankach maklerskich, czy możesz tam kupić ten ETF.

Napisany przez Syro
Dzień dobry Centjunkie,
dziękuję za Twoją odpowiedź. Pomysł z 3 pensjami na 3 miesiące jest naprawdę dobry, choć nie posiadam samochodu, więc bardziej rozważam 2. Mieszkam normalnie na wynajmowanym mieszkaniu, więc koszty są dość ograniczone. W każdym razie zamierzam to zastosować. Potrzebuję jednak pilnej pomocy w kwestii samego ETF. Gdzie mogę znaleźć prosty pod względem podatkowym ETF MSCI World, który mogę regularnie oszczędzać za pośrednictwem Flatex (mam już konto oszczędnościowe, chodzi tylko o ETF-y)? Byłem już na stronie justETF, ale różnice między syntetycznym, fizycznym, kapitalizującym i dywidendowym sprawiają mi ból głowy. Po prostu chcę mieć MSCI World ETF w Flatex, który nie sprawia kłopotów i przynosi większą stopę zwrotu niż konto oszczędnościowe z oprocentowaniem 1%... Być może Ty lub inni macie jeszcze jakieś informacje dla mnie. Wszystkim życzę miłego weekendu.
Pozdrawiam
Fabian

Napisany przez Syro
Cześć Birgit,
chciałbym kupić MSCI World lub ACWI, ponieważ są one bardzo szeroko rozproszone. Ale którą klasę byś poleciła? Kapitalizującą, dywidendową, syntetyczną czy fizyczną pod kątem podatków, czy może popełniam błąd i jest to nieistotne poniżej 801 euro, więc tak czy inaczej? Produkty iShare wyglądają dobrze pod względem kosztów i wolumenu, czy możesz coś polecić?
Pozdrawiam
Fabian

Napisany przez Syro
iShares Core MSCI World UCITS ETF
ISIN IE00B4L5Y983, WKN A0RPWH
Mogę się z tym całkiem zgadzać, ale nie wiem, czy lepszy byłby dywidendowy czy syntetyczny. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Jak już wspomniałem, ważne są potencjalne problemy z podatkami itp., więc wszystko powinno być tak proste, jak to możliwe.
Pozdrowienia,
Fabian

Napisany przez Syro
Więc przyjaciele,
ponieważ tutaj zdaje się, że inicjatywa własna jest mile widziana, postanowiłem teraz samodzielnie opracować ten temat.
1.) Ponieważ nie wykorzystano pełnej kwoty wolnej od podatku, zdecydowałem się teraz na dywidendowy ETF na podstawie forum dla inwestorów papierów wartościowych i odpowiedniego wątku, ponieważ jest to korzystne pod względem podatkowym (ponieważ nie powinno być problemów z podatkiem od dochodów kapitałowych w przypadku zagranicznych ETF-ów, ponieważ obowiązują one tutaj tak samo jak krajowe ETF-y, czyli podatek od dochodów kapitałowych jest pobierany przez niemiecki bank depozytowy i nie trzeba tego regulować w zeznaniu podatkowym!)
2.) Powinien być również fizyczny, ponieważ po wykorzystaniu kwoty wolnej od podatku jest zazwyczaj najbardziej opłacalny.
3.) Powinien być transparentny pod względem podatkowym, ponieważ nie będzie wiązało się to z żadnymi dodatkowymi zadaniem podatkowymi, z wyjątkiem złożenia dyspozycji zwolnienia podatkowego (poniżej 801€ odsetki/rok)
Wybór padł więc na następujący ETF, który spełnia wszystkie wymienione kryteria, zresztą jedyny, wszystkie pozostałe mają wyższą TER lub nie spełniają którejś z tych kwestii. Rozwój tego ETF-a również wygląda dobrze i mam nadzieję, że 0,5% nie są zbyt kosztowne? https://www.justetf.com/de/etf-profi...n=IE00B0M62Q58
Pytanie: co się stanie, jeśli całość powinna się kiedyś przekroczyć 801€ rocznie? Czy wtedy muszę podjąć jakieś działania podatkowe, czy też będzie to nadal automatycznie przeprowadzane przez niemiecki bank depozytowy, np. Flatex?
Pozdrowienia
Fabian

Napisany przez Syro
Szkoda, że forum tutaj w tak krótkim czasie straciło na popularności ?

Pozdrawiam
Fabian

Napisany przez Hanomag

Pytanie: co się stanie, jeśli kwota ta przekroczy 801 € w ciągu roku? Czy wtedy muszę podejmować jakieś działania w zakresie podatków, czy też wszystko nadal będzie automatycznie przeprowadzane przez niemiecki bank depozytowy, np. Flatex?

W takim przypadku odpowiadający za to podatek zostanie automatycznie potrącony, a na koniec roku otrzymasz od banku powiadomienie w tej sprawie. W swoim zeznaniu podatkowym powinieneś podać potrącone podatki tylko wtedy, jeśli Twój osobisty podatek jest niższy niż stawka podatku od zysków kapitałowych (25 %).

Napisany przez Syro
Wow, dziękuję za odpowiedź. Czy oznacza to, że dotyczy to tylko funduszy niemieszczących się w kategorii funduszy zagranicznych odkładających zyski, prawda? Czyli mój zagraniczny fundusz dywidendowy powinien działać w przypadku flatex? Oznacza to, że kwota wolna od podatku wynosząca do €801 zostanie zastosowana, a jeśli przekroczy to wartość, należy porównać z własną stawką podatkową, a w przypadku opodatkowania poniżej 25% należy zgłosić dochody na zasadach ogólnych, aby ewentualnie otrzymać zwrot podatku, czy dobrze to zrozumiałem? Jeśli kontynuuję inwestycję, nie popełnię przestępstwa, ale ewentualnie stracę trochę pieniędzy, które mogłem odzyskać? Pozdrawiam, Fabian. Czy ktoś mógłby mi to potwierdzić lub poprawić? Dzięki.

Napisany przez Hanomag

Czy to dotyczy tylko funduszy, które nie dokonują zagranicznej kapitalizacji, czy tak?

Jeśli są zarządzane przez krajowy instytut bankowy.

Cytat Syro
Więc mój fundusz zagraniczny mogłoby działać w przypadku flatex?

Tak, ponieważ flatex, jako krajowy instytut bankowy, podlega niemieckiemu prawu podatkowemu.

Cytat Syro
Czyli kwota wolna od podatku do 801€, a jeśli przekroczy to porównać z własną stawką podatkową i w przypadku poniżej 25% zgłosić środki jako dochód, aby ewentualnie odzyskać coś z powrotem, czy dobrze to zrozumiałem?
Zawsze można to zgłosić w zeznaniu podatkowym, ponieważ wtedy odbywa się tylko tzw. przegląd opłacalności, czyli nie trzeba potem dopłacać podatku.

Jeśli dalej pozwoli się działać, to nie popełni się wykroczenia, ale straci się ewentualnie trochę pieniędzy, które można byłoby odzyskać?

Zgadza się.

Cytat Syro
Czy ktoś może to potwierdzić lub poprawić? Dzięki z góry

Jesteś dość niecierpliwy! Wdzięczność dzięki przyciskowi "Dziękuję" pozostaje.

Napisany przez Syro
Przepraszam, nie było tego w wersji strony internetowej na smartfony, ale teraz przełączyłem się na komputer stacjonarny i działało. Jestem Rakiem, a niecierpliwość jest mi więc wrodzona :P Ale teraz jestem o wiele mądrzejszy i odważę się podejść do konta Flatex. Więc ogólnie rzecz biorąc, czy powinienem złożyć wniosek o zwolnienie (w przypadku moneyou jest to całkiem proste) i ogólnie go wskazać, ponieważ może stać się tylko tańsze, a nie droższe. Ale jeśli, jak ja, nie składam zeznań podatkowych (jako praktykant poniżej określonej kwoty jest to bezsensu) i teoretycznie przekroczę 801 €, to muszę to zgłosić i w ten sposób złożyć zeznanie, inaczej popełnię przestępstwo podatkowe? Jeśli tak, to będę miał na to oko. Chętnie poznam również twoje zdanie na ten temat. Jesteś zaangażowany, to trzeba ci przyznać ? Pozdrowienia Fabian

Napisany przez Syro
Czy możesz mi jeszcze krótko odpowiedzieć, Hanomag?
Pozdrowienia
Fabian

Napisany przez Syro
Może ktoś inny?
Pozdrowienia
Fabian

Napisany przez Hanomag

Czyli zasadniczo powinieneś zgłosić wniosek o zwolnienie od podatku (w moneyou jest to całkowicie nieskomplikowane) i ogólnie rzecz biorąc zgłosić, ponieważ może to tylko tanie, a nie droższe.

Nie, należy to zgłosić tylko w przypadku, gdy otrzymuje się więcej niż 801 € i za to zapłacono podatek lub gdy za inwestycję inną niż wolna od podatku, zapłacono podatek i ewentualnie chce się częściowo odzyskać.

Ale jeśli, tak jak ja, nie składasz zeznania podatkowego (jako praktykant poniżej pewnej kwoty bez sensu) i teoretycznie przekraczasz 801 €, jestem praktycznie zobowiązany do zgłoszenia tego i zgłoszenia zeznania podatkowego, ponieważ w przeciwnym razie popełniłbym oszustwo podatkowe?

Nie, urząd podatkowy już ma podatek i w przypadku niewielkich dochodów mogą się zdarzyć sytuacje, gdy zrezygnowałbyś z zwrotu podatku.

Napisany przez Syro
Świetnie, dzięki! Wreszcie udało mi się zrozumieć ten temat. Miłego reszty tygodnia!

Pozdrawiam,

Fabian

Napisany przez geldhuepfer
Cześć,
Etf-y to świetne rozwiązanie! Sprawdź mój blog, mam tam artykuł na ten temat:
https://geldhuepfer.de/was-sind-akti...handle-ich-sie
Nawet jeden ETF wystarcza, aby pokryć wszystko.
A jeśli pasuje to do Twojego profilu ryzyka, zainwestowanie części kapitału w firmę, jak Questra (zysk powyżej 20% miesięcznie), na pewno byłoby interesujące.
Mam na ten temat również wpis na moim blogu.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, daj mi znać.
Powodzenia w inwestowaniu!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata