Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Darowizny

Napisany przez Benzi
Cześć,

streamuję na Twitchu.

Dla wyjaśnienia, czym jest Twitch: Jest to strona internetowa, na której zarejestrowani użytkownicy mogą streamować na żywo gry wideo.

Moje pytanie dotyczy darowizn. Ktoś chce mi coś podarować/kupić z listy życzeń Amazona. (Można kupić rzecz dla innej osoby z listy życzeń Amazona, która zostanie wysłana do tej innej osoby).

Czy muszę zgłosić darowizny urzędowi skarbowemu, jeśli mieszkam poniżej kwoty wolnej od podatku w wysokości 20 000 €? (Suma wszystkich darowizn w ciągu 10 lat).

Pozdrowienia
Ben

Napisany przez benny203
Cześć,
na ile sądzisz, że kosztować będzie to, co chcesz podarować? Pamiętaj, że istnieje różnica między prezentem a uwagą. Uwagi nie trzeba podawać.

Napisany przez gardenha
Cześć Benzi,

niedawno odpowiedziałem na inny post dotyczący Twitcha, tutaj można to zobaczyć: viewtopic.php?t=18067

Może to być dla Ciebie pomocne.

Jeśli chodzi o dary rzeczowe, to może jeszcze taka wskazówka: Opłata za usługę może również polegać na przekazaniu przedmiotu (język urzędniczy). Jeśli na przykład dostaniesz książkę do swoich filmów na Twitchu poprzez swoją listę życzeń Amazon, wartość książki zostanie doliczona do innych darowizn (które w rzeczywistości są opłatami za Twoje usługi). Zwiększa to więc Twój dochód (oceniany na przykład jako obroty podobne do wymiany).

Skonsultuj się z doradcą podatkowym, on dokładnie Ci to wytłumaczy i sprawdzi!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata