Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek zryczałtowany.

Napisany przez huettenfranzl
Cześć. Jak to jest, gdy lokujemy pieniądze w różnych bankach. Powiedzmy, że lokujemy depozyt terminowy w Dresdner Banku i lokatę terminową w Sparkasse, itp. Mam kwotę wolną od podatku w wysokości 801€, zanim zacznie obowiązywać podatek. Banki pobierają podatek bezpośrednio, prawda?! Jak jest rozpoznawane, kiedy i gdzie przekraczam tę kwotę wolną od podatku i kto i ile podatków musi odliczyć lub powinien odliczyć??? Czy mam samemu gdzieś to obliczyć czy jak to się odbywa??? Z góry dziękuję! Pozdrawiam

Napisany przez ramonciko
Masz ulgę podatkową w wysokości 801 euro. Możesz swobodnie podzielić tę kwotę pomiędzy wszystkie banki. Ważne jest, aby nie przyznać każdemu bankowi pełnej ulgi. Możesz mieć problemy z urzędem skarbowym, jeśli będziesz mieć wysokie dochody z kapitału. Podatek od zysków kapitałowych wynosi 25 procent dla wszystkich. Kwota przekraczająca ulgę zostanie odliczona. Pozdrawiam ramonciko

Znowu pytanie: Mam konto oszczędnościowe w Sparkasse oraz lokatę terminową w Sparkasse, która wygasa w kwietniu. Chciałbym teraz ustawić konto oszczędnościowe w Sparkasse na 0,00 € i zacząć korzystać z konta oszczędnościowego w Bank of Scotland. W kwietniu chciałbym przenieść również środki z lokaty terminowej na to konto oszczędnościowe. Sparkasse ma zlecenie zwolnienia do kwoty 801 €. Teraz chcę również wysłać zlecenie do Bank of Scotland. Czy mam ustawić zlecenie na 0 w Sparkasse i w jakim momencie? Dopiero w kwietniu, gdy nie uzyskam już żadnych dochodów kapitałowych? A co do Bank of Scotland, czy mam teraz złożyć zlecenie? I w jakiej wysokości??? Trochę mnie to wszystko zdezorientowało

Napisany przez wolfgang
Od 1 stycznia 2009 w Niemczech obowiązuje podatek Belki. Wszystkie dochody z kapitału powyżej kwoty wolnej od podatku (801 EUR) podlegają opodatkowaniu stawką 25%. Z tego co zrozumiałem, masz obecnie zainwestowane pieniądze w dwóch bankach (lokata terminowa i lokata oszczędnościowa) i chcesz przenieść je do Banku Szkocji. Jeśli już wyczerpałeś swoje pełnomocnictwo o kwocie 801 euro w jednym banku, nie musisz się już martwić! W przeciwnym razie sprawdź, ile dochodów z odsetek otrzymasz od lokat na Tagesgeld i Festgeld w Sparkasse. Jeśli na przykład wynoszą 500 euro, możesz ubiegać się o 301 euro w Bank of Scotland. Jeśli Twoje dochody wynoszą 850 euro, w pełni wykorzystałeś kwotę wolną od podatku! Oto wzór na obliczenie podatku Belki: - Dochody z odsetek przed odliczeniem: Kwota inwestycji * Stopa procentowa * Czas trwania / 12 - Opodatkowane zostaną: (Dochody z odsetek przed odliczeniem - 801 EUR) * 25% + 5,5% składka solidarnościowa Przykład: Dostajesz od banku 1000 euro odsetek, z których 801 euro jest wolne od podatku. 199 euro podlegają opodatkowaniu stawką 25% + 5,5% składka solidarnościowa. To oznacza: 199 * 0,25 = 49,75 euro. Składka solidarnościowa 5,5% to 2,74 euro. W sumie musisz zapłacić 52,49 euro. -> Do wypłaty jest więc 801 euro kwoty wolnej od podatku + 199 euro - 52,49 euro Pełnomocnictwo podatkowe można rozdzielić na różne banki zgodnie z własnymi preferencjami! Z pozdrowieniami, Wolfgang

To bardzo mi pomogło! Dziękuję bardzo!!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata