Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy umowa Riester jest nadal ważna, jeśli nie pracuję już zawodowo?

Napisany przez togeis
Cześć

Moja żona ma główną umowę Riester, a ja mam tylko umowę dodatkową, ponieważ mam inne formy oszczędzania i nie korzystam z Riester.

Moja żona zrezygnowała z pracy pod koniec 2015 roku po urlopie rodzicielskim naszych dwóch dzieci, ucząc się poświęcić się całkowicie dzieciom.

Ale co teraz z jej umową Riester? Już teraz nie ma ona bezpośredniego prawa do zasiłków ani pośredniego poprzez mnie, ponieważ ja wpłacam tylko 60 € rocznie, a nie pełną kwotę.

Czy teraz musi zrezygnować z umowy? Czy może ją zawiesić?

Czy może nadal kontynuować umowę bez zasiłków Riester i gdyby wróciła do pracy zawodowej, ponownie złożyć wniosek o dofinansowanie?

Nie chcę zawrzeć pełnej umowy, aby była ona pośrednio uprawniona, ponieważ mam już inne formy oszczędzania.

Jest to umowa UniProfi Rente w UnionInvestment.

Czy ktoś ma doświadczenie z taką sytuacją?

Dziękuję bardzo

Tobias

Napisany przez uwehaensch

Cześć
Ale co teraz z jej umową riestera? Ona nie jest już bezpośrednio uprawniona do zasiłków, ani pośrednio poprzez mnie, ponieważ wpłacam tylko 60€/rok i nie pełną sumę.
Czy powinna teraz anulować umowę? Czy może ją zawiesić?
Czy może kontynuować umowę bez zasiłków riestera i jeśli wróci do pracy zarobkowej, ponownie ubiegać się o dofinansowanie?
Nie chcę zawierać pełnej umowy, aby mogła ona być pośrednio uprawniona, ponieważ mam już inne formy zabezpieczenia.
To jest umowa emerytalna UniProfi w UnionInvestment.
Czy ktoś ma doświadczenie z taką sytuacją?
Bardzo dziękuję
Tobias

Czy jesteś teraz sam uprawniony do riestera, czy nie? Umowa w pakiecie zwykle sugeruje pośrednie uprawnienie, ale wydaje mi się, że jesteś być może bezpośrednio uprawniony.
Co dokładnie oznacza dla Ciebie umowa w pakiecie? Czy wpłacasz tylko podstawową kwotę 60 euro?
Twoja żona może kontynuować umowę (z podstawową składką 60 euro) albo zawiesić ją na czas nieokreślony i gdy wróci do pracy, ponownie ubiegać się o zasiłki.
Jeśli jesteś bezpośrednio uprawniony do zasiłków, umowa Twojej żony nadal będzie uprawniona do zasiłków (pośrednie dofinansowanie). Jednak jeśli wpłacasz na swoją umowę tylko minimalną kwotę i otrzymujesz jedynie bardzo niskie dofinansowanie, Twoja żona również dostanie bardzo niskie dofinansowanie. Jeśli nie ubiegasz się o żadne zasiłki / dofinansowanie dla swojej umowy (mimo uprawnień), automatycznie przestanie to obowiązywać również dla Twojej żony.

Napisany przez Hanomag

Ale jak teraz z jej umową Riestera? Ona nie jest już bezpośrednio uprawniona do zasiłków, ani pośrednio poprzez mnie, ponieważ ja wpłacam tylko 60€/rok i nie pełną kwotę.

Dlaczego w ogóle wpłacasz? Jeśli to nie jest prawdziwa umowa Huckepack, to przy twojej niewielkiej wpłacie otrzymasz minimalny zasiłek. Jeśli jesteś bezpośrednio uprawniony do zasiłków i chcesz wpłacać niewielkie kwoty, możesz przydzielić dzieci. Przy założeniu dochodu w wysokości 50.000 € i dwóch dzieciach urodzonych po 2007 roku, musiałbyś sam wpłacić tylko (50.000 * 4% - (2*300) - 154 = )1.246 €. Jeśli twoja żona wpłaciłaby dodatkowo 60 €, otrzymałaby ona 154 € zasiłku, co oznaczałoby, że ty musiałbyś wpłacić 154 € mniej, czyli tylko 1.246 - 154 = 1.092 €.

Czy teraz musi ona wypowiedzieć umowę? Czy też ją zawiesić?
Czy może kontynuować ją bez zasiłków Riestera i jeśli znowu będzie pracować, ponownie ubiegać się o wsparcie?

Nie trzeba jej wypowiadać; można zawiesić i kontynuować płacenie bez uprawnień do zasiłków.

Nie chcę zawierać umowy Voll, aby była potem pośrednio uprawniona, ponieważ mam już inne zabezpieczenia emerytalne.

Nie ma podziału na pełną lub pół umowę. Byłoby jednak rozsądne, gdybyś wpłacił wymaganą kwotę dla pełnego uprawnienia do zasiłków.

Napisany przez togeis
Cześć,
po pierwsze dziękuję za odpowiedzi.
Powodem, dla którego nie chcę wpłacać tak wiele na własne konto Riester, jest to, że konto mojej żony istnieje od dawna, nie chcę zmniejszać jej składki, a ja mam inne formy zabezpieczenia (bez Riester) i nie chcę płacić do wielu różnych umów.
Moja żona i ja mieliśmy bezpośrednie prawo do otrzymywania dotacji, ponieważ oboje byliśmy objęci obowiązkowym ubezpieczeniem emerytalnym. Teraz moja żona już nie spełnia tego warunku. Czy w takim razie będzie ona bezpośrednio uprawniona poprzez moją aktywność emerytalną, ponieważ ja nadal jestem objęty ubezpieczeniem emerytalnym?
Zastanawiam się teraz, czy otrzyma ona pełną dotację, niezależnie od tego, ile wpłacę na moje konto Riester (przynajmniej kwotę minimalną 60€/rok), tylko dlatego, że spełniam wymagania dotyczące ubezpieczenia emerytalnego i ona wpłaca tak dużo, że powinna otrzymać dotację bez żadnych obciążeń?
Na stronie steuerklassen.com znalazłem następujące informacje:
###
Dla państwowej pomocy nie ma znaczenia, czy korzyść jest pośrednia czy bezpośrednia.
Jedynym warunkiem jest, aby osoba korzystająca pośrednio wpłacała co najmniej 60 euro na konto Riester, a osoba korzystająca bezpośrednio opłaciła swoją składkę minimalną.
###
Ale to właśnie jest problem, jestem beneficjentem bezpośrednim, ale nie opłacam minimalnej składki na swoje konto.
Więc w jakiś sposób cała ta kwestia Riester sprawia, że mam ból głowy...
I jeszcze jedno... jak to zgłosić przy rozliczeniu podatkowym?
Pozdrowienia
Tobias

Napisany przez Hanomag

Byłaby zatem pośrednio uprawniona poprzez mnie, ponieważ ja nadal jestem ubezpieczony w ZUS, prawda?

Ona byłaby pośrednio uprawniona poprzez Ciebie.

Teraz zastanawiam się, czy otrzyma pełną premię, niezależnie od tego, ile wpłacę na moje konto Riester (co najmniej kwotę podstawową 60 €/rok), tylko dlatego, że jestem ubezpieczony w ZUS i ona wpłaca tyle, że powinna otrzymać premię bez potrąceń?

W przypadku jej pośredniego uprawnienia otrzyma pełną premię (dla dzieci) tylko wtedy, gdy wpłaci co najmniej 60 € na swoje konto i Ty wpłacisz 4% swojego rocznego dochodu brutto minus Twoja premia w wysokości 154 € na swoje konto.

Dla uzyskania państwowej pomocy nie ma znaczenia, czy korzyść jest pośrednia czy bezpośrednia. Jedynym warunkiem jest, aby pośredni uprawniony (=żona) wpłacił co najmniej 60 euro na konto Riester, a bezpośrednio uprawniony dokonał swojej minimalnej wpłaty (dochód brutto za poprzedni rok minus premia w wysokości 154 euro).

Jednak dokładnie to jest problemem, jestem bezpośrednio uprawniony, ale nie dokonuję swojej minimalnej wpłaty na swoje konto.

Zgadza się.

I jeszcze... jak mam to zgłosić podczas rozliczenia podatkowego?

Podatek dla Ciebie jest bez znaczenia, musiałbyś dokonać regularnej wpłaty (maks. 2.100 €) i otrzymać większy zwrot podatku niż wszystkie premie dla rodziny.
Jeśli żona jest nadal na urlopie rodzicielskim, jest bezpośrednio uprawniona do premii i również musi wpłacić 4% swojego dochodu brutto z poprzedniego roku minus premie, ale co najmniej 60 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata