Re: Finansowanie nieruchomości możliwe - przy niewielkim wkładzie własnym
Napisany przez Nordlicht17 -
- pt lut 24, 2017 9:03 am
Cześć cześć!
Mój partner (29 lat) i ja (24 lata) znaleźliśmy naszą wymarzoną nieruchomość, mieszkanie na własność. Teraz naturalnie pojawia się pytanie o możliwe sfinansowanie.
Niestety, ze względu na spór prawny w zeszłym roku, straciliśmy znaczną część naszego kapitału własnego. Obecnie nasz budżet wygląda następująco:
Wspólne dochody: 3.300 € netto
Wydatki domowe (bez kosztów najmu): 900 €
Kapitał własny: 5.000 €
Cena nieruchomości wynosi obecnie 184.800 € bez dodatkowych kosztów.
Opłaty za mieszkanie wynoszą 450 € z opłatą wody wliczoną
Niestety, jesteśmy bardzo niezorientowani w temacie finansowania/kredytów budowlanych i poważnie obawiamy się, że możemy się tym przewrócić.
Ze względu na niewielki kapitał, jaki możemy zainwestować, wydaje się, że jedyną opcją dla nas jest finansowanie w wysokości 110%.
Czy jednak jest to sensowne, czy może lepiej trzymać się z dala?
Bylibyśmy bardzo wdzięczni za niezależną opinię.
Pozdrowienia z wybrzeża Bałtyku
Północne Światło17
Mój partner (29 lat) i ja (24 lata) znaleźliśmy naszą wymarzoną nieruchomość, mieszkanie na własność. Teraz naturalnie pojawia się pytanie o możliwe sfinansowanie.
Niestety, ze względu na spór prawny w zeszłym roku, straciliśmy znaczną część naszego kapitału własnego. Obecnie nasz budżet wygląda następująco:
Wspólne dochody: 3.300 € netto
Wydatki domowe (bez kosztów najmu): 900 €
Kapitał własny: 5.000 €
Cena nieruchomości wynosi obecnie 184.800 € bez dodatkowych kosztów.
Opłaty za mieszkanie wynoszą 450 € z opłatą wody wliczoną
Niestety, jesteśmy bardzo niezorientowani w temacie finansowania/kredytów budowlanych i poważnie obawiamy się, że możemy się tym przewrócić.
Ze względu na niewielki kapitał, jaki możemy zainwestować, wydaje się, że jedyną opcją dla nas jest finansowanie w wysokości 110%.
Czy jednak jest to sensowne, czy może lepiej trzymać się z dala?
Bylibyśmy bardzo wdzięczni za niezależną opinię.
Pozdrowienia z wybrzeża Bałtyku
Północne Światło17