Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Przelew zagraniczny - Opłaty WHEN Sparda Bank)

Napisany przez Enidal
Cześć i dzięki za przeczytanie...
Niestety nie widzę innego rozwiązania niż publiczne przedstawienie mojego problemu, ponieważ otrzymałem zupełnie różne informacje od pracowników Sparda Bank Berlin (zakładowy i na piśmie).
W skrócie:
Otrzymałem zwrot pieniędzy z polskiego sklepu budowlanego za zakup. Sklep nalegał na zwrot pieniędzy za pośrednictwem przelewu SEPA.
Wdrożenie standardu SEPA miało na celu usprawnienie i obniżenie kosztów. Między innymi było mówione, że banki nie mogą pobierać wyższych opłat za płatności UE niż w kraju. (To założenie zostało potwierdzone przez pracownika Sparda Bank w filii w Dreźnie!)
Teraz punkt 1 mojej listy:
Sparda Bank Berlin nie pobiera opłat za krajowe transfery w walucie państw EOG. Jednakże ta sama płatność z zagranicy (w moim przypadku z Polski - za pośrednictwem przelewu SEPA) niespodziewanie kosztuje 15,00 euro.
Punkt 2:
Odmowa przyjęcia takiej płatności nie jest możliwa, mimo że, jak wynika z punktu 1, generuje to dla mnie większe koszty niż wartość płatności, stwarzając dla mnie obciążenie.
Punkt 3:
Ogólna blokada konta dla odbioru płatności w obcej walucie nie jest możliwa, ponieważ: ...jesteśmy zobowiązani do dokonania naliczenia na istniejące konta odbiorcze niezwłocznie.

W skrócie, jedna osoba (celowo lub niecelowo) może doprowadzić mnie do bankructwa, przesyłając często niewielkie sumy z zagranicy w obcej walucie, a ja nie mogę temu zapobiec?

Pozdrowienia od całkowicie zagubionego i zdezorientowanego klienta banku
Daniel

Re: Przelew zagraniczny - Opłaty WHEN Sparda Bank)

Napisany przez Enidal
Chociaż nikt nie może/daje porad prawnych dotyczących indywidualnych przypadków, chętnie poznam opinie na ten temat, ponieważ nawet moje bank milczy jak zaklęty (ciągle obiecane są oddzwonienia i odpowiedzi pisemne, ale nic się nie dzieje).

Pozdrowienia
Daniel

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata