Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Proszę o ocenę kapitału ryzyka: Czy warunki są akceptowalne?

Napisany przez MichaelFr
Cześć wszystkim!
Jestem inżynierem w dużej firmie i od kilku miesięcy mam do czynienia zawodowo z dość młodym i jeszcze bardzo małym biurem inżynieryjnym, z którym obecnie prowadzimy kilka nowych projektów. Teraz dowiedziałem się, że założyciel poszukuje inwestorów kapitałowych, aby jak najszybciej się powiększyć. Nie mam zbyt dużego doświadczenia w tym temacie, dlatego trudno mi ocenić, czy warunki, o których wspomniał założyciel, są zgodne z normą, czy raczej nietypowe. Rozumiem, że dokładna ocena mogłaby być możliwa tylko przy znacznie większej ilości szczegółów, dlatego chodzi mi przede wszystkim o intuicję osób, które miały już z tym do czynienia.
Jednak to, co mogę całkiem dobrze ocenić, to jakość pracy firmy, a w ciągu ostatnich miesięcy do zespołu dołączyło dwóch pracowników. Oprócz dużego zlecenia od nas, są także inni klienci, a ponadto prowadzone są ambitne projekty własne, które uważam za inteligentne i mające potencjał rynkowy. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością jest w trakcie powstania.
Nie chodzi mi o duże sumy: myślę, że mógłbym zainwestować może 3000 do 5000 euro. Warunki (negocjowalne): to ciche udziały jako pożyczka podlegająca uprzywilejowaniu, minimalny okres trwania 36 miesięcy, oprocentowanie 8% rocznie, udział w zyskach w wysokości 0,1% za każde 5000 euro inwestycji. Wypłaty co kwartał. Okres wypowiedzenia dla inwestora: 3 miesiące.
Chciałbym poznać opinie osób z większym doświadczeniem w tego typu sprawach? Na wstępie chciałbym podkreślić, że jestem świadomy, że całość zainwestowanego kapitału może zostać stracona, jeśli z jakiegoś powodu firma zbankrutuje. Z drugiej strony firma wygląda dla mnie po prostu dobrze i od ponad 2 lat przekonuje mnie swoją fachowością i umiejętnościami biznesowymi. Pieniądze leżą inaczej bezczynnie na moim koncie oszczędnościowym, co również nie jest ideałem.
Dziękuję za wasze opinie!
Michał

Napisany przez MagicMike
Cześć Michael,
Nasza firma zazwyczaj działa po przeciwnej stronie - Doradzamy młodym, szybko rozwijającym się startupom, które szukają inwestorów. Warunki, o których wspomniałeś, wydają się w porządku. Jednak w kwestii oprocentowania bardziej pasujesz do klasycznego przedsiębiorstwa średniej wielkości niż do młodej i bardzo małej firmy inżynierskiej.
Pozdrawiam, Mike

Napisany przez MichaelFr
Dziękuję, to już mi pomaga! Wygląda na to, że powinienem trochę więcej wycisnąć, skoro te liczby zostały podane jako podstawa do negocjacji. Czy istnieje jakaś platforma, gdzie startupy i inwestorzy mogą się spotkać? Na takiej platformie prawdopodobnie można by uzyskać dobry przegląd i poczuć, jakie liczby są odpowiednie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata